Een gevulde courgette maken is niet alleen heel eenvoudig maar ook nog eens superlekker! Hoe je het maakt, dat zie je hieronder!

gevulde courgette

Gevulde courgette met bloemkoolrijst

Een veel voorkomende vulling voor een courgette is vaak rijst of gehakt. Prima op zich, maar ik wilde eens een versie maken waarbij ik bloemkoolrijst gebruikte. Je kunt de courgette natuurlijk met vulling en al in de oven doen, maar ik kies er hier voor om dat uit elkaar te halen. De vulling gaat dus niet meer de oven in.

De courgettes worden eerst voor een minuutje of 20-30 (afhankelijk van het formaat van je courgettes) geroosterd in de oven. Ik schraap eerst de courgettes uit zodat er een dunne laag over blijft en een mooi holletje waar de vulling straks in komt. Gooi niet weg wat je eruit hebt gehaald, want dat gebruik je zometeen weer voor de vulling.

Roosteren

De courgettes bestrooi je met peper en zout en je legt ze met de gesneden kant naar boven op een bakplaat of in een ovenschaal. Rooster ze nu tot een vork er makkelijk in gaat.

Ondertussen bereid je de vulling voor. Ik gebruik hier gehakt, ui, knoflook, bloemkoolrijst en diverse specerijen. Ik rooster de pijnboompitjes apart. Zodra de courgettes gaar zijn haal je ze uit de oven. Vul ze nu met je vulling om de gevulde courgette te maken. Bestrooi met de pijnboompitjes en de rozijnen en gebruik wat verse peterselie om het af te maken.

Gevulde courgette met feta

Met of zonder feta

Wat ook een hele lekkere toevoeging is aan dit recept voor gevulde courgette is wat verbrokkelde feta. Of gebruik wat geraspte pecorino bijvoorbeeld. Ook lekker. Uiteraard kun je het recept zo invullen als jezelf wilt. Het is makkelijk vega te maken door het gehakt te vervangen door vegetarisch gehakt of gebruik wat bonen in de vulling.

gevulde courgette

Gevulde courgette

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Een lekkere gevulde courgette met bloemkoolrijst, gehakt en knapperige nootjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 grote courgette
  • 200 gr gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 200 gr bloemkoolrijst
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el rozijnen
  • 2 el pijnboompitjes
  • 2 el verse peterselie gehakt (plus extra om te garneren)
  • peper en zout
  • 50 gr feta optioneel

  • Snij de courgette doormidden en hol deze iets uit. Snij wat je eruit hebt gehaald in kleine stukjes. Die bak je straks mee met de rest van de vulling.
  • Verwarm de oven op 180˚C en rooster de courgettes hierin voor ongeveer 20 minuten of tot een vork er makkelijk in gaat.
  • Verhit nu een koekenpan met wat kokosolie en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee.
  • Voeg het gehakt toe en rul dit tot gaar. Breng op smaak met peper, zout en de kerrie en paprika. Voeg de bloemkoolrijst toe en stukjes courgette en bak deze even mee. Niet te lang anders wordt het papperig. Proef en voeg eventueel nog extra specerijen of peper en zout toe. Voeg de verse peterselie toe.
  • Roer de rozijnen erdoor. Vul de gebakken courgettes nu met je mengsel.
  • Rooster de pijnboompitjes en strooi deze over de gevulde courgette. Eindig met de extra verse peterselie en serveer warm.
    Gebruik je de feta verbrokkel die dan nu over je courgettes.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 419kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 22g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 1g | Cholesterol: 71mg | Natrium: 107mg | Kalium: 884mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine A: 818IU | Vitamine C: 59mg | Calcium: 69mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.