Courgettesoep met kaas
Het stond al een tijdje om mijn todo-lijstje; courgettesoep maken. En omdat de courgette op dit moment volop verkrijgbaar is leek het me een goed moment om deze courgettesoep met kaas eens te maken.
Courgettesoep met kaas
Ik gebruikte voor de courgettesoep met kaas dit keer parmezaanse kaas. Als je die erin doet als de soep nog heet is dan smelt het lekker in de soep. Even doorroeren en je hebt meteen een lekker kazig soepje. Overigens is dit ook heel lekker met bijvoorbeeld blauwe kaas of feta. Ik had feta wel in huis gehaald, maar twijfelde welke ik ging gebruiken. Beide is lekker, dus gebruik vooral waar jouw voorkeur naar uit gaat.
Het maken kan bijna niet eenvoudiger. Als smaakmakers voeg ik knoflook, ui en geraspte gember toe aan de soeppan. Verder is het alleen zaak om de courgette in stukken te snijden en toe te voegen. Bouillon erbij en aan de kook brengen.
Snel klaar
De courgettesoep met kaas is vervolgens klaar in no time. Courgette heeft niet lang nodig om te koken. Even afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt natuurlijk. Ik sneed het in dikke plakken en hakte die plakken vervolgens nog een keer doormidden. Binnen een minuutje of 15 was de soep klaar. Even pureren met de staafmixer en op smaak brengen met peper en zout.
Om het te serveren kun je nog wat geraspte of gekrulde stukjes courgette toevoegen maar dat is verder niet noodzakelijk. Ik serveerde het verder met een lepeltje creme fraiche en lekker veel parmezaanse kaas en verse peterselie.
Als je de soep in een grote pan maakt, dan kun je ook makkelijk wat invriezen. Ik vries de soep in met Ikea zakjes. Dat is super handig omdat je het plat neer kunt leggen in de vriezer. Vroeger deed ik alles in bakjes, maar die nemen mega veel plek in. Dus de zakjes zijn een aanrader. Bovendien ontdooit het ook nog eens een stuk sneller.
Wist je dat…?
Een courgette is familie van de pompoen en heet ook wel ‘mergpompoen’. Het woord courgette komt oorspronkelijk uit de Franse taal. (spreek het maar eens uit op zijn Frans..) en is een verkleinwoord van courge (pompoen) Courgettes kunnen bizar groot worden als je ze in je eigen moestuin laat groeien, maar die hele grote zitten meestal vol met pitten en zijn niet echt lekker meer. Beter dus om ze te oogsten als ze niet al te groot zijn.
Courgette is super gezond en redelijk neutraal van smaak, waardoor ze heel geschikt zijn voor allerlei bereidingen.
Courgette kan je vullen zoals in dit recept voor gevulde courgette of rauw eten zoals in de courgettesalade of natuurlijk grillen en roosteren zoals in de salade met gegrilde courgette.
Courgettesoep met kaas
Benodigdheden
- Julienne snijder
Ingrediënten
- 2 courgette in stukken
- 1 liter groente bouillon
- 1 el boter
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 1 tl geraspte gember
Om te serveren
- 75 gr parmezaanse kaas geraspt of geschaafd
- verse peterselie gehakt
- creme fraiche
Instructies
- Neem een soeppan en verhit hierin de boter. Voeg de ui toe en bak dit op niet te hoog vuur tot de ui glazig wordt. Voeg dan de knoflook en gember toe. Laat even meebakken.
- Voeg de courgette toe en bak dit even mee. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg eventueel extra water toe als de bouillon niet voldoende is.
- Laat de courgette koken voor ongeveer 10 minuten of tot het goed zacht en gaar is.
- Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de courgettesoep met wat geraspte parmezaanse kaas erover en verse peterselie. Voeg optioneel nog een beetje creme fraiche toe.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi hoi, bij welke stap voeg je de gember toe? Dat kan ik in het recept niet terugvinden.
he John, Ah stom ik zie het ja. Ik heb hem nu meteen erbij gezet. Je voegt de gember toe tegelijk met de knoflook!