Het beste oliebollen recept
Ben je op zoek naar een heerlijk oliebollen recept? Dan zit je met dit recept gegarandeerd helemaal goed. Het is makkelijk om te maken en zeker de moeite waard om even op te slaan.
Het lekkerste oliebollen recept
Kijk…. het moet meteen maar even gezegd worden; mocht je dit oliebollen recept gaan maken dan heeft dat één groot nadeel en dat is dat je voor de rest van je leven verpest bent. Verpest omdat je nooit meer zo’n kleffe bol wilt die je kant en klaar bij de supermarkt kunt kopen. Het is wel even werk dat moet ik toegeven maar het is zeker de moeite waard.
Het recept is van Gerrit Jan Groothedde van het blog Eetschrijven, nadat ik de tip kreeg van Levine die het recept al eerder had getest. En ik, die nog nooit zelf oliebollen had gebakken ging aan de slag.
Het was nog wel even spannend, want ik wist echt niet precies hoe het deeg er nou uit moest komen te zien qua dikte. Heb er zelfs nog wat extra water bij gedaan voor de zekerheid, maar hoe dan ook; het resultaat mag er wezen. Dit zijn echt errug lekkere bollen! Een absolute aanrader!!
Oliebollen recept met cranberries
Inmiddels heb ik ook mijn eigen favoriete oliebollen recept geproduceerd. Dus wil je die eens proberen? Check dan mijn recept voor appel-kaneel oliebollen met cranberries. Die zijn echt misschien stiekem nog wel lekkerder dan deze.
Serveer met poedersuiker
Serveren van de oliebollen doe je natuurlijk met lekker veel poedersuiker. In mijn geval is dat altijd veel te veel poedersuiker. Vraag maar aan iedereen die ooit naast me heeft gezeten met het eten van een oliebol. Ze zaten ongetwijfeld nog net zelf niet onder de poedersuiker.
Overigens kun je ook prima een hartige oliebol maken. Check daarvoor het recept voor de hartige oliebol met chorizo of de hartige oliebol met broccoli. Het is misschien een heel ander idee, maar het is echt de moeite waard om eens te proberen!
Zelf oliebollen maken
Ingrediënten
- 1 kg patentbloem
- 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
- 50 ml melk
- 2 eieren
- 80 gram bakkersgist
- 50 g boter nooit margarine
- 30 g suiker
- 15 g zout
- 10 g kaneel
- geraspte schil van 2 citroenen alleen het gele gedeelte, niet het bittere wit
- 200 g rozijnen
- 100 g krenten
- 100 g sukade
- 150 g blokjes gesneden van een zure appel bv. goudrenet of Granny Smith
Instructies
- De rozijnen en krenten goed wassen met lauw (!) water en vervolgens met een theedoek goed droogmaken. De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten. De gist oplossen in de lauwe melk. De bloem met het zout en de suiker in een kom doen en er de eieren doorheen werken ; daarna beetje bij beetje met de garde het bronwater doorheen roeren; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. De melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toevoegen, nog even mengen en daarna de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel toevoegen en drie minuten langzaam doorroeren met een houten lepel.
- Een theedoek met handwarm water bevochtigen, over de kom leggen en de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een verwarmingsradiator) een uur laten rijzen. Intussen de olie op temperatuur laten komen; nadat het thermostaatlampje dooft wachten tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en dan de temperatuur controleren met een frituurthermometer. Die moet precies 180 graden zijn.
- Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de houten lepel “doorslaan”. De ijsknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie houden en vervolgens langs de rand van de kom een mooie bol scheppen. Deze in de hete olie laten glijden en dit tweemaal herhalen. De bollen drie minuten laten bakken; ze daarna met een vork “omwippen” zodat de andere kant in de olie ligt en nog eens drie minuten laten bakken. De oliebollen met een schuimspaan uit de olie scheppen en in een vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien (als u geen strooier hebt, gaat dit het best met een theezeefje) vlak vóór u ze op tafel zet.
Wij gaan het ook proberen, hier ook zonder sukade. Trouwens de link van Levine klopt niet.
O die zal ik even gaan corrigeren dan! Dank je wel voor het doorgeven!
Pingback: Venkelsalade met appel en bleekselderij | Simone's Kitchen
Hoi Simone, kun je dit recept ook met volkoren meel maken?
Hmm. Ik denk dat dat wel moet lukken. De oliebollen zullen wel wat steviger worden denk ik. Maar ik zou het gewoon proberen