Simone's Kitchen

De beste oliebollen

Zelf oliebollen maken | simoneskitchen.nl

Kijk…. het moet meteen maar even gezegd worden; mocht je dit recept gaan maken dan heeft dat één groot nadeel en dat is dat je voor de rest van je leven verpest bent. Verpest omdat je nooit meer zo’n kleffe bol wilt die je kant en klaar bij de supermarkt kunt kopen. Het is wel even werk dat moet ik toegeven maar het is zeker de moeite waard.

Het recept is van Gerrit Jan Groothedde van het blog Eetschrijven, nadat ik de tip kreeg van Levine die het recept al eerder had getest. En ik, die nog nooit zelf oliebollen had gebakken ging aan de slag. Het was nog wel even spannend, want ik wist echt niet precies hoe het deeg er nou uit moest komen te zien qua dikte. Heb er zelfs nog wat extra water bij gedaan voor de zekerheid, maar hoe dan ook; het resultaat mag er wezen. Dit zijn echt errug lekkere bollen! Een absolute aanrader!!

Zelf de lekkerste oliebollen maken | simoneskitchen.nl

Eigengemaakte oliebollen
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Zelf oliebollen maken

Porties: 30 -40 oliebollen

Ingrediënten

  • 1 kg patentbloem
  • 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
  • 50 ml melk
  • 2 eieren
  • 80 gram bakkersgist
  • 50 g boter nooit margarine
  • 30 g suiker
  • 15 g zout
  • 10 g kaneel
  • geraspte schil van 2 citroenen alleen het gele gedeelte, niet het bittere wit
  • 200 g rozijnen
  • 100 g krenten
  • 100 g sukade
  • 150 g blokjes gesneden van een zure appel bv. goudrenet of Granny Smith

Instructies

  • De rozijnen en krenten goed wassen met lauw (!) water en vervolgens met een theedoek goed droogmaken. De boter in een steelpannetje op laag vuur smelten. De gist oplossen in de lauwe melk. De bloem met het zout en de suiker in een kom doen en er de eieren doorheen werken ; daarna beetje bij beetje met de garde het bronwater doorheen roeren; blijven mengen tot alle klontjes verdwenen zijn. De melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel toevoegen, nog even mengen en daarna de krenten, de rozijnen, de sukade en de stukjes appel toevoegen en drie minuten langzaam doorroeren met een houten lepel.
  • Een theedoek met handwarm water bevochtigen, over de kom leggen en de kom op een warme plaats (bijvoorbeeld naast een verwarmingsradiator) een uur laten rijzen. Intussen de olie op temperatuur laten komen; nadat het thermostaatlampje dooft wachten tot het weer gaat branden en daarna opnieuw dooft en dan de temperatuur controleren met een frituurthermometer. Die moet precies 180 graden zijn.
  • Het beslag nog eens drie minuten langzaam met de houten lepel “doorslaan”. De ijsknijper of twee eetlepels één tel in de hete olie houden en vervolgens langs de rand van de kom een mooie bol scheppen. Deze in de hete olie laten glijden en dit tweemaal herhalen. De bollen drie minuten laten bakken; ze daarna met een vork “omwippen” zodat de andere kant in de olie ligt en nog eens drie minuten laten bakken. De oliebollen met een schuimspaan uit de olie scheppen en in een vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken. De oliebollen pas met poedersuiker bestrooien (als u geen strooier hebt, gaat dit het best met een theezeefje) vlak vóór u ze op tafel zet.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Avatar

    Wij gaan het ook proberen, hier ook zonder sukade. Trouwens de link van Levine klopt niet.

  2. Pingback: Venkelsalade met appel en bleekselderij | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!