Hammousse is echt heel eenvoudig om te maken en verrassend lekker. Ideaal op een toastje!

Hammousse | simoneskitchen.nl

Zelf hammousse maken

Hammousse… Dat is nou echt typisch zo’n gerecht uit voorbije tijden. Net zoiets als het gevulde eitje, dat toch ook een hele tijd uit de gratie is geweest. Nou dankzij onze remakes is de hammousse weer helemaal hip en happening.. 🙂 Hebben jullie de andere remakes al voorbij zien komen?

Dit is alweer nummertje vier van de serie Uit oma’s keuken (de andere vier link ik hieronder!) en het is echt zo ontzettend leuk om te doen. Er zitten echt wel lekkere recepten bij, maar dat weten ze goed te verbergen als je naar de foto kijkt. Neem nou deze…

De oorspronkelijke foto
De oorspronkelijke foto

Verstopt onder de gelei

Dit is dus de hammouse.. Verstopt onder lagen gelei of iets. Die hebben we weggelaten. Ten eerste wist ik al niet hoe ik dat moest maken (en niet de moeite waard om het op te zoeken want niet lekker) en ten tweede… waarom? Ook niet gebruikt is die ietwat vage omschrijving van chaud froid saus Aurora… Eh…

Was dat een saus die iedereen kende in die tijd? Want ik heb er nog nooit van gehoord. Je kunt dus misschien wel voorzichtigheidshalve zeggen dat we dit recept volledig hebben veranderd. Sorry… Truffel hadden we ook niet in huis en vond ik dan weer een beetje een duur ingrediënt voor een hammousse.

Oorspronkelijke recept

Die laten we dus ook al achterwege. Ook niet in de minste plaats omdat Esmée hele bijzondere side effects heeft als ze truffel eet en dat wilde ik dan weer niemand aandoen. Geen truffel dus. In plaats van room gebruikten we roomkaas en ik maakte het op smaak met een beetje chili en mosterd.

Hammousse | simoneskitchen.nl

Heerlijk op een toastje

Prima om op een toastje te eten of op een boterham. Als voorgerechtje zou ik het niet gebruiken eigenlijk. Daarvoor is het te gewoon maar als ham jouw ding is; dan zou ik het gewoon proberen. Om de hammousse te maken is letterlijk een paar minuten werk. Zoveel eenvoudiger dan ik had bedacht. Dat gezegd hebbende was het oorspronkelijke recept hierboven natuurlijk wel een tikkie ingewikkelder.

Hammousse | simoneskitchen.nl

Met eitje

Zoals je kunt zien aan de foto’s serveerden we de hammousse met een gesneden gekookt eitje erop. Dat paste er erg goed bij, evenals de gehakte bieslook. In eerste instantie natuurlijk omdat de foto’s anders wel heel saai waren, maar het voegde ook echt wat toe aan de smaak.

Dus de hammousse kun je eventueel ook maken met de roomkaas met bieslook of andere kruiden. Dat geeft al meteen een extra smaak, dus zeker een goede optie. Gebruik je alleen de roomkaas dan wordt het nogal dik en niet makkelijk om te smeren. Daarom deden we er een beetje melk bij. Dat kun je aanpassen dus voeg wat extra of wat minder toe afhankelijk van de dikte van de uiteindelijke hammousse.

Het is lekker met mosterd en wat cayennepeper maar je kunt het ook op smaak brengen met bijvoorbeeld wat sriracha, gochujang (voor een Aziatische twist) of tabasco.

Alle gerechten uit oma’s keuken

Bordje vol met de hammousse
Hammousse | simoneskitchen.nl

Hammouse

4 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte ham
  • 100 gr philadelphia
  • 1 el mosterd
  • 1 tl cayenne peper
  • 50 ml melk

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of bakje van een staafmixer en draai tot een mousse. Als het te dik is voeg je er nog iets melk bij indien nodig.

Notities

Voedingswaarde voor de volledige hoeveelheid

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1114kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 73g | Vet: 87g | Verzadigd vet: 39g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 33g | Cholesterol: 293mg | Natrium: 3906mg | Kalium: 1089mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 6g | Vitamine A: 1843IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 184mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.