Granola of cruesli is super makkelijk om zelf te maken. En het fijne van je eigen granola maken is dat je er aan toe kunt voegen wat je zelf lekker vindt. Dit makkelijke basisrecept om zelf granola te maken heb je in een handomdraai gemaakt.

zelf granola maken. Foto van granola op verkreukeld papier met lepel

Zelf granola maken

Ik hou van ontbijten. Ondanks het feit dat ik vaak intermittent fasting doe (en dus niet ontbijt) ben ik wel nog steeds fan van het ontbijt. Maar dan wel als ik er alle tijd voor heb en op mijn gemak kan genieten van een ontbijt. Het weekend is daar vaak het uitgelezen moment voor. Favoriet blijft altijd wel granola. Ik vind dat gewoon erg lekker door de (kokos) yoghurt en het is heel makkelijk om zelf te maken.

Wanneer we cruesli granola zijn gaan noemen… ik durf het je niet te vertellen, maar het is wel de term die tegenwoordig vaker wordt gebruikt dan cruesli. Cruesli was trouwens ooit officieel de merknaam van de krokante muesli van Quaker, maar is inmiddels zo ingeburgerd dat het een soortnaam is geworden. Vergelijkbaar met spa rood bijvoorbeeld. Ik bestel vaak een spa blauw, maar dan krijg ik een totaal ander merk.

Zelf granola maken

Variatie

Het fijne van het zelf maken van granola is ten eerste natuurlijk dat je precies weet wat erin gaat en ten tweede kun je het variëren al naar gelang de ingrediënten in je voorraadkast. De ene keer maak ik het met havermout en de andere keer met alleen noten en zaden. Beetje afhankelijk van waar ik zin in heb. Voeg gedroogd fruit – als je dat wilt gebruiken – toe nadat het de oven in is geweest. Het gedroogde fruit bevat heel veel suikers dus dat verbrand snel in de oven.

Zorg ook dat je het granola mengsel een paar keer goed omschept terwijl het in de oven roostert. Op die manier krijg je een egale bruinkleuring. Ik merk dat het de ene keer veel sneller bruint dan de andere keer. Dat komt waarschijnlijk door de keuze van ingrediënten dus het is handig om het regelmatig te checken. Zonde als de hele batch te donker wordt!

Serveren met

De hoeveelheid die je met dit recept maakt is ruim voldoende voor een portie of 20. Minimaal. Ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoeveel je gebruikt per keer. Ik serveer het vervolgens graag met wat vers fruit. Afhankelijk van het seizoen is dat blauwe bes, appel, aardbeien, ananas, kiwi of wat ik maar voorhanden heb.

Welke olie gebruik je om granola te maken?

Je kunt er natuurlijk elke hittebestendige olie voor gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar kokosolie of een milde olijfolie. Zonnebloemolie gebruik ik zelf niet omdat die ten eerste heel geraffineerd is en ten tweede omdat zonnebloemolie eigenlijk helemaal niet goed tegen hele hoge temperaturen kan.

Wil je met de feestdagen eens een andere granola serveren? Check dan de speculaas granola. Ook lekker met wat pepernootjes erdoor!

Ik voeg ook graag na het roosteren nog wat cacao nibs toe aan de granola. Dat is uiteraard optioneel maar geeft het wel een extra lekkere smaak.

Zelf granola maken

Homemade granola

4.50 van 2 stemmen
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Heerlijk om altijd op voorraad te hebben
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 40 minuten
totaal 40 minuten

20 porties

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gram havervlokken of havermout
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram walnoten
  • 75 gr hazelnoten
  • 25 gram chiazaad
  • 125 ml olie
  • 100 ml heldere vloeibare honing

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe alle droge ingredienten bij elkaar in een grote kom en meng even door.
  • Giet de olie erbij en de honing en roer het geheel goed door zodat alles een beetje vochtig is.
  • Spreid uit op een grote bakplaat. Hoe dunner de laag, hoe sneller het bruin wordt.
  • Zet in de oven en roer je mengsel vervolgens elke 10 minuten even om voor een gelijkmatige garing. Let op, want het kan ineens te hard gaan. In totaal zal het een minuut of 30 duren voor je granola goudbruin en klaar is.
  • Laat volledig afkoelen en bewaar in luchtdicht afsluitbare potten. Blijft zeker een maand goed.

Notities

Vervang de noten door noten naar keus. Je kunt eventueel ook kokosolie gebruiken. In dat geval eerst even smelten voor je het door de granen/notenmix doet.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 286kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 8g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 1mg | Kalium: 124mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine C: 0.3mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 2.3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.