Vegan broccolisalade met cashewroom
Lekker knapperig is deze vegan broccolisalade die je maakt met een romige cashew dressing. De cashewnoten hebben wel een nacht weken nodig, dus hou daar rekening mee.
Vegan broccolisalade
Deze lekkere vegan broccolisalade komt van de site Food Faith Fitness. Ik zag het en het leek me een lekkere salade. Zij noemt het een Griekse salade, maar die zie ik niet helemaal. Tenzij je meetelt dat er olijven in zitten. Maar goed. De held van deze salade is natuurlijk de cashew dressing, maar daar kom ik zo op.
Om de salade te maken gebruik je in principe rauwe broccoli. Niet iedereen is daar fan van en wil je het maken zoals het oorspronkelijk bedoeld is dan kan ik wel adviseren om de roosjes echt klein te maken. Anders moet je je kaakspieren wel hard aan het werk zetten. Een ander – beter – alternatief is om de broccoli roosjes even kort te blancheren in kokend water. Dat kost 5 minuten extra en geeft het wel echt een betere eetbeleving. Als ik broccoli rauw eet dan rasp ik het altijd. Dat kan ook.
Maken van de cashewdressing
Voor de vegan broccolisalade heb je vervolgens een cashew dressing nodig. Hiervoor gebruik je 150 gram rauwe cashewnoten (ongezouten) die je eerst een nacht weekt in koud water. Ik vergeet soms nog wel eens om cashewnoten te weken. Een trucje is om ze dan een half uur in kokend water te leggen. Dat geeft een vergelijkbaar resultaat, alhoewel het beter is om ze wel de tijd te geven.
Het blenden van de cashewnoten is vervolgens het makkelijkste in een high speed blender. Om echt een mooi glad resultaat te krijgen heb je die wel nodig. Kan ook prima in een keukenmachine of met een staafmixer, maar het resultaat kan iets korreliger zijn. Nog steeds lekker, maar goed om rekening mee te houden. De cashewroom maak je vervolgens aan met de kruiden en peper en zout.
Bereiden van de vegan broccolisalade
Vervolgens zit de broccolisalade zo in elkaar als die cashewdressing eenmaal is gemaakt. De ingrediënten voor de salade zelf zijn heel eenvoudig. Tomaatjes, komkommer, olijven en de broccoli. De held is dus echt wel die cashewroom. Als de dressing klaar is roer je die goed door de broccolisalade heen. Ziet er niet heel sexy uit zoals je ziet, maar het is wel echt lekker. Bovendien worden de smaken na even intrekken nog beter.
Je kunt de vegan broccolisalade dus ook prima wat langer bewaren. Ideaal om de volgende dag als lunch te eten of om mee te nemen naar je werk.
Check ook deze recepten voor broccolisalade:
Vegan broccolisalade met cashewroom
Ingrediënten
Dressing:
- 140 gr rauwe cashewnoten nacht geweekt in water
- 6 el water
- 2 el verse citroensap
- rasp van 1 citroen
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl verse knoflook gehakt
- 1/2 tl zeezout
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 tl gedroogde tijm
- snuf peper
- Giet de cashewnoten af en doe ze in een high speed blender. Voeg de overige ingredienten voor de dressing toe en zet de blender op de laagste snelheid, langzaam verhogend naar de hoogste snelheid
- Blend alles tot het glad en romig is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten en je moet waarschijnlijk halverwege de spullen even naar beneden schrapen.
- Doe alle ingredienten voor de salade in een hele grote kom. Voeg de dressing toe en roer alles om totdat de groente gelijkmatig bedekt zijn met de saus.
- Dek af en zet minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de broccoli alle smaken op kan nemen. Een nacht van tevoren kan natuurlijk ook.
- Eenmaal afgekoeld kun je er nog peper en zout naar smaak bij doen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ziet er lekker uit! Zou je de cashewnoten ook kunnen vervangen door walnoten? Ben zelf niet zo’n fan van cashewnoten, maar het smaakt natuurlijk wel heel anders.
Je zou het in theorie kunnen vervangen door walnoten, al wordt dat nooit zo romig als de cashewnoten. Ik zou het gewoon een keer proberen met de cashewnoten aangezien het echt wel totaal anders smaakt dan een handje cashewnoten. Echt hoor! 😉
Is het de bedoeling dat de broccoli rauw gegeten wordt?
Ja je eet de broccoli inderdaad rauw, maar vind je dat niks dan kun je het ook heel even kort koken. Kan allebei!
Oeh klinkt heerlijk! Ik zou dan toch stiekem stukjes mozzarella of feta toevoegen, al is het dan natuurlijk niet meer vegan. Ga ‘m zeker eens proberen!
Nou ik denk dat het inderdaad erg lekker is hoor met feta! 😉