Simone's Kitchen

Vegan ‘Griekse’ broccolisalade met cashewroom en de balans dierlijk vs plantaardige eiwitten

Griekse broccolisalade | simoneskitchen.nl

Vegan broccolisalade

Zoals jullie weten eet ik niet vegan of zelfs niet vegetarisch (meer) maar ik eet wel nog steeds erg weinig vlees. Afgelopen week had ik een diner van de Green Protein Alliance, wiens missie het is om de balans tussen de consumptie van plantaardige vs dierlijke eiwitten te herstellen. Op het moment eten we met zijn allen 67% dierlijke eiwitten en slechts 33% plantaardige eiwitten. Gezien de impact van vleesproductie op het milieu, om nog maar niet te spreken over de diervriendelijkheid, moet dit herstelt worden naar een (minimaal) 50/50 verhouding.

 

Diner bij de Hortus | simoneskitchen.nl

Ik vond de avond heel interessant en vooral ook heel inspirerend. Ik was er natuurlijk al mee bezig dus veel dingen doe ik al maar verwacht hier in de komende tijden wat meer plantaardige recepten langs te zien komen (voor zover dat al niet was) En om dan meteen maar te beginnen met dit lekkere recept…

Een vegan broccolisalade. Het recept komt van de site Food Faith Fitness en ze noemt het een Griekse salade. Nou ja, daar kunnen we van mening over verschillen maar een lekkere salade is het zeker wel. De smaken komen het best tot zijn recht als je het even goed laat intrekken. Ik had het gemaakt en de volgende dag nog een keer gegeten. Dat smaakte prima!

Griekse broccolisalade | simoneskitchen.nl

Vegan 'Griekse' broccolisalade met cashewroom
Keyword: broccoli, komkommer, tomaat
Servings: 4 personen
Auteur: Simone van den Berg
Ingredienten
  • 1 broccoli in kleine roosjes gebroken
  • 1/2 komkommer in plakjes
  • 200 gr kerstomaatjes in vieren gesneden
  • 100 gr kalamata olijven zonder pit
Dressing:
  • 140 gr rauwe cashewnoten nacht geweekt in water
  • 6 el water
  • 2 el verse citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 1 1/4 tl gedroogde oregano
  • 1 tl verse knoflook gehakt
  • 3/4 tl zeezout
  • 3/4 tl gedroogde basilicum
  • 3/4 tl gedroogde tijm
  • snuf peper
Instructies
  1. Giet de cashewnoten af en doe ze in een high speed blender. Voeg de overige ingredienten voor de dressing toe en zet de blender op de laagste snelheid, langzaam verhogend naar de hoogste snelheid
  2. Blend alles tot het glad en romig is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten en je moet waarschijnlijk halverwege de spullen even naar beneden schrapen.
  3. Doe alle ingredienten voor de salade in een hele grote kom. Voeg de dressing toe en roer alles om totdat de groente gelijkmatig bedekt zijn met de saus.
  4. Dek af en zet minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de broccoli alle smaken op kan nemen. Een nacht van tevoren kan natuurlijk ook.
  5. Eenmaal afgekoeld kun je er nog peper en zout naar smaak bij doen.

2 comments

  1. Oeh klinkt heerlijk! Ik zou dan toch stiekem stukjes mozzarella of feta toevoegen, al is het dan natuurlijk niet meer vegan. Ga ‘m zeker eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos