Vegan ‘Griekse’ broccolisalade met cashewroom en de balans dierlijk vs plantaardige eiwitten
Vegan broccolisalade
Zoals jullie weten eet ik niet vegan of zelfs niet vegetarisch (meer) maar ik eet wel nog steeds erg weinig vlees. Afgelopen week had ik een diner van de Green Protein Alliance, wiens missie het is om de balans tussen de consumptie van plantaardige vs dierlijke eiwitten te herstellen. Op het moment eten we met zijn allen 67% dierlijke eiwitten en slechts 33% plantaardige eiwitten. Gezien de impact van vleesproductie op het milieu, om nog maar niet te spreken over de diervriendelijkheid, moet dit herstelt worden naar een (minimaal) 50/50 verhouding.
Ik vond de avond heel interessant en vooral ook heel inspirerend. Ik was er natuurlijk al mee bezig dus veel dingen doe ik al maar verwacht hier in de komende tijden wat meer plantaardige recepten langs te zien komen (voor zover dat al niet was) En om dan meteen maar te beginnen met dit lekkere recept…
Een vegan broccolisalade. Het recept komt van de site Food Faith Fitness en ze noemt het een Griekse salade. Nou ja, daar kunnen we van mening over verschillen maar een lekkere salade is het zeker wel. De smaken komen het best tot zijn recht als je het even goed laat intrekken. Ik had het gemaakt en de volgende dag nog een keer gegeten. Dat smaakte prima!
Vegan 'Griekse' broccolisalade met cashewroom
Ingrediënten
Dressing:
- 140 gr rauwe cashewnoten nacht geweekt in water
- 6 el water
- 2 el verse citroensap
- rasp van 1 citroen
- 1 1/4 tl gedroogde oregano
- 1 tl verse knoflook gehakt
- 3/4 tl zeezout
- 3/4 tl gedroogde basilicum
- 3/4 tl gedroogde tijm
- snuf peper
Instructies
- Giet de cashewnoten af en doe ze in een high speed blender. Voeg de overige ingredienten voor de dressing toe en zet de blender op de laagste snelheid, langzaam verhogend naar de hoogste snelheid
- Blend alles tot het glad en romig is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten en je moet waarschijnlijk halverwege de spullen even naar beneden schrapen.
- Doe alle ingredienten voor de salade in een hele grote kom. Voeg de dressing toe en roer alles om totdat de groente gelijkmatig bedekt zijn met de saus.
- Dek af en zet minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de broccoli alle smaken op kan nemen. Een nacht van tevoren kan natuurlijk ook.
- Eenmaal afgekoeld kun je er nog peper en zout naar smaak bij doen.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ziet er lekker uit! Zou je de cashewnoten ook kunnen vervangen door walnoten? Ben zelf niet zo’n fan van cashewnoten, maar het smaakt natuurlijk wel heel anders.
Je zou het in theorie kunnen vervangen door walnoten, al wordt dat nooit zo romig als de cashewnoten. Ik zou het gewoon een keer proberen met de cashewnoten aangezien het echt wel totaal anders smaakt dan een handje cashewnoten. Echt hoor! 😉
Is het de bedoeling dat de broccoli rauw gegeten wordt?
Ja je eet de broccoli inderdaad rauw, maar vind je dat niks dan kun je het ook heel even kort koken. Kan allebei!
Oeh klinkt heerlijk! Ik zou dan toch stiekem stukjes mozzarella of feta toevoegen, al is het dan natuurlijk niet meer vegan. Ga ‘m zeker eens proberen!
Nou ik denk dat het inderdaad erg lekker is hoor met feta! 😉