Lekker knapperig is deze vegan broccolisalade die je maakt met een romige cashew dressing. De cashewnoten hebben wel een nacht weken nodig, dus hou daar rekening mee.

vegan broccolisalade

Vegan broccolisalade

Deze lekkere vegan broccolisalade komt van de site Food Faith Fitness. Ik zag het en het leek me een lekkere salade. Zij noemt het een Griekse salade, maar die zie ik niet helemaal. Tenzij je meetelt dat er olijven in zitten. Maar goed. De held van deze salade is natuurlijk de cashew dressing, maar daar kom ik zo op.

Om de salade te maken gebruik je in principe rauwe broccoli. Niet iedereen is daar fan van en wil je het maken zoals het oorspronkelijk bedoeld is dan kan ik wel adviseren om de roosjes echt klein te maken. Anders moet je je kaakspieren wel hard aan het werk zetten. Een ander – beter – alternatief is om de broccoli roosjes even kort te blancheren in kokend water. Dat kost 5 minuten extra en geeft het wel echt een betere eetbeleving. Als ik broccoli rauw eet dan rasp ik het altijd. Dat kan ook.

Griekse broccolisalade | simoneskitchen.nl

Maken van de cashewdressing

Voor de vegan broccolisalade heb je vervolgens een cashew dressing nodig. Hiervoor gebruik je 150 gram rauwe cashewnoten (ongezouten) die je eerst een nacht weekt in koud water. Ik vergeet soms nog wel eens om cashewnoten te weken. Een trucje is om ze dan een half uur in kokend water te leggen. Dat geeft een vergelijkbaar resultaat, alhoewel het beter is om ze wel de tijd te geven.

Het blenden van de cashewnoten is vervolgens het makkelijkste in een high speed blender. Om echt een mooi glad resultaat te krijgen heb je die wel nodig. Kan ook prima in een keukenmachine of met een staafmixer, maar het resultaat kan iets korreliger zijn. Nog steeds lekker, maar goed om rekening mee te houden. De cashewroom maak je vervolgens aan met de kruiden en peper en zout.

Bereiden van de vegan broccolisalade

Vervolgens zit de broccolisalade zo in elkaar als die cashewdressing eenmaal is gemaakt. De ingrediënten voor de salade zelf zijn heel eenvoudig. Tomaatjes, komkommer, olijven en de broccoli. De held is dus echt wel die cashewroom. Als de dressing klaar is roer je die goed door de broccolisalade heen. Ziet er niet heel sexy uit zoals je ziet, maar het is wel echt lekker. Bovendien worden de smaken na even intrekken nog beter.

Je kunt de vegan broccolisalade dus ook prima wat langer bewaren. Ideaal om de volgende dag als lunch te eten of om mee te nemen naar je werk.

Check ook deze recepten voor broccolisalade:

Griekse broccolisalade | simoneskitchen.nl

Vegan broccolisalade met cashewroom

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Een lekker knapperige salade met een dressing gemaakt van cashewroom. Let op dat de cashewnoten voor dit recept een nacht in de week moeten.
√Vegan √lekker veel groente
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
Voorbereiden8 uur
totaal 8 uur 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 broccoli in kleine roosjes gebroken
  • 1/2 komkommer in plakjes
  • 200 gr kerstomaatjes in vieren gesneden
  • 100 gr kalamata olijven zonder pit

Dressing:

  • 140 gr rauwe cashewnoten nacht geweekt in water
  • 6 el water
  • 2 el verse citroensap
  • rasp van 1 citroen
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl verse knoflook gehakt
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gedroogde tijm
  • snuf peper

  • Giet de cashewnoten af en doe ze in een high speed blender. Voeg de overige ingredienten voor de dressing toe en zet de blender op de laagste snelheid, langzaam verhogend naar de hoogste snelheid
  • Blend alles tot het glad en romig is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten en je moet waarschijnlijk halverwege de spullen even naar beneden schrapen.
  • Doe alle ingredienten voor de salade in een hele grote kom. Voeg de dressing toe en roer alles om totdat de groente gelijkmatig bedekt zijn met de saus.
  • Dek af en zet minimaal een uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de broccoli alle smaken op kan nemen. Een nacht van tevoren kan natuurlijk ook.
  • Eenmaal afgekoeld kun je er nog peper en zout naar smaak bij doen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 301kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwit: 12g | Vet: 20g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Natrium: 888mg | Kalium: 909mg | Vezels: 7g | Suiker: 7g | Vitamine A: 1339IU | Vitamine C: 152mg | Calcium: 131mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.