Heerlijk romige risotto met zalm, paddenstoelen en doperwtjes. Wie houdt er nu niet van risotto? Deze zalm risotto maak je met zalm uit blik en is perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd.

Risotto met zalm recept

Risotto met zalm

Als ik erover nadenk heb ik best al een aantal risotto gerechten op de site staan, waaronder deze favoriet risotto met venkel en gerookte zalm of wat dacht je van deze pompoenrisotto? Dit keer wilde ik eens een risotto maken met zalm uit blik. Wilde zalm uit blik om precies te zijn. Vorige week vertelde ik jullie al over het feit dat het deze maand de Wild Alaska Seafood Month is en ik maakte al eerder deze overheerlijke quiche met zalm. Maar aangezien ik meer blikjes met de wilde zalm had ontvangen leek het me de uitgelezen gelegenheid om nóg een recept met de zalm te maken.

Romige risotto

Risotto heeft nog wel eens de naam om een lastig gerecht te zijn, maar ik vind dat altijd alleszins meevallen. Ik vind het vooral lekker en ja het kost wel wat tijd om in de pan te roeren maar echt heel lang is het niet en daarbij komt dat risotto behoorlijk veelzijdig is. In dit geval doe ik de wilde zalm pas op het laatste moment bij de risotto. Het is al gaar dus je hoeft het alleen even mee te warmen.

Risotto met zalm recept

De truc met elke risotto is vooral om het niet te snel te willen. Het duurt gewoon even voor de risotto goed gaar is en dat is het verschil met een goede of een slechte risotto. Van die krijtachtige rijst daar zit niemand op te wachten natuurlijk.

Paddenstoelen

De paddenstoelen bak ik apart in de boter, omdat ik dat lekkerder vind. Ik bak ze op hoog vuur samen met wat tijm blaadjes en breng ze op smaak met zout en peper. Welke paddenstoelen je gebruikt is aan jou. Eenvoudige kastanjechampignons is altijd lekker maar andere soorten kan ook.

Het fijne van dit recept is dat het redelijk seizoensloos is. Paddenstoelen en met name champignons kun je het hele jaar kopen en aangezien de doperwten uit de vriezer komen de zalm uit blik is er niks wat je tegenhoudt om het hele jaar dit risotto recept te maken.

Risotto met zalm

Zalm risotto met of zonder kaas

Nu is de grote vraag natuurlijk of je bij de risotto met zalm wel of geen kaas moet doen. Kaas en vis wil nog wel eens een vraagteken zijn voor veel mensen, maar ik vind het heerlijk bij elkaar. De parmezaanse kaas past prima, maar gruwel je van het idee dan kun je het desgewenst ook weglaten.

Risotto met zalm

Risotto met zalm recept

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Heerlijk en makkelijk recept van romige risotto met doperwtjes, paddenstoelen en wilde Alaska zalm uit blik
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 25 gr boter + extra om de paddenstoelen te bakken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 250 gr risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml bouillon
  • 150 gr paddenstoelen in stukjes
  • 2 takjes verse tijm blaadjes
  • 150 gr doperwten vriezer of vers
  • 1 blik wilde zalm (213 gram) – uitgelekt. Graatjes verwijderd
  • 100 gr parmezaanse kaas geraspt

  • Neem een grote koekenpan of hapjespan en verwarm hierin wat boter met olie. Bak de ui tot deze mooi glazig is, voeg de gehakte knoflook toe en bak deze even mee. Voeg de risottorijst toe en bak deze aan tot alle korrels glanzen.
  • Giet de witte wijn erbij en roer tot de wijn is opgelost. Doe nu beetje voor beetje de hete bouillon bij de rijst. Laat elke keer de bouillon nagenoeg oplossen voor je de volgende hoeveelheid erbij doet.
  • Ondertussen bak je de paddenstoelen in een apart koekenpannetje met boter en tijm gaar en goudbruin.
  • Als de risotto bijna klaar is (duurt meestal ongeveer 20 minuten) voeg je de doperwten toe, de stukjes zalm en de paddenstoelen. Warm alles goed door.
  • Voeg de boter toe en de geraspte parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 528kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwit: 29g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 60mg | Natrium: 943mg | Kalium: 694mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine A: 684IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 340mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.