Deze lekkere en makkelijke Thaise kipsalade is perfect als lunchsalade of als lichte avondmaaltijd.

Heerlijke thaise kipsalade met kip

Thaise kipsalade

Inmiddels zijn we alweer een paar dagen terug uit Ierland, maar ik merk dat ik een beetje moeite heb met weer in het ritme komen. En dat terwijl we eigenlijk maar kort zijn weggeweest naar mooi Ierland. Wil je trouwens al wat zien over onze reis check dan even het eerste stuk wat vandaag online is gekomen over de roadtrip van Dublin naar Galway.

Weinig groente

Ik kan wel zeggen dat ik verbijsterend weinig groente heb gegeten de vorige week in Ierland. Het blijft een raar fenomeen dat je – als je uit eten gaat – eigenlijk heel erg weinig groente te eten krijgt. Ja tuurlijk als je een salade besteld dan is het anders maar je zou toch bij een stuk vlees bijvoorbeeld ook best wat groente kunnen krijgen. En dan bedoel ik natuurlijk niet zo’n treurig bakje ‘sla’ waar ze drie slablaadjes, een stukje komkommer en een tomaat in stoppen. Dat is ten eerste niet te eten en ten tweede kunnen ze dan beter helemaal niks serveren.

Het werd dus tijd om – eenmaal thuis gekomen – weer eens lekker veel groente naar binnen te werken. Te beginnen met deze overheerlijke Thaise kipsalade. Het is Thais met een knipoog, want het doet mij denken aan Thailand maar deze salade zul je ongetwijfeld niet in Thailand tegenkomen!

Groente bijtanken

Met deze Thaise kipsalade kun je in ieder geval weer even lekker wat groente tot je nemen. Wij zitten hier weer volop in de groente-modus. Ben er aan toe!

In dit geval gebruikte ik lekker veel veldsla en mengde dat met verse kruiden waardoor je meteen ook veel verschillende fijne voedingsstoffen binnenkrijgt. Heel fijn na ruim een week groenteloos (nou ja bijna dan) door het leven te zijn gegaan.

Kun je de kip ook koken?

Voor de Thaise kipsalade kun je er ook voor kiezen om de kip te pocheren of te koken in plaats van het bakken. In dit geval vind ik het bakken lekkerder omdat je op die manier veel smaakmakers kunt meebakken. Wil je dat niet dan kun je de kip zeker ook pocheren.

Voor het pocheren gebruik ik meestal bouillon om de smaken van de kip wat te versterken, maar het is ook heel lekker om daar eens kokosmelk voor te gebruiken. Door de kokosmelk (gebruik hiervoor kokosmelk in combinatie met bouillon) wordt de kip wat malser en droogt het minder snel uit. Voor het pocheren gebruik ik meestal kipfilet.

Wat gaat er in deze Thaise kipsalade?

Er gaan behoorlijk wat ingrediënten in de Thaise kipsalade. Check hieronder wat er allemaal in gaat.

  • Kip (je kunt kipfilet of kipdij gebruiken)
  • Rode ui (eventueel ook te vervangen voor sjalotjes of gewone ui)
  • citroengras (geraspt. Deze kun je ook kant – en klaar in een potje al kopen. Heel handig)
  • Geraspte gember (zelfde verhaal als de citroengras)
  • Sesamolie, vissaus en coconut aminos. Hier bak je de kip in aan zodat het lekker veel smaak heeft.
  • Verse munt
  • Verse basilicum

Kun je Thaise basilicum vinden dan is dat absoluut een aanrader. Die is wat minder makkelijk verkrijgbaar, maar die is van zichzelf al een beetje een combinatie van munt en basilicum qua smaak. Vroeger had de Appie het een tijdje in het assortiment. Maar ik vermoed dat er niet genoeg animo voor was. Tegenwoordig dus niet zo makkelijk te krijgen.

  • Komkommer
  • Bosui
  • Veldsla ( ook te vervangen voor willekeurige welke slasoort)

Probeer ook eens de Thaise salade met Chinese kool!

Thaise salade met kip

Thaise kipsalade

5 van 4 stemmen
GangLunch
KeukenThaise

Heerlijke en makkelijke salade met veldsla en kip
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr kipfilet in blokjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 rode ui in dunne ringetjes gesneden
  • 1 tl citroengras
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 el sesamolie
  • 1 el vissaus
  • 1 el coconut aminos
  • 15 gr verse munt gehakt
  • 15 gr verse basilicum gehakt
  • 15 gr verse koriander gehakt
  • ½ komkommer in blokjes
  • 1 bosui in ringetjes gesneden
  • ½ rode peper in kleine stukjes
  • 50 gr veldsla

Dressing


  • Verhit een wok met wat kokosolie en voeg de ui toe. Bak dit even tot glazig en voeg dan de gember, citroengras, sesamolie, vissaus, coconut aminos toe en de kip. Bak tot de kip goudbruin en gaar is.
  • Maak de dressing door de ingredienten met elkaar te mengen. Proef even goed. Extra zout is waarschijnlijk niet nodig door het zout in de vissaus.
  • Maak de salade door de kip te mengen met de veldsla, de verse kruiden, de komkommer, bosui en rode peper
  • Serveer met de dressing en eet meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 386kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 24g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 9g | Cholesterol: 70mg | Natrium: 1322mg | Kalium: 751mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 2420IU | Vitamine C: 36mg | Calcium: 46mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.