Deze kaassoesjes wil je echt proberen. Ze zijn zoooo lekker! Tijdens het maken van de foto’s waren ze al bijna op voor de foto’s klaar waren. Ze zijn natuurlijk ook het lekkerste warm maar zelfs koud zijn de kaassoesjes niet te versmaden!

kaassoesjes

Kaassoesjes recept

Van te voren had ik geen goed beeld hoe deze kaassoesjes zouden zijn. Je hebt tenslotte soesjes en soesjes. Ik associeerde een soesje altijd met iets wat je achteraf nog vult. Hartig dan wel zoet. Maar deze kaassoesjes zijn dus al meteen klaar. Je hoeft ze niet meer te vullen als ze gebakken zijn.

Dat maakt ze ook meteen een stuk makkelijker om te maken en geloof me als ik zeg dat ze verslavend lekker zijn. Dionne en ik aten tijdens de shoot alle soesjes achter elkaar op. Warm zijn ze namelijk het allerlekkerste, maar ook koud vonden wij ze nog prima te doen.

Kaassoesjes

Welke kaas

Om de kaassoesjes te maken gebruikten wij comté kaas. Dat is niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar je kunt het heel goed maken met willekeurig welke kaas. Dus heb je geen kaasleverancier in de buurt dan gebruik je gewoon geraspte kaas. Ik hou zelf vooral van oude kaas. Die geeft het meteen een extra pittig smaakje, maar je kunt het ook maken met jonge kaas.

Gebruik dan misschien een beetje meer zout. Jonge kaas is altijd wat flauwer (vind ik). Hou er rekening mee dat je het bloem/boter mengsel een beetje laat afkoelen voor je de eieren eraan toevoegt. Je wilt niet dat de eieren gaan bakken.

Meng alles goed en maak met twee lepels quenelles van het deeg. Ben je niet zo goed in quenelles dan kun je ook een ijslepel gebruiken en er bolletjes van maken. Wat voor vorm het wordt maakt in principe niet zoveel uit.

kaassoesjes

Bakken van de kaassoesjes

Het bakken duurt ongeveer een minuutje of 20. Hou er wel rekening mee dat je de oven niet tussentijds open doet, want dan heb je kans dat ze inzakken. Ze zakken over het algemeen sowieso ietsje in als je ze uit de oven haalt, maar je wilt ze niet zo plat als een dubbeltje hebben.

Je kunt ze ook in de oven zelf iets laten afkoelen. In dat geval zet je de oven uit nadat ze gaar en goudbruin zijn geworden en zet m op een kiertje. Het voorkomt waarschijnlijk niet dat ze iets platter worden maar over het algemeen blijven ze dan ietsje beter in model.

De kaassoesjes zijn ook super leuk om te serveren met kerst of oud- en nieuw.

Op zoek naar meer ideetjes voor lekkere kaassnacks?

kaassoesjes

Kaassoesjes

Nog geen review

Deze kaassoesjes zijn niet zoals gewone soesjes die je vult. Ze zijn al kant- en klaar als ze uit de oven komen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

10 soesjes

Ingrediënten

  • 85 gram Comté kaas geraspt
  • ½ bos bieslook fijngesneden
  • 175 ml water
  • 50 gram boter
  • 85 gram bloem
  • 2 eieren
  • Peper en zout

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Doe de boter met het water in een klein pannetje en laat rustig aan de kook komen. Doe de bloem en een snuf zout erbij en roer met een pollepel goed door tot een stevige massa. Laat deze massa op laag vuur gaar worden. Doe dan in een kom en laat een beetje afkoelen. Voeg de eieren een voor een toe, zorg dat ze goed worden opgenomen. Meng 80% van de geraspte Comté door het beslag, samen met de fijngesneden bieslook. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak met 2 lepels kleine quenelles op een bakplaat met bakpapier. Houd wat afstand, ze gaan nog rijzen. Bestrooi met de overige Comté en bak ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en luchtig zijn. (let op; open de oven tussentijds niet, dan zakken ze in)

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 114kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 4g | Vet: 8g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 52mg | Natrium: 101mg | Kalium: 30mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 0.1g | Vitamine A: 266IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 68mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.