Als ik ergens een zwak voor heb dan is het wel voor krokant buikspek. Dit recept voor pork belly is niet ingewikkeld om te maken, maar kost wel even tijd. Maar de moeite meer dan waard! Heb jij al eens een krokante varkensbuik gemaakt?

krokante varkensbuik

Krokante varkensbuik

Een eenvoudig recept voor een lekker krokant stukje varkensbuik of pork belly. Serveer met een homemade pompoenpuree.

Varkensbuik of buikspek is toch een beetje een ongezellige benaming, dus pork belly heeft wel mijn voorkeur, maar goed, what’s in a name zeggen we dan maar. Onze eerste ervaring met pork belly was iets minder geslaagd. Op de verkeerde manier heeft het nogal een uitgesproken varkenssmaak. En dat gaat heel snel tegenstaan dus het was even zoeken voor we een recept vonden waar we blij van werden en ja dan moet ik dan natuurlijk ook met jullie delen.

Ongebakken buikspek

Livar

Een eerste vereiste als je een lekker krokant stuk varkensbuik wilt serveren is het kopen van een goed stuk vlees. In dit geval hadden we een stuk pork belly van het Livar varken. Maar vraag het aan je slager of ga naar een gespecialiseerde zaak voor een goed stuk vlees. In de supermarkt vind je natuurlijk wel speklapjes (theoretisch ook varkensbuik natuurlijk) maar daar kun je dit niet mee maken.

Je hebt een stuk nodig dat uit een geheel bestaat zoals je op de foto hierboven ziet.

Wil je krokante varkensbuik maken dan kun je ervoor kiezen om een stuk met of zonder zwoerd te kopen. Kijk je wel eens naar programma’s als Masterchef Australie dan heb je daar ongetwijfeld wel eens de pork crackling voorbij zien komen.

Weet dat dat gemaakt is mét zwoerd. Ik ben er persoonlijk geen grote fan van dus ik kies ervoor om het krokante buikspek te maken zonder zwoerd. Want ja ook dan kun je krokant buikspek krijgen. Op probeer het eens op de manier van de dude met twee verschillende smaken.

Krokante varkensbuik met pompoenpuree

Hoeveel tijd heb je nodig om het buikspek te bakken

Met dit soort gerechten is het geven van een exacte tijd altijd een beetje tricky om de eenvoudige reden dat ovens en stukken vlees nogal verschillend kunnen zijn. Vertrouw dus nooit blindelings op de tijden in een recept maar check het vlees zelf ook goed!

In mijn oven duurde het in totaal ongeveer 4 uur voor de buitenkant van het buikspek lekker knapperige en bruin was. Als je een vleesthermometer hebt kun je in de gaten houden of het vlees goed gaar is. Buikspek kan tot 85˚C aan kerntemperatuur aan.

Werkwijze

Om het krokante buikspek te maken bak je het vlees in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte alleen het vlees. Voor de tweede helft van de tijd voeg je de uien toe onder het vlees. Op die manier worden ze lekker gebakken in het vet van het varken. Een paar tenen knoflook doen het overigens ook goed hierbij.

Zodra het buikspek mooi krokant en goudbruin is en de uien boterzacht is het gerecht klaar. Het wordt hier geserveerd met een eenvoudig bijgerecht van pompoen en aardappelpuree maar je kunt het ook prima serveren met krokant gebakken aardappeltjes of een gewone lekkere aardappelpuree.

Ook een lekker recept met buikspek is deze porchetta.

Algemene tips voor het bereiden van varkensbuik

  • Voor je begint met het bereiden is het handig om het buikspek al een uur van tevoren uit de koelkast te halen.
  • Wil je dat de smaken nog meer intrekken dan kun je het vlees een nacht laten marineren. Dat hoeft geen natte marinade te zijn maar je kunt ook een kruidenmengsel goed in het vlees wrijven en dit een nacht laten intrekken. Snij dan wel al het vet in en wrijf het daar goed in. Dek af en zet in de koeling om in te laten trekken
  • Serveren van de varkensbuik is het beste door het in plakken te snijden. Onthoud dat het vrij machtig is.

Probeer ook eens deze heerlijke varkensstoofschotel.

Pork belly

krokant gebakken varkensbuik (pork belly)

2.93 van 14 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenEngelse keuken

Eenvoudig recept voor een lekker krokant stukje varkensbuik
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 4 uur
totaal 4 uur 30 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 1.3 kg varkensbuik bot en zwoerd verwijderd. Vet ingesneden in ruitvorm.
  • 2 tl zonnebloem olie
  • 1 tl grove peper gemalen
  • 1 tl zout
  • 3 grote uien gesneden
  • 2-3 el heldere honing
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd en gehakt

Pompoenpuree

  • 1 kg pompoen schoongemaakt en in blokken
  • 1 kg aardappels geschild en in stukken
  • 2 el melk of meer naar wens
  • 50 gr boter
  • zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 180˚ C. Leg het stuk vlees, met de vette kant boven op een rek op een bakplaat. Druppel er wat olie overheen en druk dan lichtjes de gecrushte pepers erop en grof zeezout. Zet in de oven voor ongeveer 1 uur. Haal uit de oven en schep wat van de vrijgekomen sappen over het vlees. Zet terug in de oven voor ongeveer 1,5 uur en bedruip het vlees met de vrijgekomen vleessappen elke 20 minuten.
  • Na 1,5 uur haal je het buikspek eruit. Doe nu de gesneden uien in de bakplaat onder het varken. Meng de honing samen met de komijn en de chili, kwast dit over het varken en verhoog de temperatuur dan tot 200 C. Bak nog voor een extra 30-40 minuten, af en toe bedruipen, tot het gekarameliseerd is en het vlees mooi goudbruin is geworden. Zodra het gaar is haal je het uit de oven en laat het dan voor minimaal 15 minuten rusten voor je het aansnijdt
  • Zodra het varken rust, verhit je het bakblik op het fornuis en voeg je twee el water toe. Dit zorgt ervoor dat alle aanbaksels van de bodem van de pan loskomen. Breng de uien op smaak met zout en peper en verdeel dan over 8 borden. Snij het varken in 8 porties en serveer bovenop de uien. Giet enige over gebleven vloeistof over de pompoenpuree. Zie hieronder;

Pompoenpuree

  • Schil 1 kg pompoen en snij in stukken. Breng op smaak met zout en peper en laat dit voor de laatste 30 minuten in de oven mee roosteren tot ze zacht zijn. In de tussentijd, schil je 1 kg aardappels en snij ook deze in stukken. Kook de aardappels in gezouten water in 10 minuten gaar.
  • Giet af en pureer met 2 el melk en 50 gr boter, voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de pompoen met de aardappel tot glad.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1064kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 20g | Vet: 93g | Verzadigd vet: 35g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 43g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 131mg | Natrium: 106mg | Kalium: 1349mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 10883IU | Vitamine C: 48mg | Calcium: 71mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.