Simone's Kitchen

Krokante varkensbuik of porkbelly – eenvoudig recept

varkensbuik of pork belly

Krokante varkensbuik

Een eenvoudig recept voor een lekker krokant stukje varkensbuik of pork belly. Serveer met een homemade pompoenpuree.

Varkensbuik is toch een beetje een ongezellige benaming, dus pork belly heeft wel mijn voorkeur, maar goed, what’s in a name zeggen we dan maar. Onze eerste ervaring met pork belly was iets minder geslaagd. Op de verkeerde manier heeft het nogal een uitgesproken varkenssmaak. En dat gaat heel snel tegenstaan dus het was even zoeken voor we een recept vonden waar we blij van werden en ja dan moet ik dan natuurlijk ook met jullie delen.

Ongebakken buikspek

Livar

Een eerste vereiste als je een lekker krokant stuk varkensbuik wilt serveren is het kopen van een goed stuk vlees. In dit geval hadden we een stuk pork belly van het Livar varken. Maar vraag het aan je slager of ga naar een gespecialiseerde zaak voor een goed stuk vlees. In de supermarkt vind je natuurlijk wel speklapjes (theoretisch ook varkensbuik natuurlijk) maar daar kun je dit niet mee maken.

Je hebt een stuk nodig dat uit een geheel bestaat zoals je op de foto hierboven ziet.

Wil je krokante varkensbuik maken dan kun je ervoor kiezen om een stuk met of zonder zwoerd te kopen. Kijk je wel eens naar programma’s als Masterchef Australie dan heb je daar ongetwijfeld wel eens de pork crackling voorbij zien komen.

Weet dat dat gemaakt is mét zwoerd. Ik ben er persoonlijk geen grote fan van dus ik kies ervoor om het krokante buikspek te maken zonder zwoerd. Want ja ook dan kun je krokant buikspek krijgen. Op probeer het eens op de manier van de dude met twee verschillende smaken.

Krokante varkensbuik met pompoenpuree

Tijd

Met dit soort gerechten is het geven van een exacte tijd altijd een beetje tricky om de eenvoudige reden dat ovens en stukken vlees nogal verschillend kunnen zijn. Vertrouw dus nooit blindelings op de tijden in een recept maar check het vlees zelf ook goed!

Ook een lekker recept met buikspek is deze porchetta.

Pork belly
Print recept Pin recept
2.5 van 10 stemmen

krokant gebakken varkensbuik (pork belly)

Eenvoudig recept voor een lekker krokant stukje varkensbuik
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 min
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 1.3 kg varkensbuik bot en vel verwijderd. Vet ingesneden in ruitvorm.
  • 2 tl zonnebloem olie
  • 1 tl witte pepers geplet
  • 3 grote uien gesneden
  • 2-3 el heldere honing
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd en gehakt

Pompoenpuree

  • 1 kg pompoen
  • 1 kg aardappels
  • 2 el melk
  • 50 gr boter
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Leg het stuk vlees, met de vette kant boven op een rek op een bakplaat. Druppel er wat olie overheen en druk dan lichtjes de gecrushte pepers erop en een beetje grof zeezout. Zet in de oven voor ongeveer 1 uur. Haal uit de oven en doe wat van de vrijgekomen sappen over het vlees gieten. Kook opnieuw voor 1,5 uur, waarbij je elke 20 minuten het vlees even bedruipt.
  • Doe de gesneden uien in de bakplaat onder het varken. Meng de honing samen met de komijn en de chili, kwast dit over het varken en verhoog de temperatuur dan tot 200 C. Bak nog voor een extra 30-40 minuten, af en toe bedruipen, tot het gecarameliseerd is met een goudkleurige gloed over het vlees. Zodra het gaar is haal je het uit de oven en laat het dan voor ongeveer 10-15 min rusten.
  • Zodra het varken rust, verhit je het bakblik op het fornuis en voeg je twee el water toe. Dit zorgt ervoor dat alle aanbaksels van de bodem van de pan loskomen. Breng de uien op smaak met zout en peper en verdeel dan over 6 borden. Snij het varken in 6 porties en serveer bovenop de uien. Giet enige over gebleven vloeistof over de pompoenpuree. Zie hieronder;

Pompoenpuree

  • Schil 1 kg pompoen en snij in stukken. Breng op smaak met zout en peper en laat dit voor de laatste 30 minuten in de oven mee roosteren tot ze zacht zijn. In de tussentijd, schil je 1 kg aardappels en snij ook deze in stukken. Kook de aardappels in gezouten water in 10 minuten gaar.
  • Giet af en puree met 2 el melk en 50 gr boter, voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de pompoen met de aardappel tot glad.
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: varkensbuik

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.