Simone's Kitchen

Varkensbuik of pork belly

varkensbuik of pork belly

Varkensbuik is toch een beetje een ongezellige benaming, dus pork belly heeft wel mijn voorkeur, maar goed, what’s in a name zeggen we dan maar. Onze eerste ervaring met pork belly was iets minder geslaagd. Op de verkeerde manier heeft het nogal een uitgesproken varkenssmaak. En dat gaat heel snel tegenstaan dus het was even zoeken voor we een recept vonden waar we blij van werden en ja dan moet ik dan natuurlijk ook met jullie delen.

Ongebakken buikspek

Dit stuk vlees kregen we als onderdeel van een mystery box met vrienden en is afkomstig van het Livar varken. Geen slecht stukje vlees dus! Dit is heerlijk met de aardappel pompoen puree en een aanrader voor als je gasten krijgt! Vet is het wel, maar ja, je eet het vast niet elke dag dus kan best voor een keertje!

20121103-_MG_7246

Pork belly
Print recept Pin recept
1 van 2 stemmen

krokant gebakken varkensbuik (pork belly)

Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 4 uur 30 min

Ingrediënten

  • 1.3 kg varkensbuik bot en vel verwijderd. Vet ingesneden in ruitvorm.
  • 2 tl zonnebloem olie
  • 1 tl witte pepers geplet
  • 3 grote uien gesneden
  • 2-3 el heldere honing
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd en gehakt
  • Pompoenpuree
  • 1 kg pompoen
  • 1 kg aardappels
  • 2 el melk
  • 50 gr boter
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Leg het stuk vlees, met de vette kant boven op een rek op een bakplaat. Druppel er wat olie overheen en druk dan lichtjes de gecrushte pepers erop en een beetje grof zeezout. Zet in de oven voor ongeveer 1 uur. Haal uit de oven en doe wat van de vrijgekomen sappen over het vlees gieten. Kook opnieuw voor 1,5 uur, waarbij je elke 20 minuten het vlees even bedruipt.
  • Doe de gesneden uien in de bakplaat onder het varken. Meng de honing samen met de komijn en de chili, kwast dit over het varken en verhoog de temperatuur dan tot 200 C. Bak nog voor een extra 30-40 minuten, af en toe bedruipen, tot het gecarameliseerd is met een goudkleurige gloed over het vlees. Zodra het gaar is haal je het uit de oven en laat het dan voor ongeveer 10-15 min rusten.
  • Zodra het varken rust, verhit je het bakblik op het fornuis en voeg je twee el water toe. Dit zorgt ervoor dat alle aanbaksels van de bodem van de pan loskomen. Breng de uien op smaak met zout en peper en verdeel dan over 6 borden. Snij het varken in 6 porties en serveer bovenop de uien. Giet enige over gebleven vloeistof over de pompoenpuree. Zie hieronder;
  • POMPOENPUREE
  • Schil 1 kg pompoen en snij in stukken. Breng op smaak met zout en peper en laat dit voor de laatste 30 minuten in de oven mee roosteren tot ze zacht zijn. In de tussentijd, schil je 1 kg aardappels en snij ook deze in stukken. Kook de aardappels in gezouten water in 10 minuten gaar.
  • Giet af en puree met 2 el melk en 50 gr boter, voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de pompoen met de aardappel tot glad.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Avatar

    Ik zal deze heeerlijk pork belly volgende maken. Een onvergetelijk Kerstdiner ! 🙂 Kalkoen is zo saai.

  2. Avatar

    Buikspek is de Nederlandse benaming 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!