Porchetta maken

Maak zelf de lekkerste porchetta met het recept van Gertjan

Als er iemand een held is met vlees, dan is het wel Gertjan Kiers. Ik had Gertjan al eerder ontmoet toen ik een workshop vlees bij hem volgde. Niet dat ik van plan was om vlees uit te gaan benen of iets in die trant maar interessant was het absoluut. Hij weet zoveel over alle soorten vlees!

Mijn favoriet uit de vleesbijbel

Toen ik dan ook werd gevraagd om de receptfoto’s voor de vleesbijbel te maken stond ik al te springen van enthousiasme. Saskia Lelieveld had hiervoor al de howto’s gemaakt maar ging met zwangerschapsverlof dus ik sprong in.

Geweldig ook om te zien hoe Gertjan zoveel passie heeft voor zijn producten. En ook nog eens kan koken als de bovenste beste.

Ook dit was weer een gevalletje “alles was lekker dus wat moet ik dan kiezen” dus koos ik in dit geval voor een recept wat ik nog niet op de site heb staan en dat is het recept voor porchetta.

Ok, niet alles vond ik trouwens even lekker. Sommige gerechten zijn nu eenmaal niet helemaal mijn smaak. Maar dat terzijde. De porchetta is dat zeker wel!

Porchetta maken

Porchetta is een bekende Italiaanse bereiding van buikspek. Het buikspek wordt gevuld en opgerold en is heerlijk voor een feestelijke maaltijd. Of gewoon omdat je jezelf wilt verwennen. Ook leuk om op een goede barbecue te maken!

Vooral rond de kerstdagen zie je de porchetta her en der nog wel eens opduiken en met goede reden want dit is eigenlijk een soort rollade 2.0. En man dit is zo lekker!

Ben je ook fan van buikspek check dan ook eens deze krokant gebakken buikspek met pompoenpuree

De vleesbijbel is voor € 25,- te koop via bol.com

Pin dit recept

Wil je deze porchetta bewaren en makkelijk terug kunnen vinden? Bewaar het dan op je eigen pinterest board met de onderstaande foto.

Porchetta pin
Porchetta maken

Porchetta

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans

Dit prachtige gerecht met buikspek is ideaal voor een feestelijke gelegenheid
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 4 uur

8 personen

Ingrediënten

  • 1 kg buikspek zonder zwoerd
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de rub

  • 10 gemarineerde semi-gedroogde tomaatjes fijngehakt
  • 10 ansjovisfilets fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 takjes rozemarijn naaldjes fijngehakt
  • 5 takjes salie blaadjes fijngehakt
  • 8 takjes tijm blaadjes fijngehakt
  • 25 gr pijnboompitjes fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad

  • Verwarm de oven voor op 135˚C. Snijd intussen de vetlaag van het buikspek kruiselings in. Meng de ingredienten voor de rub door elkaar.
  • Leg het buikspek op de vetkant en wrijf de vleeskant royaal in met de rub. Rol het buikspek vanaf de brede kant strak op en knoop met rolladetouw als een rollade op.
  • Bestrijk met olijfolie en bestrooi rondom met zwarte peper en zeezout. Leg de porchetta op het rooster in het midden van de oven (zet een braadslee onder het rooster als je geen zin hebt om naderhand de oven schoon te maken)
  • Laat de porchetta ongeveer 3,5 uur garen tot deze zacht aanvoelt.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 225˚C en rooster de porchetta in 10-15 minuten mooi goudbruin.
  • Haal de porchetta uit de oven. Dek losjes af met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.
  • Lekker met limoenrisotto en rucolasalade

Notities

In het oorspronkelijke recept werd dit gemaakt voor 4 personen, maar ik vind het nogal heftig voor 4 dus heb dat veranderd naar 8. De voedingswaardes zijn afgestemd op 8 personen. 

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 688kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 14g | Vet: 69g | Verzadigd vet: 24g | Cholesterol: 93mg | Natrium: 56mg | Kalium: 338mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 127IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 28mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.