De dude maakte het dudefood gerecht aller tijden; een steak and ale pie. Hoe je deze overheerlijke Iers geïnspireerde pie maakt zie je onderaan de post.

Steak en ale pie | simoneskitchen.nl

De Big Mac is 50!

Hoera! De allerbekendste wereldburger viert zijn 50e verjaardag!
Tja, wat moet en kun je ervan zeggen, maar de Big Mac bestaat inmiddels alweer een halve eeuw. Ben je blij of misschien toch een beetje in de rouw?
Ikzelf kan voor dit onderwerp toch maar moeilijk een kant kiezen.
Dat is natuurlijk wel een dingetje, want de meest gekochte hamburger ter wereld mag je als recht geaarde Dude zeker niet uit de spotlight houden met zijn vijf decennia bestaansrecht.

Steak en ale pie | simoneskitchen.nl

De Big Mac; wie kent m niet?

Want even eerlijk; wie heeft deze geweldig über gepromote hamburger dan nog niet eerder gegeten na een avond stappen of een bioscoopje op de zondagmiddag? Alle veganisten en groenteknuffellaars mogen de vingers naar beneden houden, maar verder steekt toch iedereen zijn hand op?

De Big Mac is, hoe je het ook wendt of keert, een begrip in de burgerwereld en iedereen die ooit eens aan een serieuze hamburger heeft willen ruiken, heeft vroeg of laat ook zijn tanden in deze dubbeldekker gezet. Deze hamburger bestaat uit een dubbel broodje (sesamzaadjes op het dakje), met hierop met twee hamburgers van 100% rundvlees, plakje kaas, wat ijsbergsla, een beetje augurk, wat ui en dan natuurlijk de saus. En, net zoals met heel veel gerechten is de saus, de drijfveer van dit ‘gerecht’.  De ‘speciale saus’ is sterk geïnspireerd op de 1.000 Island dressing die we kennen van de salades, dus met de volgende ingrediënten: mayonaise, mosterd, azijn, geklopt ei, (olijf)olie, citroensap, paprika, chilisaus, Worcestershire saus, room, en ketchup.

Dubbeldekker

Jim Delgatti is de bedenker van deze vlees geworden dubbeldekker en sinds hij deze in 1967 voor de eerste keer verkocht is de receptuur nog nooit veranderd.
Hier in Nederland is Jan Sybesma de grote profeet van de meest verkochte hamburger en heeft hij het voor elkaar gebokst dat de grote gele ‘M’ niet meer uit het straatbeeld is weg te denken. Met 246 verkooppunten kun je bijna letterlijk niet meer om de Big Mac heen.

Steak en ale pie | simoneskitchen.nl

Terecht een bekende wereldburger?

Maar is deze hamburger nu zo lekker? Nee, eigenlijk niet. Eerlijk gezegd is het een smakeloze hap die je naar binnen stouwt omdat je denkt dat je hiermee voeding naar binnen werkt. Een hamburger die zelf gemaakt is, smaakt altijd vele malen beter.
En dat deze hamburger nauwelijks voedingswaarde heeft, sterker nog, dat regelmatig snacken van deze burgers zelfs slecht voor je is, heeft de documentaire Super Size Me wel bewezen.

Hoe kan het dan dat er ieder jaar wereldwijd 900 miljoen Big Macs (lees dus: 1,8 miljard hamburgerschijven) verkocht worden?
Nou, dat komt dus omdat MacDonalds, ik noem ze ook wel de grootste huistraiteur van Schotland, enorm goed is in marketing.

Een burger in de branding

Zorg er eerst voor dat jouw hamburger er anders uitziet dan die van de andere hamburgertenten; dus snij je enkele hamburger doormidden en gooi er een schijfje brood tussen.
Voila, van een gewone hamburger heb je ineens een unieke Big Mac gemaakt.

Dan lok je de kindjes met een clown en een klimrek naar je winkel en de ouders gaan vanzelf de burgers bestellen. Het zou me niet verbazen wanneer Stephen King zijn idee voor het boek ‘It’ heeft opgedaan toen hij bij de Mac Drek zat te wachten op een Big Mac en een milkshake.
Zorg ervoor dat op iedere hoek van de straat een prachtige geshopte foto van een Big Mac hangt en vergeet vooral niet op TV ieder kwartier een reclame voor de Mac en zijn burgers uit te zenden.
Dan heb je al 95% van het succes te pakken om hamburgers te verkopen die eigenlijk nergens naar smaken.

Denk er trouwens ook eens over na hoe verantwoord die 100% rundvlees burgers gekweekt zijn, wanneer je er alleen voor de Big Mac al 1,8 miljard nodig hebt (dan is er nog geen gewone hamburger of cheeseburger verkocht), of hoeveel procent echt vlees er dan in zo’n hamburgerschijf zit.
En dan tenslotte nog een laatste punt van aandacht voor deze veel geprezen hamburger: op een Big Mac zit minder hamburgervlees dan op een Quarterpounder. Maar omdat ze de Big Mac stapelen, lijkt het alsof je meer waar voor je geld krijgt.

Dus: Big Mac, van harte gefeliciteerd, dat je nu al ruim 50 jaar de mensen op de hele wereld in het ootje neemt. Goed gedaan!
Ja, ja de grootste huistraiteur van Schotland weet waarschijnlijk nóg beter hoe je reclame moet maken dan een goede hamburger.
Genoeg nu. Tijd voor een eerlijk gerecht. Een gerecht waar ik aan moest denken toen ik ‘Schotland’ riep.
Een lekkere en huis gemaakte steak and ale pie; op zijn Hollands gezegd: een bief en bier taart.
Hier het recept om zelf wat lekkers, eerlijks en voedzaams op tafel te zetten. I’m Lovin it!

Steak and ale pie 6

Steak and Ale pie

4 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenIers

Het overheerlijke en bekende gerecht uit Schotland en Engeland. Een hartige taart met stoofvlees en bier.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur 25 minuten
Rusttijd10 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

Voor de deegkorst

  • 1 ui gepeld en fijn gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 375 g witte bloem
  • 75 g boter in kleine blokjes goed koud houden
  • 250 g zelfgemaakte aardappelpuree
  • Klein beetje koud water om het deeg te binden
  • 2 geklopte eidooiers voor het in elkaar zetten van de pie

Voor de pie vulling

  • 25 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 stengels bleekselderij in blokjes van 1 cm gesneden
  • 2 rode ui gepeld en in kleine blokjes
  • 750 g riblappen in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 takjes tijm
  • 125 ml geconcentreerde runderbouillon 1 blokje op 125 ml is ook goed
  • 125 ml bokbier of donker bruin
  • 1 el Worcestershire saus
  • 2 el gochujang saus
  • 300 g kruimige aardappels geschild en in blokjes van 2cm

De deegkorst

  • Fruit de gesnipperde ui in 1 el olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Laat de ui afkoelen.
  • Meng de koude blokjes boter door de bloem tot je een kruimeldeeg hebt.
  • Meng hier de uienmix en aardappelpuree door en gebruik de rest van de olijfolie om structuur te krijgen.
  • Gebruik eventueel wat koud water om het deeg te binden. Verpak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast

De vulling maken

  • Verhit de boter en olie in een diepe koekenpan of braadpan en fruit de bleekselderij en ui hierin in ongeveer 10 min gaar.
  • Doe de dobbelsteentjes riblap erbij en roer even goed door.
  • Verwarm vervolgens de tomatenpuree een klein minuutje mee
  • Doe de bouillon, bier, Worcestershire- Gochujang saus en takjes tijm erbij en laat dit onder een gesloten deksel 25 min zachtjes pruttelen.
  • Doe hierna de aardappelblokjes erbij en kook dan door tot de aardappeltjes zacht zijn. Haal de pan dan van het vuur en verwijder de twee takjes tijm.
  • Laat dan de vulling helemaal afkoelen.

De taart samenstellen

  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Haal het deeg uit de koeling en verdeel dit in twee porties. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimetre dik en bedek hiermee de binnenkant van een diepe taartvorm. Om de tart straks makkelijker uit de vorm te krijgen, kun je het beste de taartvorm aan de binnenkant eerst bekleden met bakpapier.
  • Schep de afgekoelde pie vulling in de vorm en smeer de deegranden in met eidooier. Gebruik hiervoor een kwastje.
  • Rol de rest van het deeg ook uit tot een halve centimeter dikte en dek de pie hiermee af. Druk de randjes mooi dicht en snij eventueel overbodig deeg weg. Borstel de bovenkant van de pie met de rest van eidooier
  • Bak de pie in ongeveer 40 minuten goudbruin en krokant. Haal uit de oven en laat een minuut of 10 afkoelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.