Simone's Kitchen

Dude Food Dinsdag : Hamburger

Hamburger | simoneskitchen.nl

Nou, daar gaan we dan: het eerste, echte Dude Food Dinsdag artikel met recept.
Vorige week was meer een aankondiging, dus die telt niet mee.
Het is een feit en we kunnen niet meer terug. Vanaf nu iedere dinsdag recepten voor en door mannen.

En met wat voor een typisch ‘mannelijk’ recept moet je dan beginnen?
Welk gerecht is nu een echte testosteron jager, waarmee iedere man zijn innerlijke, stoere oermens gerust kan stellen? Broodje hamburger natuurlijk!

Broodje hamburger | simoneskitchen.nl

We weten allemaal wat er gebeurt als het zonnetje schijnt en er in huis een vrolijke stem schalt: “Zullen we anders gaan barbecueën vanavond?”
Bij het horen van deze woorden begint er diep binnen iedere man een soort van prehistorisch instinct te grommen. De oergeluiden gonzen bij de man in de oren en hij hoort een grommend: “Vuur maken, vlees bakken, buiten, man…kookt!”
De moderne man vertaalt deze geluiden in een milde lach naar zijn vrouw en antwoordt: “Gezellig. Ik kook wel.”, terwijl hij in gedachten al hamburgers en andere stukken vlees aan het keren is boven gloeiende kolen.

Nu hebben ongetwijfeld heel veel mannen al hun eigen ‘specifieke’ recept voor de allerbeste hamburger ter wereld. Of hebben jullie als één van de best bewaarde geheimen het familie recept voor het beste schijfje gehakte vlees in een schrift dat overgaat van generatie op generatie. Daarom wil ik het vandaag voor wat betreft de hamburger zelf het houden op: ‘Maak een lekkere hamburger.’ En voor degene die nu echt als een neanderthaler voor zich uit zit te kijken en niet weet hoe hij een lekkere hamburger maakt, het volgende: ‘Vooruit dan maar. Koop een lekkere hamburger en ik zal in de toekomst mijn recept van de ideale hamburger met jullie delen.’

Hetzelfde geldt voor het broodje. Maak zelf jouw lekkerste broodje voor om de hamburger of koop een lekker broodje.
Vandaag geef ik een recept voor een heerlijke topping van uien op de hamburger en een rokerige en pittige chipotle mayo die allebei perfect passen bij iedere hamburger.
Makkelijk, lekker en mannelijk en van beiden is slechts één eetlepel op jouw broodje hamburger genoeg om er een zoete en spicey kick aan te geven.
Enne koop gerust wat meer uien in, want ook volgende week speelt de ui weer een hoofdrol in Dude Food Dinsdag.

Hamburger | insimoneskitchen.com
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Uientopping en chipotle mayonaise

Een hamburgertopping van in bier gestoofde uien en een pittige mayonaise
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 35 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Voor de uientopping:
  • 2 flinke rode uien
  • 3 tl soja saus
  • 1 tl grof zeezout
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl pittige chili poeder
  • 5 el bier oud bruin of guinnes, gewoon een flinke scheut!
  • 300 milliliter runderbouillon
  • 1 el olijfolie
  • Voor de chipotle mayonaise:
  • 4 el mayonaise zelf gemaakt is erg mannelijk, maar mayo van Hellmann’s is mannelijk genoeg
  • 2 chipotle pepers
  • 2 tl tabasco als je tabsaco met chipotle pepers kunt vinden, moet je die nemen

Instructies

  • Uientopping
  • Snijd de uien in dunne ringen en gooi ze in de koekenpan waar je de olijfolie heet in hebt gemaakt. Laat de uien een paar minuten sudderen tot ze een beetje glazig worden. Doe  het door jou gekozen bier erbij en breng alles voor een minuutje aan de kook. Doe dan de andere ingrediënten erbij en laat de uien minimaal een half uur lekker sudderen.
  • Drink in dit half uur de rest van het bier op.
  • De uien zijn goed wanneer ze lekker zacht en ingekookt zijn.
  • Lekker zoet en pittig op je hamburger.
  •  
  • Chipotle mayonaise
  • Snijd de chipotle pepers fijn en schep ze door de mayonaise
  • Tenslotte de tabasco door de mayonaise roeren
  • Geniet van een mayonaise met een heerlijke rooksmaak en een pittige afterbite.
  •  

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

12 comments

  1. Avatar

    Beste Tom,

    Smakelijk verhaal, smakelijke burger. De dinsdagen worden niet meer als voorheen #ACBM Ga de posts nauwlettend volgen en als ik een duit in het zakje kan doen, be my guest. A propos welkbier of wijn drink je bij deze burger? Veel succes.

    Groet Gereon

  2. Avatar

    Dude food dinsdag is nu al geweldig. Er zou veel meer met bier gekookt mogen worden. Ik verheug me op het volgende recept.

    Luefs Suus

  3. Avatar

    Ja! Hamburgers!
    Een plak cheddar had, cholesterol technisch, er prima nog bij gepast.

  4. Avatar

    Ik ben geen dude en drink geen bier, maar dit klinkt overtuigend genoeg (lees: heel erg lekker!) om het dit weekend eens te proberen ;-). Ik verheug me op de volgende dinsdag!

  5. Avatar

    Dude Food is leuk! En de uientopping lekker! Thanks Tom

  6. Avatar

    Heerlijk! Een zelfgemaakt broodje hamburger is het lekkerste:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!