Dit gerecht is eigenlijk sushi in een glaasje geserveerd met lekker pittige avocado, wasabi en blokjes verse zalmfilet.

Sushi met romige zalm en pittige avocado | simoneskitchen.nl

Sushi in een glaasje

Wil je graag met de feestdagen sushi serveren, maar heb je geen zin in gewikkeld gedoe met rolletjes en plakkerige rijst? Dan is dit recept voor sushi in een glaasje op je lijf geschreven. Het bevat alle elementen van een lekkere rol sushi maar dan geserveerd in kleine glaasjes. Niet alleen makkelijk maar het ziet er ook nog eens super feestelijk uit.

Dit recept komt uit het boek Hemels van Alexandra en Ria. Het boek was ooit uitgebracht in eigen beheer, maar is inmiddels al niet meer verkrijgbaar. Ik deed de fotografie voor dit project met allemaal hemels lekkere recepten. Waaronder deze sushi in een glaasje dus.

Bereiding

Het enige kookmomentje wat je voor dit gerecht nodig hebt is het maken van de sushirijst. Hoeveel je precies nodig hebt ligt een beetje aan het formaat van de glaasjes die je gebruikt. Ik zou niet te grote glaasjes nemen als je dit als voorgerecht wilt serveren. Te klein is ook weer niet handig want dan wordt het een enorm gepriegel om alles erin te krijgen. Iets ertussen in is dus de beste oplossing, maar probeer het desnoods even uit. Dan weet je wat je kunt verwachten. De 200 gram sushirijst (ongekookt gewogen) is aan de ruime kant.

Wasabi

Om de avocadocreme lekker pittig te maken gebruik je wasabi. Breng de avocado ook goed op smaak met peper en zout. De rest van de ingredienten in je sushi in een glaasje hebben niet uitgesproken veel smaak dus het mag wel wat hebben. Bestrooi eventueel de zalm voor het in het glaasje gaat ook met een beetje peper en zout.

Niet teveel want je druppelt ook nog wat sojasaus over de zalm vlak voor serveren. Dat voegt natuurlijk ook een zout elementje toe.

sushi in een glaasje

Sushi in een glaasje met zalm en pittige avocado

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenFeest

Sushi in een glaasje met romige zalm en een pittige (wasabi) avocado
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 200 gram sushi rijst
  • 300-400 ml water afhankelijk van de rijst
  • 2-3 el rijstazijn
  • 1 avocado eetrijp
  • 2 tsp wasabi of meer naar smaak
  • 2 vellen vellen nori
  • 200 gram verse zalmfilet in blokjes van 1 x 1 cm gesneden
  • 1 tl zwart sesamzaad
  • sojasaus
  • peper en zout

  • Kijk op de verpakking welke verhouding rijst-water je moet nemen. Kook de rijst in een kookpan volgens de aanwijzingen op de verpakking in ca 15 minuten gaar. Laat de rijst nog tien minuten staan met de deksel op de pan. Roer de rijstazijn door de rijst. Laat de rijst helemaal afkoelen.
  • Schil en prak de avocado en roer er minimaal 2 tl wasabi doorheen of meer naar smaak. De avocadocreme mag best wat pit hebben, want de rest van de ingredienten zijn niet uitgesproken gekruid. Knip de norivellen met een schaar tot kleine vierkante stukjes.
  • Pak een glaasje en begin met een laagje nori. Maak je handen een beetje nat en leg een laagje rijst op de nori. Met een lepeltje leg je een laagje avocado op de rijst. Daarop komt een laagje zalm. En dan herhaal je weer alle laagjes – nori, rijst, avocado, zalm – todat het glas vol is. Eindig met de zalm bovenop. Strooi wat zwart sesamzaad erover om het af te maken. Serveer direct of zet in de koelkast totdat je alle glazen serveert. Druppel wat sojasaus naar smaak over het gerecht voor je het opeet.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 226kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 10g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Cholesterol: 18mg | Natrium: 22mg | Kalium: 358mg | Vezels: 3g | Suiker: 0.2g | Vitamine A: 108IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 15mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.