Salade met parel couscous en geroosterde pompoen
Salade met parel couscous en geroosterde pompoen
Een lekkere salade met parel couscous en als extra geroosterde pompoen. Perfect voor een regenachtige herfstdag, maar aangezien je pompoen tegenwoordig het hele jaar kunt kopen kun je dit ook prima in de zomer eten!
Toen ik opgroeide was ik ervan overtuigd dat pompoen iets was dat je niet kon eten. Van die rare grote oranje dingen waar mensen gezichten uit sneden enzo.. Dat leek me nou niet meteen iets waar je meer mee kon.
Ik ging in die tijd vaak naar een vriendinnetje wiens ouders een boerderij hadden en ook daar hadden ze pompoenen of eigenlijk sierkalebassen en – voor zover ik weet – kan je die inderdaad niet eten.
Pompoen? Kon je dat eten?
Ik dacht dan ook dat dat voor alle vergelijkbare producten zou gelden. In de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde is er nooit een pompoen langs gekomen. Niet vreemd als je bedenkt dat mijn moeder echt een hekel had aan koken en dus altijd bij het veilige aardappelen, groente en vlees traject bleef.
Iets “vreemds” als pompoen kwam er dus eenvoudig niet in. Als ik terug denk aan wat we dan wel aten kom ik überhaupt niet verder dan bloemkool (met zo’n vies wit drabbig papje), sperciebonen, witlof, wortels met doperwten, spruitjes, boerenkool en macaroni.
Maar dat kan aan mij liggen hoor. Haha.. Bij opa en oma hebben we nooit gegeten (echt… raar maar waar) dus wat daar op tafel kwam weet ik eigenlijk ook niet. Zal iets vergelijkbaars zijn en nee, ook geen pompoen dus.
Pompoensoep
De eerste keer dat ik kennismaakte met pompoen als voedingsmiddel was met een pompoensoep. En nee, ik vond het echt niet lekker. Mijn smaak is in de loop der jaren drastisch veranderd. Ik zat toen nog in de fase waarin ik niet beter wist of wat mijn moeder voorzette was alles.
Deze salade met parel couscous en geroosterde pompoen is er eentje die ik op de site van Jamie Oliver zag. Ik heb het recept aangepast door er parel couscous aan toe te voegen.
Iets meer vulling
Door de parel couscous aan de salade toe te voegen heeft het iets meer vulling en in combinatie met de geroosterde pompoen is dit een heerlijke salade voor de herfst.
Check hier nog wat andere recepten met pompoen!
Salade met geroosterde pompoen en parel couscous
Ingrediënten
- 100 gram parel couscous
- 200 gr pompoen geroosterd in de oven
- 50 gram feta
- 25 gram hazelnoten
- 25 gram pompoenpitten/zonnebloempitten
- 75 gr rucola
Dressing
- 3 el olijfolie
- 1 el sangiovese azijn balsamico kan ook
- sap van 1/2 citroen
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C en rooster de pompoenblokjes voor 20-30 minuten of tot gaar
- Kook de parel couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en laat een beetje afkoelen.
- Rooster de hazelnoten en de pitten in een droge koekenpan en snij de geroosterde pompoen in grove stukken.
- Doe wat van de rucola op een bord en leg hier wat stukken pompoen bij. Strooi wat van de parel couscous erover heen en de helft van de geroosterde noten/pitten.
- Brokkel wat van de feta eroverheen.
- Maak de dressing door de ingrediënten te combineren en even goed door te roeren. Druppel over de salade of geef erbij.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Mijn 5 favoriete pompoen recepten | Simone's Kitchen
Pingback: MIJN WEEKMENU: week 28 | Oktoberdots Blogt
Pingback: Mijn weekmenu: week 10 | Oktoberdots Blogt
Ziet er echt heerlijk uit Simone! Ik heb pompoen pas sinds vorig jaar echt ontdekt en kan er geen genoeg van krijgen. Ben zelf echt een fan van het roosteren in de oven met wat steranijs, olijfolie en gemalen peper In combinatie met mozzarella maar dit recept ga ik ook zeker snel een keertje uitproberen !
Nou dat klinkt in ieder geval ook heerlijk Claudia!