Een lekker makkelijke orzo salade met halloumi, met doperwtjes, edamame en rucola. Je maakt de groene orzo salade extra romig door een avocado in de dressing te verwerken.

Orzo salade met halloumi

Groene orzo salade met halloumi

Pastasalades – en zo ook deze groene orzo salade met halloumi – ontstaan hier meestal heel spontaan. Het is een kwestie van kijken welke ingrediënten er voor handen liggen, wat past bij elkaar en dat is het zo ongeveer. Pasta is per definitie een van mijn favoriete manieren om left over groentes te gebruiken.

Ingredienten voor de orzo salade

Vers of diepvries

In dit geval had ik nog doperwten liggen en edamame en maakte er een groene pastasalade met halloumi van. Ik combineerde het vervolgens met lekker krokant uitgebakken stukjes halloumi en maakte er een dressing bij op basis van mayonaise.

Heb je geen verse tuinbonen? Gebruik dan diepvries. Ik gebruik liever niet uit een pot want die vind ik persoonlijk altijd minder lekker. Ze worden wat grauwer. Datzelfde geldt voor doperwten. Vers of diepvries. Leg ze maar eens naast elkaar om de kleur te vergelijken.

Krokant uitgebakken halloumi

De groene orzo salade hou ik in dit geval vegetarisch door er lekker krokant uitgebakken halloumi door te doen. Doe die er pas op het laatste moment overheen, anders verlies het de krokante buitenkant en dat maakt het nou net zo lekker.

Ben je geen fan van halloumi dan is dit ook heel lekker met krokant uitgebakken chorizo. Dat geeft een beetje hetzelfde effect als het uitbakken van de halloumi, maar dan met chorizo.

Orzo salade met halloumi

Pittige dressing met wasabi

De pastasalade met halloumi kon wel wat pit gebruiken dus ik maakte er een lekkere dressing bij met een beetje wasabi. Ben je geen wasabifan maar wil je toch die pit in de groene pastasalade brengen? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wat tabasco toe te voegen of – een van mijn favoriete ingrediënten – chipotle.

Gebruik je chipotle neem dan die in adobosaus en snij of pureer de peper voor je het door de mayonaise doet. De rucola kun je desgewenst ook vervangen voor veldsla of een andere soort sla.

Bewaren van de orzo salade

Wil je de orzo salade meenemen naar je werk? Dat kan prima, want de salade kan goed tegen een stootje. Maar ook hier geldt dat je de halloumi in dat geval liefst apart bewaard in een klein doosje. Het kan zeker wel door elkaar maar blijft krokanter als je het apart houdt tot vlak voor serveren.

Wat is orzo?

Orzo is misschien een wat minder bekende pasta soort. Het is klein en qua korrel iets groter dan rijst. Het wordt ook wel risoni genoemd en in Italië veel gebruikt voor in de soep of salades. Je kunt het goed gebruiken als alternatief voor rijst maar let op dat orzo niet glutenvrij is (ten opzichte van rijst)

Met tuinbonen

Dit recept maakte ik al eerder maar gebruikte toen verse tuinbonen in plaats van de edamame. Tuinbonen zijn ook heel erg lekker hierin, maar ook het lekkerste als je ze dubbel dopt. En daar heb ik dan weer niet altijd zin in. Dit is de snellere versie!

Ben je ook fan van pastasalades? Probeer dan zeker eens deze snelle pastasalade met kip en pesto of check hier mijn favoriete pastasalades.

Orzo salade
Koude pastasalade met halloumi

Groene orzo salade met halloumi

5 van 2 stemmen
GangPasta
KeukenHollandse

Een lekkere en makkelijke vegetarische orzo salade met knapperige halloumi, edamame en doperwtjes
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr orzo (of andere pasta)
  • 100 gr edamame
  • 100 gr doperwten
  • 200 gr halloumi in blokjes
  • 1 el basilicum gesneden
  • 75 gr rucola
  • 1 citroen
  • peper en zout

Dressing


  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel na met koud water. Laat afkoelen. Doe er eventueel wat olie door om plakken te voorkomen
  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de edamame boontjes voor een paar minuten. Voeg aan het eind de doperwtjes toe. Laat uitlekken.
  • Snij de halloumi in blokjes en bak deze uit in een koekenpan tot ze krokant en goudbruin zijn. let op want halloumi kan heel erg spetteren. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de ingrediënten voor de dressing bij elkaar en roer goed door. De avocado prak je en doe je erdoor. Dat kan ook met een staafmixer
  • Doe de boontjes en erwten door de pasta en meng met de dressing en de avocado. Breng op smaak met peper en zout. Serveer op een bord met de rucola en wat basilicum.  Doe op het laatst de halloumi erbij en eet meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 897kcal | Koolhydraten: 82g | Eiwit: 42g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 20g | Meervoudigd onverzadigd vet: 8g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 6mg | Natrium: 1310mg | Kalium: 997mg | Vezels: 13g | Suiker: 9g | Vitamine A: 1534IU | Vitamine C: 63mg | Calcium: 1158mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.