Kabeljauw met doperwtenpuree | simoneskitchen.nl

Kabeljauw met pancetta en erwtenpuree

Dit heerlijke gerecht van kabeljauw met pancetta is perfect voor een weekenddag maar kan ook heel goed fungeren als hoofdgerecht tijdens de feestdagen.

In mijn nooit aflatende quest om meer vis te eten kom ik eigenlijk toch wel heel erg vaak uit bij kabeljauw. Ten eerste is het een makkelijke vis om te eten en in combinatie met de pancetta is het echt een topgerechtje. Ik weet niet meer precies waar ik dit recept vandaan heb, maar als ik me goed herinner komt het uit een boek van Amber Alberda.

De kabeljauw met pancetta is een perfect snel gerecht voor doordeweeks, maar kan ook prima fungeren als hoofdgerecht tijdens de feestdagen. Het is maar net hoe je het bord opmaakt en wat je er nog omheen serveert.

Kabeljauw met doperwtenpuree | simoneskitchen.nl

Doperwtenstamppot

Ik noem dit nog wel eens een doperwtenpuree maar het is eigenlijk een doperwtenstamppot. Je combineert het tenslotte met aardappel en je stampt het samen met boter en wat hete melk. Dat is dan precies de definitie van een stamppot nietwaar? Maar dit is wel een verrassend andere stamppot dan bijvoorbeeld een zuurkoolstamppot.

Bovendien ziet het er door de knalgroene kleur van de erwtjes al meteen feestelijk uit.

De kabeljauw met pancetta bereidt je in de oven. Even afhankelijk van de dikte van je kabeljauwfilets laat je dit gerecht voor 10 minuutjes in de oven garen terwijl je ondertussen je stamppot klaarmaakt. Ik serveer hier een rucolasalade bij met munt. Die munt zou je overigens ook prima kunnen verwerken in de stamppot. Munt en doperwten gaat nu eenmaal goed samen.

Citroen

Doordat je de citroenen naast de kabeljauw met pancetta in de oven op de bakplaat ernaast legt, neemt de vis al wat van de smaak van de citroen op. Je serveert vervolgens de citroen naast de vis op het bord erbij.

Wil je dit gerecht nu serveren als onderdeel van je kerstmenu? Gebruik dan doperwtenpuree in plaats van stamppot om de kabeljauw op te leggen. Dat is wat minder rustiek en ziet er wat mooier uit. Qua bijgerechten zou je dan kunnen denken aan een mooie groene salade (laat dan de rucolasla weg) en bijvoorbeeld spruitjes met hazelnoten.

Kabeljauw met doperwtenpuree | simoneskitchen.nl

Kabeljauw met erwtenpuree

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 800 gr kabeljauwfilet 4 stukken
  • zeezout en vers gemalen peper
  • 12 plakken pancetta of ontbijtspek
  • 2 citroenen gehalveerd
  • 500 gr aardappelen geschild en in stukken
  • 300 gr diepvries doperwten gekookt en uitgelekt
  • boter
  • beetje hete melk
  • 1 rode chili peper optioneel

Salade

  • 2 takjes verse munt
  • 75 gr rucola
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Doe peper en zout op de kabeljauwfilet en leg op elke filet drie plakjes pancetta. Leg op een ingevette bakplaat. Leg vier halve citroenen op de bakplaat naast de vis met de gesneden kant onder. Zet voor ongeveer 10-15 minuten in de oven.
  • Kook de aardappels tot ze gaar zijn. In de tussentijd pureer je de erwten in de keukenmachine of met een vork als je geen machine hebt. Giet de aardappels af en prak ze met een vork met een beetje boter, hete melk en de gepureerde erwten. Voeg de chili peper toe als je die gebruikt. Doe de munt en de rucola samen in een kom en gebruik wat olijfolie met citroensap als dressing en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe op elk bord een beetje van de aardappel-erwten puree en plaats een stuk kabeljauw hierop. Maak het af met wat rucolasla en de halve citroen erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 583kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 49g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 1g | Cholesterol: 114mg | Natrium: 405mg | Kalium: 1801mg | Vezels: 9g | Suiker: 8g | Vitamine A: 1257IU | Vitamine C: 104mg | Calcium: 115mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.