Courgette burgers met zoete aardappel: ideaal als makkelijke toevoeging aan je maaltijd. Je kunt ze op een broodje eten, maar beter is het nog om ze te serveren met een lekkere groene salade. Heerlijk met een frisse dressing op basis van mayonaise.

Courgette burgers

Courgette burgers

Als het even kan probeer ik altijd groente te verwerken in elke maaltijd die hier op tafel komt. Eerlijk gezegd lukt dat ook niet altijd, maar gerechten zoals deze courgette burgers vind ik dan wel een ideale manier om op een makkelijke manier extra groente toe te voegen.

Ik merk overigens dat ik best vaak courgette gebruik, maar je kunt in deze burgers ook een andere groentesoort verwerken. Onderaan de post geef ik nog wat variatie opties. Behalve de courgette gaat er ook nog zoete aardappel en venkel in. Lekker!

Courgette burgers

Met grote groene salade

Een andere goede manier om meer groente naar binnen te krijgen is om bij elke maaltijd een salade erbij te serveren. In dit geval serveerde ik de courgette burgers met een eenvoudige salade van veldsla, avocado en tomaatjes.

De dressing die ik erbij maakte is zowel lekker om met de vega burgers te serveren als ook voor door de salade. Zo sla je twee vliegen in een klap. Hoe handig is dat?

Uitknijpen

Wat wel een must is voor het maken van deze lekkere burgers met courgette is het uitknijpen van de groente. Vooral courgette heeft aardig wat vocht in zich, maar ook zoete aardappel kan nog wel eens vochtig zijn. Ik rasp beide groentes en doe ze bij elkaar in een vergiet of zeef. Ik bestrooi ze met wat zeezout en laat het even 15 minuutjes staan.

Het zout onttrekt wat van het vocht aan de groente en je kunt ze daarna wat makkelijker uitknijpen. Neem wat van de groente rasp tussen je handen en knijp er flink in. Je zult zien dat er aardig wat vocht uitlekt. Een teveel aan vocht zorgt ervoor dat de burgers niet zo stevig worden.

Variatie

Het is makkelijk om met de courgette burgers te variëren. Ik gebruikte het hier met zoete aardappel maar dat kun je bijvoorbeeld vervangen voor knolselderij. Of wortel. Dat is ook een goed alternatief. Vervolgens is het lekker om te variëren met de kruiden die je gebruikt. Ik gebruikte hier een halve theelepel chilipoeder, maar gebruik wat meer of gebruik chilivlokken om het pittiger te maken.

Een schepje harissa zorgt voor een Middenoosters smaakje, wat ook heel lekker is. Ben je allergisch voor noten, dan kuun je het amandelmeel vervangen voor bijvoorbeeld chufa of boekweitmeel.

Meer vega burgers?

In de loop der tijd heb ik aardig wat vega burgers gemaakt. Hieronder een kleine selectie:

Courgette burgers

Courgette burgers met zoete aardappel

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenGezonde keuken

Heerlijk als tussendoortje, of als onderdeel van de warme maaltijd zijn deze courgette burgers met zoete aardappel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

6 burgers

Ingrediënten

  • 1 courgette geraspt (ongeveer 400 gram)
  • 1 zoete aardappel geraspt (ongeveer 200 gr)
  • 1/2 venkel dun geschaafd en nog verder klein gehakt
  • 3 eieren
  • 50 gr amandelmeel
  • 2 tl Mediterraanse gedroogde kruiden
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • peper
  • zout
  • kokosolie om te bakken

Dressing/saus:

  • 3 el mayonaise
  • 1 el mangoazijn of appelcider
  • peper
  • zout

  • Doe de geraspte courgetten en zoete aardappel bij elkaar in een vergiet. Bestrooi met zeezout en laat 15 minuten even staan om goed uit te lekken. Knijp het vocht er vervolgens uit voor je de geraspte groente bij de rest doet.
  • Doe de eieren, amandelmeel, kruiden en peper in zout in een kom bij elkaar en klop even door. Voeg de uitgeknepen groente en de venkel toe en roer alles goed om tot het een beetje sticky wordt. Verhit een koekenpan met wat kokosolie en vorm met je handen een klein burgertje. Ongeveer 5-6 cm groot. Niet te groot dan vallen ze uit elkaar. Maak eerst een test burgertje om te kijken of het uit elkaar valt en of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog wat peper en zout toe.
    Als het te droog is wil een extra ei ook nog wel eens helpen.
  • Bak elk courgette burgertje op medium hoog vuur ongeveer 4 minuten per kant of tot goudbruin. Bak ze niet te snel. Je wilt wel dat de zoete aardappel een beetje gaart.
  • Serveer je burgertjes met veldsla, tomaatjes en avocado en maak een dressing van de mayonaise en mango azijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 171kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 6g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 85mg | Natrium: 109mg | Kalium: 335mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 5653IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 57mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.