Simone's Kitchen

Aardbei limoen cheesecake

Strawberry lime cheesecake

In mijn jeugd leefden we nagenoeg op cheesecake of zoals we het toen noemden, kwarktaart. Nu is de cheesecake zoals het in de rest van de wereld wordt genoemd nogal anders als de gewone kwarktaart zoals we hem meestal eten. Het is in het engels verwarrend wanneer je het over een cheesecake hebt, dus technisch gezien zou het wellicht een quark cake of zoiets moeten heten maar dat klinkt natuurlijk ook voor geen meter. De kwarktaart is over het algemeen wat lichter als de echte cheesecake aangezien er geen of minder room in zit. Er zit wel veel suiker in dus of het nu echt magerder is dat durf ik dan weer te betwijfelen, maar dat terzijde.

En waarom maakten we dan wel al die kwartaarten vraag je je misschien af? Mijn ouders zijn beiden behoorlijke zoete kauwen. Dat heb ik dan blijkbaar van hun overgenomen, samen met de hartige ‘tand’ zullen we dan maar zeggen. Hoe dan ook, er moest eigenlijk altijd wel een cake zijn voor het weekend, verjaardagen of familie bijeenkomsten. Je moet weten dat mijn moeder uit een familie met zes kinderen komt en mijn vader uit een gezin met negen kinderen. Dus al mijn tantes en ooms samen zit je al aan iets van dertig mensen. Voeg daar alle neven en nichten bij en je hebt een hoop familie, een hoop verjaardagen en een hoop feestjes waar we moesten verschijnen. Waar ik overigens een vreselijke hekel aan had!

familyfoto

Niet dat we er ook maar iets over hadden te zeggen hoor. We werden gewoon meegesleept en Yvonne, mijn oudere zus en ik, waren de oudste kleinkinderen met de uitzondering van een afgrijselijk vervelend neefje dat we hadden. Hij was de enige van onze leeftijd en hem vonden we vooral stom. Dat is door de jaren heen nooit echt veranderd eigenlijk, waarschijnlijk ook omdat hij de zoon was van mijn minst favoriete oom en tante. Ik vond het ook echt niet fijn om zoveel ooms en tantes te hebben. Natuurlijk waren er ook heus wel leuke neven en nichten en toen we ouder werden was het wel ok om daar mee om te gaan tijdens verjaardagen en feestjes maar ik haatte het feit dat we naar die verjaardagen MOESTEN.

In a circle at family birthdays!

Kun je je nog die verjaardagsfeestjes herinneren waar iedereen bij elkaar zat in een kringetje in de woonkamer? De volwassenen praatten over dingen die de kinderen echt niet interessant vonden en al helemaal niet werden geacht te horen, dus we werden meestal ergens in een achteraf kamer neergezet waar ze spelletjes hadden waar we mee konden spelen. En geloof me als ik zeg dat dat nooit de leuke spelletjes waren… Ik heb ook nooit van bordspelen en dergelijke gehouden dus dat hielp ook niet natuurlijk. Het enige dat ik me vooral van die verjaardagen kan herinneren is dat ze mega saaaaaaaaai waren!

Strawberry lime cheesecake

Als we een verjaardag hadden bij ons thuis dan had ik in ieder geval nog de lol van het maken van de eerder genoemde kwarktaart. Uit een pakje van Dr. Oetker (of zoiets) hoor. Aangezien mijn moeder een hekel had aan bakken en mijn vader niet meer kon bakken als dat beroemde ei of die ene pannenkoek, was ik altijd degene die de taarten bakte. Niet dat het veel werk was met een pakje waar je volgens mij alleen water aan toe hoefde te voegen. Dus het enige dat je hoefde te doen was een dingetje kwark kopen, in een kom doen, poeder uit het pakje erbij, meng het allemaal en je had een sterk chemisch aardbeien smaakje met veeeeeel kleurstof. Kapotte koekjes op de bodem, de mix er bovenop, in de koeling voor vier uur en voila; je had een kwarktaart. Wist ik veel in die tijd en ik vond het echt wel lekker. Bovendien was de keuze altijd of een kwarktaart of een appeltaart (en zelfs toen was ik al een ster in het bakken van een appeltaart!)

Strawberry lime cheesecake

De eerste keer dat ik een echte cheesecake proefde vond ik er echt niks aan. Het smaakte gewoon vreemd. Het was waarschijnlijk ook niet een erg goed exemplaar maar ik moest me echt inhouden om die ene hap niet weer uit mijn mond te halen (ik vind het altijd geweldig als je een klein kind iets in zijn of haar mond ziet stoppen, een gezicht ziet trekken, mond open en hop daar is het hapje weer. maar op de een of andere manier vind men dat vreemd als je volwassen bent!)

Vanaf dat moment vond ik cheesecake dus niet lekker en bestelde het ook nooit ergens. Waarom zou je dat doen als je denkt dat het niet te eten is toch?

Totdat ik – ergens ver in 2009 – we een Daring Bakers Challenge hadden en ik moest een cheesecake bakken… En ook al dacht ik echt dat het wel niet lekker zou zijn ik vond het fantastisch! Dus dat was het punt dat ik cheesecake lekker ben gaan vinden maar – zoals dat wel vaker gaat – had ik het eigenlijk daarna nooit meer gemaakt. Niet omdat het niet lekker was maar simpelweg omdat er zoveel verschillende dingen zijn om uit te proberen!

Maar geloof me als ik zeg dat deze cheesecake (origineel recept uit de Hummingbird bakery) echt de moeite waard is om over en over te maken. Zoooo lekker!

Print Print Save Save

Aardbei limoen cheesecake

Yield: 8

Prep Time: 30 minuten

Cook Time: 45 minuten tot een uur

Total Time: 1 uur en 15 minuten

Ingredients:

Voor de bodem:

  • 220 gr bastogne koekjes
  • 100 gr boter

Voor de vulling

  • 600 gr roomkaas (ik geruikte philadelphia)
  • 2 eieren
  • 180 gr suiker
  • 200 gr aardbeien
  • 30 ml limoen sap
  • 1 kaneel stokje
  • 1 ster anijs
  • limoenrasp van 1 limoen

Voor de topping (aardbei coulis);

  • 200 gr aardbeien plus wat extra voor decoratie)
  • rasp van 1 limoen
  • 50 gr suiker
  • 100 ml slagroom plus een beetje suiker om te zoeten

 

Directions:

  1. Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Doe ze dan in een klein steelpannetje. Voeg 80 gr suiker toe, 30 ml limoensap, een kaneelstokje en een ster anijs en breng het mengsel aan de kook. Doe het vuur laat en laat het even inkoken zodat de aardbeien zacht worden en de helft van de vloeistof ongeveer is ingedikt. Doe het vuur laag en laat volledig afkoelen voor je het gebruikt.
  2. Verkruimel je bastogne koeken in een keukenmachine en doe ze in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles samen.
  3. Verwarm je oven voor op 150 C.
  4. Bereid je bakblik voor door er een stuk bakpapier op de bodem te liggen. Druk hier je verkruimelde biscuit met de boter in met een lepel. Doe het blik voor ongeveer 20 minuten in de koeling tot een half uur.
  5. Bereid je vulling door de roomkaas met de overgebleven 100 gr suiker in een mengkom te doen en met een staafmixer of een handmixer klop je het glad. Voeg de eieren een voor een toe en meng alles tussendoor steeds. Voeg wat limoen rasp toe aan je roomkaas op dit punt om de limoensmaak te versterken. Roer het afgekoelde aardbei mengsel erdoor (vergeet niet je kaneel en ster anijs te verwijderen!)
  6. Meng de aardbeien door de roomkaas maar meng het niet helemaal zodat je nog wat strepen wit en roze ziet in het mengsel. Doe je beslag in de klaarstaande bakblik en vul tot ongeveer 2/3 van het blik.
  7. Doe aluminium folie strak om de buitenkant van het blik om te voorkomen dat het water er in het waterbad doorheen komt waarin je de cheesecake gaat bakken.
  8. Zet je bakblik in een ovenschaal die hoog genoeg is om hem zover met water te vullen dat het het niveau van de cheesecake in je bakblik haalt. Zet het in de oven en vul met water tot het niveau van je cake
  9. Bak je cheesecake in 45 minuten. De bovenkant van de cheesecake moet stevig zijn maar het midden zal nog een beetje wiebelig zijn. Het is wat hard te omschrijven hoe het eruit moet zien maar de bovenkant moet wat droog lijken. Doe de oven uit en laat nog een uur in de oven staan om af te koelen.
  10. Verwijder de cake uit de oven zodra die afgekoeld is en laat verder afkoelen in de koeling voor minimaal 1-2 uur voor je gaat snijden.
  11. Om je topping voor te bereiden doe je aardbeien in een blender of staafmixer en pureer je ze met de suiker en de rasp. Klop de slagroom met een beetje suiker tot zachte pieken
  12. Vlak voor het serveren doe je de slagroom erop en decoreer je met de overgebleven aardbeien. Sprinkel er nog een beetje kaneel overheen en serveer met de aardbei coulis.

Adapted from the Hummingbird bakery

 

Simone van den Berg

Food fotograaf en foodblogger. Houdt van lekker en goed eten, eet soms een hele maand heel erg gezond (maar werkt er aan om dat langer te maken) Woont samen met Tom en hun drie katten; Humphrey, Sookie en Buffy. Houdt van reizen en heeft ook een reisblog op http://papertravels.nl

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

This post is also available in: Engels

   

11 Responses to “Aardbei limoen cheesecake”

  1. Reny posted May 4, 2014 at 3:55 pm

    Alleen voor de foto’s al, yummie zeg!

    Mijn dochter van 1,5 doet dat trouwens ook, als ze een hap neemt en ze vindt het niet lekker laat ze het zo weer uit haar mond vallen…. En nee, dat is dan inderdaad niet grappig, hahaha!

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 5th, 2014 at 7:29 am

      Voor een buitenstaander is het best hilarisch Reny… :) En volgens mij is het kinderen eigen…

  2. Reny posted May 4, 2014 at 3:56 pm

    Oh en ik vind je nieuwe layout prachtig! Gefeliciteerd :)

    Reply

  3. Suus posted May 4, 2014 at 3:58 pm

    Wat een leuk stukje. Oh mijn zusje was verliefd op die kwarktaart uit een pakje en cheesecake lustten we allebei wel. En verjaardagen, nog steeds niet mijn ding ;)
    Liefs Suus

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 5th, 2014 at 7:31 am

      Ik weet niet eens of die pakken nog bestaan? Zal vast wel, ik ga t van de week eens bekijken

  4. Es posted May 4, 2014 at 4:44 pm

    Ha! Herkenning! Moeder met zes kinderen thuis en vader met dertien… Maar ik vond het altijd wel gezellig. Vooral bij de ouders van mijn vader op de boerderij. Maar het eten bij mijn Indonesische oma was weer beter… Hahahha
    Oh. En sinds wij samen die cheesecake hebben gebakken heb ik er nog wel drie gemaakt. Niks voor mij eindelijk, zoet. Maar veel te lekker! Oh. En ik vind een iets dikkeren bodem lekker. Kan het ook niet helpen….

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 5th, 2014 at 7:33 am

      Ja maar ja ik heb nog nooit bij een oma gegeten he… Dus ik miste een Indonesische oma. Dat had ik nou wel gezellig gevonden. En dat mag best hoor een dikkere bodem, maar die bodem die je eerst erin deed was de halve vorm. Echt… :)

  5. Maura - YLT posted May 5, 2014 at 11:21 am

    Aaaah, wat cool! Oude foto’s zijn zo geweldig. Vooral dat bepaalde dingen ook weer helemaal terugkomen. Die kwarktaart uit een pakje bakte ik altijd met een vriendinnetje. En dan met zo’n koekbodem.

    Deze taart ziet er weer heerlijk uit. Ben nu helemaal benieuwd naar die met peer ;)

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 5th, 2014 at 11:34 am

      Haha… Ja maar dat is niet een cheesecake met peer; dat waren twee dingen; een blue berry cheesecake (komt vrijdag online) en een dessert met geroosterde peer en vanille ijs. Twee dingen dus, alhoewel het niet verboden is om die samen te eten natuurlijk!

  6. Evelien posted May 11, 2014 at 9:43 pm

    Waar ik nou benieuwd naar ben: wie ben jij op de familiefoto?!

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 11th, 2014 at 10:51 pm

      Hahaha…. Nou op de zwart wit foto sta Ik niet, maar op de kleurenfoto Ben Ik die gene vooraan gehurkt met dat zwart witte ding aan….:)

Leave a Comment