Heerlijke aardbeiencheesecake met limoen. Lekker fris en zomers!
Voorbereidingstijd: 30 minutenmin
Bereidingstijd: 45 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur15 minutenmin
Porties: 8personen
Ingrediënten
Voor de bodem:
220grbastogne koekjes
100grboter
Voor de vulling
600grroomkaasik gebruikte philadelphia
2eieren
180grsuiker
200graardbeien
30mllimoen sap
1kaneel stokje
1ster anijs
1limoenrasp
Voor de topping (aardbei coulis);
200graardbeienplus wat extra voor garnering
1limoenrasp
50grsuiker
100mlslagroom plus een beetje suiker om te zoeten
Instructies
Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Doe ze dan in een klein steelpannetje. Voeg 80 gr suiker toe, 30 ml limoensap, een kaneelstokje en een ster anijs en breng het mengsel aan de kook. Doe het vuur laat en laat het even inkoken zodat de aardbeien zacht worden en de helft van de vloeistof ongeveer is ingedikt. Doe het vuur laag en laat volledig afkoelen voor je het gebruikt.
Verkruimel je bastogne koeken in een keukenmachine en doe ze in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles samen.
Verwarm je oven voor op 150 C.
Bereid je bakblik voor door er een stuk bakpapier op de bodem te liggen. Druk hier je verkruimelde biscuit met de boter in met een lepel. Doe het blik voor ongeveer 20 minuten in de koeling tot een half uur.
Bereid je vulling door de roomkaas met de overgebleven 100 gr suiker in een mengkom te doen en met een staafmixer of een handmixer klop je het glad. Voeg de eieren een voor een toe en meng alles tussendoor steeds. Voeg wat limoen rasp toe aan je roomkaas op dit punt om de limoensmaak te versterken. Roer het afgekoelde aardbei mengsel erdoor (vergeet niet je kaneel en ster anijs te verwijderen!)
Meng de aardbeien door de roomkaas maar meng het niet helemaal zodat je nog wat strepen wit en roze ziet in het mengsel. Doe je beslag in de klaarstaande bakblik en vul tot ongeveer 2/3 van het blik.
Doe aluminium folie strak om de buitenkant van het blik om te voorkomen dat het water er in het waterbad doorheen komt waarin je de cheesecake gaat bakken.
Zet je bakblik in een ovenschaal die hoog genoeg is om hem zover met water te vullen dat het het niveau van de cheesecake in je bakblik haalt. Zet het in de oven en vul met water tot het niveau van je cake
Bak je cheesecake in 45 minuten. De bovenkant van de cheesecake moet stevig zijn maar het midden zal nog een beetje wiebelig zijn. Het is wat hard te omschrijven hoe het eruit moet zien maar de bovenkant moet wat droog lijken. Doe de oven uit en laat nog een uur in de oven staan om af te koelen.
Verwijder de cake uit de oven zodra die afgekoeld is en laat verder afkoelen in de koeling voor minimaal 1-2 uur voor je gaat snijden.
Om je topping voor te bereiden doe je aardbeien in een blender of staafmixer en pureer je ze met de suiker en de rasp. Klop de slagroom met een beetje suiker tot zachte pieken
Vlak voor het serveren doe je de slagroom erop en decoreer je met de overgebleven aardbeien. Sprinkel er nog een beetje kaneel overheen en serveer met de aardbei coulis.