Deze bietensoep is perfect als lekkere soep tijdens de feestdagen of gewoon omdat je zin hebt in bietensoep.

bietensoep

Bietensoep

Deze bietensoep is heerlijk en doet het erg goed als voorgerecht tijdens de kerstdagen bijvoorbeeld. Niet iedereen is gek op de smaak van bieten, maar ik blijf het een groente vinden waar je echt enorm veel mee kunt doen. Of je ze nu roostert, kookt of rauw eet. Een van mijn favorieten is deze bietensalade met blauwe bessen.

In deze bietensoep zijn de bieten voorgekookt maar je maakt de smaak nog net wat intenser door de bietjes vooraf in de oven te roosteren. Gebruik je gekookte bietjes dan ben je natuurlijk wel veel sneller klaar met deze bietensoep. De keus is dus aan jou. Zeker rond de kerstdagen kan ik me voorstellen dat je niet zit te wachten op extra tijd in de keuken. 🙂

bietensoep

Variaties

Vind je de zoete bietensoep een tikkeltje saai of wil je het gebruiken als een wat vullender maaltijd dan kun je er van alles aan toevoegen. Zoals het nu is, is de soep vegan maar het is ook lekker om er een flinke dot room of creme fraiche aan toe te voegen.

Je kunt er ook stukjes kip bij maken of balletjes gehakt voor erin. Uitgebakken spekjes voor erover is ook heerlijk en wil je iets in de soep doen dan kun je behalve balletjes natuurlijk ook nog extra groentes toevoegen.

Doordat de soep van zichzelf erg licht is, is het ideaal om te serveren bij een uitgebreid diner waarbij je wat zwaardere gerechten hebt. Wil je wel een voorgerecht hebben maar niet teveel dingen die zwaar op de maag liggen dan is deze zoete bietensoep een goede keus. Met een swirl van room erin en wat groen er bovenop ziet het er nog feestelijker uit.

bietensoep

Zoete bietensoep

Nog geen review
GangSoep
KeukenHollandse keuken

Lekker en makkelijk om te maken met voorgekookte bietjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 6 verse bieten voorgekookt
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 prei in ringen
  • 1 winterwortel in plakken
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 liter groente bouillon

  • Hak de bieten in grove stukken, evenals de wortel en prei. Snipper de ui.
  • Verhit een eetlepel olie in een ruime soeppan en bak hierin de ui aan tot deze glazig is. Voeg de wortel, prei en de bieten toe. Bak dit even mee.
  • Voeg nu de bouillon en de laurier toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit ongeveer een half uur koken of tot de groente zacht genoeg zijn.
  • Haal de laurier uit de soep. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 73kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 2g | Vet: 0.3g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.03g | Natrium: 1062mg | Kalium: 361mg | Vezels: 3g | Suiker: 10g | Vitamine A: 4927IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer bietjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.