Lekker en gezond weekmenu week 22
Nu de vakantie tijd langzaam begint aan te breken, dacht ik, ik laat me eens inspireren op de Italiaanse keuken. De smaken van Italië zijn eigenlijk altijd wel goed, en door de zon smaken de ingrediënten vaak net iets lekkerder dan bij ons. De combinatie van de kleuren op je bord maken het tot een extra feestje.
Maandag – Vegetarische quiche
We beginnen de week met een vegetarische quiche. Behalve de vrolijke kleuren van de tomaatjes is de quiche ook lekker door de andere bodem, namelijk met amandelmeel. Dat vind ik wel eens leuk om uit te proberen.
Dinsdag – Bloemkoolrisotto met gerookte makreel
We weten natuurlijk allemaal dat vis gezond is, maar ik betrap mezelf er op dat ik voornamelijk kies voor zalm. Om dat patroon eens te doorbreken koos ik voor vandaag deze risotto met makreel.
Bloemkoolrisotto met gerookte makreel
Woensdag – Panzanella met halloumi
Panzanella is een typisch Italiaans gerecht. Het is ontstaan om de broodrestjes toch te kunnen gebruiken. Deze panzanella is een eigen interpretatie, maar daarom niet minder lekker.
Donderdag – Rucolasalade met feta en tomaat
Deze salade heb ik uitgekozen op de kleur. En op het gemak. Soms wil je gewoon lekker en eenvoudig eten en als de temperatuur buiten boven de 20 graden is, dan ben ik al gelukkig met een makkelijke salade op mijn balkon. Want als ik thuiskom van mijn werk wil ik natuurlijk nog even van het avondzonnetje genieten en niet al te lang in de keuken staan.
Vrijdag – Traybake met zalm
Wat ook handig is om bijtijds in de zon te kunnen zitten is het maken van een traybake. Dan hoef je eigenlijk alleen te zorgen dat alle ingrediënten op een bakplaat terecht komen en de oven doet de rest. Deze is ook nog eens lekker snel klaar.
Zalm aardappel courgette traybake
Zaterdag – Broccolischotel met jodenhaas
Dit is niet echt een salade, maar doordat het een beetje afgekoeld is, zou je het wel zo kunnen zien. Maar met gebakken aardappeltjes of frietjes is dit voor mij een volledige warme maaltijd. En het ziet er door de kleuren best Italiaans uit toch?!
Zondag – Panforte
In een ver verleden had ik met vrienden een soort van eetgroepje. Dan maakte iedereen een gerecht met een bijpassende wijn. Dat was verrassend en vooral lekker omdat iedereen zijn best deed om met een lekker gerecht en bijzondere wijn ter tafel te komen. Ik heb toen een panforte gemaakt en ik denk dat ik dat deze week voor Pinksteren weer ga doen. Een feestelijk nagerecht, zeker met een lekkere dessertwijn ernaast.