Er zijn vele versies van panzanella en ik vertel je nu alvast dat deze panzanella met halloumi niks te maken heeft met het origineel. Ik zal binnenkort ook nog wel eens het oorspronkelijke Toscaanse recept voor panzanella delen, maar voor nu is dit gewoon een hele lekkere salade!

panzanella met halloumi

Panzanella met halloumi

Een echt goede panzanella is verschrikkelijk lekker. Ik weet nog dat ik in Italiƫ was bij Giulia van Julskitchen en zij maakte een echte traditionele panzanella. Ik was nogal verrast toen ik zag hoe het eigenlijk gemaakt hoort te worden, dus zoals ik al zei, die ga ik nog eens maken. Voor nu heb je mijn versie van deze Italiaanse klassieker.

Met halloumi

Natuurlijk is het feit dat deze panzanella met halloumi wordt geserveerd al meteen een teken dat het niet echt traditioneel is te noemen. Ik ben echter fan van halloumi en het past ook wonderwel bij het frisse van de tomaatjes. Je kunt hier een standaard rode wijn azijn voor gebruiken maar ik maakte hem met sangiovese azijn uit onze eigen shop. Die is zoveel lekkerder dan het zure goedje wat je in de gemiddelde supermarkt koopt… De moeite waard om daar een paar euro extra aan uit te geven.

Laten staan

Bij een echte panzanella laat je het brood goed weken in het vocht van de tomaten. In dit geval is het natuurlijk niet helemaal hetzelfde maar ook hier laat je het oude brood even weken in de olijfolie, azijn en het vocht van de tomaten. Even laten staan is echt lekkerder. De halloumi doe je wel op het laatste moment er pas bij want het is zonde als je daar het knapperige van mist. Dat maakt het juist zo lekker.

Nog meer halloumi

panzanella met halloumi

Panzanella met halloumi

5 van 3 stemmen
GangSalade
KeukenItaliaanse keuken

Een variatie op de klassieker
clock
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediƫnten

  • 1/2 ciabatta oud
  • 100 gr halloumi
  • 500 gr kerstomaatjes in diverse kleuren
  • 1 rode ui klein
  • 2 el extra virgin olijfolie
  • 1 el rode wijn azijn
  • peper en zout
  • 1 bosje verse peterselie gehakt

  • Scheur de ciabatta in kleine stukjes en laat even liggen teriwjl je de rest van de salade klaarmaakt.
  • Snijd de halloumi in blokjes en verhit een laagje olie in een koekenpan. Bak de halloumi in de hete olie snel gaar en bruin. Een spatdeksel is handig, want halloumi wil nog wel eens flink spetteren.
  • Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de kersttomaatjes in kwartjes of halfjes. Afhankelijk van het formaat.
  • Snijd de rode ui in dunne ringetjes. Hussel de ciabatta, kerstomaatjes en ui in een grote kom goed door. Besprenkel royaal met olijfolie en de rode wijn azijn. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de salade, strooi de blokjes halloumi er pas op het laatste moment overheen. maak af met verse peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 618kcal | Koolhydraten: 70g | Eiwit: 24g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Natrium: 1198mg | Kalium: 786mg | Vezels: 5g | Suiker: 9g | Vitamine A: 3624IU | Vitamine C: 99mg | Calcium: 580mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.