Simone's Kitchen

Donna Hay Challenge – #1 – Bosbessen yoghurt cake

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Misschien denken jullie wel dat ik niks te doen heb en daarom allerlei wilde plannen bedenk om mezelf bezig te houden… Want waarom zou je anders de volgende challenge bedenken? Omdat het kan? Gewoon omdat het leuk is? Origineel is het niet echt, aangezien we natuurlijk allemaal wel het Julie en Julia fenomeen kennen, maar voor mij is het een ‘first’ en daar gaat het natuurlijk om!

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Dus… wat heb ik nu weer bedacht? Ik ga van één editie van een magazine van Donna Hay ALLE recepten koken. In dit geval zijn dat er – als ik goed geteld heb – 81 en het nummer waar ik voor gekozen heb is nummer 71 van oct/nov 2013. Dat kwam het beste overeen met onze lente waar we nu toch wel naar toe gaan. Om een beetje rekening te kunnen houden met de seizoenen leek me dat wel handig.

Ik heb een lijst gemaakt met alle recepten die in het blad staan en zal hier ook een aparte pagina voor aan maken zodat je in een oogopslag kunt zien waar ik ben in het koken… Phoe…

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Ik heb officieel toestemming gevraagd bij Donna Hay of het ook ok is om alle recepten te plaatsen en dat was goed (uiteraard met credits) dus ik ga proberen om van alle recepten een foto te maken en het recept erbij te plaatsen. Of dat 100% lukt weet ik nog niet want het is veeeeeel. Blijkt ook nog eens dat in dit nummer toevallig 8 recepten staan met een hele kip dus dat wordt nog lachen. Ben ik straks geroosterde kip expert. O en heel veel erg lekkere broodpudding! Ook heel naar… 😉 Maar gelukkig ook heel veel gezonde recepten. Daar had ik het nummer ook een beetje op uitgekozen.

thefreshissue

Dus hier komt het eerste recept!

Print recept Pin recept
4.34 van 3 stemmen

Bosbessen yoghurt cake

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

 • 150 gr boter gesmolten
 • 220 gr suiker
 • 2 eieren
 • 140 gr Griekse yoghurt
 • 1 el citroenschil fijn geraspte
 • 1 tl vanille extract
 • 225 gr zelfrijzend bakmeel
 • 125 gr verse blauwe bessen plus extra om te serveren
 • poedersuiker om te bestrooien

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 160 C. Doe de boter, suiker, eieren, yoghurt, citroenschil en vanille in een kom en mix dit om te combineren.
 • Voeg het bakmeel toe en mix alles goed. Schep de blauwe bessen erdoorheen en giet het beslag in een cakevorm van 22 x 8 cm x 7 cm waar je bakpapier in hebt gelegd. Strijk de bovenkant glad met een spatel en bak de cake voor ongeveer een uur of tot het goed gaar is. Dit test je door met een houten prikker in het midden van je cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
 • Laat je cake eerst tien minuten in de vorm afkoelen voor je hem omkeert om op een cakerek volledig af te koelen.
 • bestrooi voor serveren met poedersuiker en wat van je extra bosbessen.
Auteur: Donna Hay

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

41 comments

 1. Avatar

  Ooh, wat ontzettend leuk! 🙂 En wat veel…. 😉

  Haha, geroosterde kip expert! Ik ben heel benieuwd! Leuk!

 2. Avatar

  Wat een leuke (maar ook pittige) challenge Simone! Ik ga je zeker op de voet volgen, I love Donna Hay! Al heb ik nog nooit een tijdschrift van haar in mijn handen gehad (kookboek wel natuurlijk) Succes, veel kookplezier en eet smakelijk!

 3. Avatar

  Ooh Simone, waar begin je aan? Respect hoor. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.

 4. Avatar

  Dag simone,
  leuk idee, want zo maak je ook eens iets wat je normaal niet zou uitkiezen
  net zoals de groentetas, dan krijg je ook produkten die je normaal niet zou kopen.
  Ben benieuwd, groet
  mien

 5. Avatar

  Wat een leuk idee. Ik ben dol op haar recepten. Ben heel benieuwd!

 6. Avatar

  Oh, it looks absolutely divine!

  Cheers,

  Rosa

 7. Avatar

  Wat een leuke challenge…een echte uitdaging als ik het zo lees! Van het eerste recept loopt me het water al in de mond, dus ben heel benieuwd naar de rest, maar Donna Hay recepten kennende komt dat wel goed 😉

 8. Avatar

  Van challenge naar challenge, knap hoor! Hele leuke uitdaging en ik ga ook deze weer van je volgen. Succes! En wat een prachtige foto’s weer!

 9. Avatar

  Dit ziet er echt hemels uit… Jummie!

 10. Lis

  Wat een superleuk idee, en wát een werk!!!
  Leuk ook dat DH toestemming heeft gegeven voor publicatie van de recepten! enne… als je hulp nodig hebt bij het opeten van de kip…. 😉

 11. Avatar

  Wat een leuke challenge! De bosbessen yoghurt cake ziet er heerlijk uit!

 12. Avatar

  Wat een gave challenge zeg!! Maar wel veeel…. maar dat maakt het natuurlijk ook een challenge. Succes!

 13. Avatar

  Wat een leuk idee!!!!! Ik ga je volgen!

 14. Avatar

  Super leuke challenge! Eerste recept staat nu al op mijn to-do. Succes!

 15. Avatar

  Hey Simone, ik heb alle instructies gevolgd (op de citroenrasp na). Maar m’n cake was nog best plat, en totaal niet gaar van binnen. (70 min op 160 graden)

  Wat zou dat kunnen zijn?

  • Simone van den Berg

   He Vik,
   O dat is vreemd ja. Er zijn al meer mensen die de cake hebben gemaakt volgens dit recept en ik heb het zelf ook al meerdere malen gemaakt. Nooit een probleem. Heb je wel zelfrijzend bakmeel gebruikt of misschien per ongeluk gewone bloem? Is maar een gokje hoor. Aan de citroenrasp heeft het in ieder geval zeker niet gelegen.

 16. Pingback: Blueberry yogurt cake | Northern Berries

 17. Avatar

  Ook hevige fan van Donna Hay ?
  Hier is ze elke week te zien op Njam TV een Belgische tvzender. Haar tijdschriften zijn echter zeer moeilijk te krijgen hier ?. Daarom heb ik haar boeken gekocht ? Leuke cake en nog gezond ook. 

 18. Avatar

  Net gebakken! Ziet er perfect uit! Nu even wachten tot ‘ie is afgekoeld 😀

 19. Avatar

  Heerlijke cake! Ik heb deze gebakken voor mijn collega’s en kreeg alleen maar complimenten 🙂 

 20. Avatar

  Ik heb de cake gemaakt. Hij is echt heerlijk! Heb wel wat aanpassingen gedaan aan recept, 175 g suiker (ik hou niet van mierzoet) en 200 g zelf. bakmeel. Verder volgens recept. 

 21. Pingback: Yoghurt cake met blauwe bessen

 22. Avatar

   Ik heb al zoveel recepten van je gemaakt er staan nu weer twee blueberry cake’s in de oven dankjewel voor de fijne recepten .?

 23. Avatar

  Hoi!

  Voor de derde keer deze cake gemaakt. Ook nog maar net begonnen met bakken, dus gaat nog niet geheel vlekkeloos haha.

  Maargoed de eerste cake was best goed gelukt. Had hem in een taartvorm gedaan. De blueberrys had ik zelf geplukt maar wel ingevroren. Deze in de taart gedaan en waren redelijk naar de bodem gezakt. Ook kwam ik er toen ik hem in de oven wilde doen erachter dat ik gewone bloem had gebruikt dus snel bakpoeder erdoor gestrooid. Resultaat viel niet tegen en was heerlijk.

  Nu verkoop ik hem in een café waar ik werk en had ik bevroren blueberries gebruikt. Grotendeels naar bodem gezakt maar best Lekker, niet zo lekker als de eerste keer dus gister weer gemaakt en weer met bakpoeder en gewone bloem. Best een dikke faal helaas… blueberrys allemaal naar onder gezakt en ziet er meer uit als een cake met paarse vlekjes aan de onderkant hier en daar…

  Oké lang verhaal! Mijn vraag is: hoe kan ik ervoor zorgen dat de blueberries niet naar de bodem zinken? Heb het wel in een taartvorm gedaan. Misschien een te dunne laag?

  • Simone van den Berg

   He Didi! Balen dat de bessen naar de bodem zakken. Wat soms kan helpen is om ze even door het meel te rollen voor je ze door het beslag doet. Maar over het algemeen gaat het bij mij eigenlijk wel goed. Ik gebruik het liefst verse bessen, dat is denk ik ook wel een verschil. En in een taartvorm heb je inderdaad denk ik te weinig beslag of een te dunne laag. Met een cakevorm zal het beter gaan. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!