Hoewel ik niet van cola hou is dit gerecht de uitzondering op de regel. Door de cola wordt de kip heerlijk zacht, zoet en sticky. En door de chili lekker pittig. Bovendien is het ook nog snel klaar.

Cola kip

Cola kip met chili

Voor ik dit gerecht van cola kip ging maken had ik wel een beetje mijn twijfel. Want ja, mijn liefde voor cola bestaat niet. Ik vind het simpelweg niet lekker. Maar een goede vriendin van me is fan van cola. Drinkt het de hele dag en naar ik vermoed wel een litertje of wat. Echt een reden om nog meer cola te drinken had ze dus niet nodig, maar ze kwam langs voor het eten en het leek me wel geinig om dan dit keer de cola in het eten te verwerken.

Cola kip

Billy Law

Het recept komt uit het boek van Billy Law, een van de Masterchef Australië deelnemers van een aantal jaar geleden. Billy heeft een boek gemaakt, Have you eaten met voornamelijk Aziatisch getinte gerechten (alhoewel de titel zegt van Penang tot Parijs) met een twist zeg maar. En dit is mijn favoriet uit het boek!

Het gerecht is supersnel klaar, als je niet meerekent dat je de kip ook nog moet marineren. Maar dat kun je prima ’s morgens in de marinade zetten en dan ’s avonds het gerecht klaar maken.

Handig om te weten is dat het verdampen van de cola wel wat tijd in beslag neemt. Bij mij duurde dit ongeveer 15 minuten maar het ligt uiteindelijk wel aan het formaat van je pan. Hoe wijder de pan des te sneller de cola verdampt. Laat het dus wel even lekker flink doorpruttelen tot je een dikke saus overhoudt.

Het enige wat overblijft van de cola is een lekker sticky laagje om de kip heen. Eigenlijk dus ook een recept voor sticky chicken.
Echt veel groente zit er niet in dit gerecht, dus handig om het te serveren met nog wat extra roerbakgroentes. Paksoi past hier goed bij, maar je kunt het ook prima op tafel zetten met wat geroosterde broccoli bijvoorbeeld.

Check hier nog meer kiprecepten

Cola kip
Cola kip

Coca cola kip met cashewnoten

3.86 van 7 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch

Let even op dat de kip een uurtje moet marineren! Dit is niet meegenomen in de bereidingstijd
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kipfilet
  • 1 el maizena
  • 4 el lichte soja saus
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 rode peper fijn gesneden (zaadlijsten verwijderd)
  • 5 cm gember geschild en fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook grof gesneden
  • 335 ml cola
  • 2 el donkere soja saus
  • 1 lente ui in ringetjes gesneden
  • handvol ongezouten en geroosterde cashew noten

  • Snij de kipfilet in stukken en doe in een kom. Voeg de maizena en 2 el lichte soja saus toe en mix dit goed door. Doe de kip in de koelkast en laat dit minimaal een uur marineren.
  • Verhit de olie in een wok of koekenpan op medium hoog vuur. Voeg de kip toe en bak tot deze rondom bruin is,voeg dan de rode peper, knoflook en gember toe en bak nog een minuut.
  • Giet de cola in een pan erbij, net genoeg tot de kip onder komt te staan; dit gaat wel een beetje schuimen. Voeg de donkere soja toe en de resterende lichte sojasaus en laat het zachtjes pruttelen voor ongeveer 15 minuten of totdat de saus een siroopachtige dikte heeft gekregen. Het wordt dik en kleverig.
  • Zet het gas uit, voeg de lente ui en de geroosterde cashewnoten toe en schud alles om voor serveren. Lekker met jasmijn rijst.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 304kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 31g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 1660mg | Kalium: 621mg | Vezels: 1g | Suiker: 9g | Vitamine A: 175IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 24mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.