Kleverig, zoet en van het bot afvallend; kip in cola is een van de lekkerste snacks die je maar kunt bedenken. Makkelijk ook!

Kip in cola

Kip in cola

Eerst maar even meteen een disclaimer want deze kip in cola is heerlijk, maar zit wel bomvol met suiker. Wil je geen suiker eten dan is cola sowieso al geen goed idee natuurlijk, maar met cola light werkt dit recept ook niet zo goed. Je hebt juist die suiker nodig om dat zoete kleverige laagje om de kip heen te maken. Dus gezond? Nee, zeker niet. Maar lekker? O ja! Dat is het zeker!

Tenslotte eet je ook niet elke dag kip in cola dus een keertje kan dit prima. Zo niet dan kun je beter kiezen voor de kippenboutjes uit de airfryer!

Masterchef Australië

De eerste keer dat we dit recept voor kip in cola langs zagen komen was tijdens een uitzending van Masterchef Australië, waar Matt Preston, koning van het comfortfood dit gerecht maakte. Het zag er zo lekker uit dat we nog diezelfde week ook aan de slag gingen.

Na de eerste maken hebben we het recept een klein beetje aangepast omdat de hoeveelheid cola echt veel te veel was en we hebben er een paar smaakmakers aan toegevoegd.

Kip in cola

Hoe bereid je de kip in cola

Het maken van dit makkelijke recept voor de kip in cola is simpel. Je mengt eenvoudig alle ingrediënten voor het cola mengsel door elkaar en je bestrooit de kip zelf met wat peper en zout. Leg het vervolgens in een ruime ovenschaal en zorg ervoor dat de kip niet allemaal boven op elkaar ligt. Je wilt een enkele laag maar ook weer niet te ruim. De kip moet net onder het cola mengsel staan voor het beste resultaat.

Welke soort kip?

Welke soort kip je gebruikt is ook belangrijk. De eerste keer maakten we dit met volledige bouten. Die zie je hier nog op de bovenste foto. Maar die zijn eigenlijk te groot en komen dan niet goed onder het mengsel te staan. Dus de tweede keer gebruikten we van die kleine kippenvleugeltjes of borrelboutjes en die zijn perfect voor dit recept. Je kunt ze makkelijker onder de vloeistof krijgen en ze garen beter doordat alles onder de cola zit.

Kip in cola
Kip in cola

Kip in cola

3.67 van 3 stemmen
GangBijgerecht, Snack
KeukenHollandse keuken

De lekkerste snack is ongetwijfeld deze kip in cola. Makkelijk om te maken en de ideale snack of serveer als onderdeel van een hoofdgerecht.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 3 uur
totaal 3 uur 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg kippenvleugeltjes of borrelboutjes
  • 500 ml cola gewone met suiker
  • 200 gram bruine suiker
  • 4 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • 2 el soja saus ketjap manis
  • 2 tl cayenne pepper
  • sap van een citroen

  • Oven voorverwarmen op 140˚C.
  • Meng cola, suiker, knoflook, rode peper, ui, ketjap manis en citroensap in een kom.
  • Bestrooi de kip met zout, peper en cayennepeper en leg ze in één laag in een ovenschaal.
  • Giet je colamengsel eroverheen.
  • Voor 3 tot 3,5 uur in de oven zetten tot de saus dik en lekker kleverig is.
  • Het is mogelijk dat na 2,5 uur de vloeistof nog niet genoeg is ingedikt. In dat geval haal je een groot gedeelte van de vloeistof eruit en je zet het opnieuw in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 563kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwit: 27g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 104mg | Natrium: 623mg | Kalium: 397mg | Vezels: 1g | Suiker: 62g | Vitamine A: 514IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 76mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.