Spek- en banaanpannenkoekjes
Spek- en bananenpannenkoekjes
Deze lekkere spek- en bananenpannenkoekjes zijn altijd lekker, maar nog lekkerder als je er in het weekend op je gemak van kunt genieten. De pannenkoekjes zijn bovendien glutenvrij en paleo.
Ik hou van pannenkoeken. Ik hou sowieso van zoet, dus dat is dan misschien geen grote verrassing, maar het heeft iets weg van het ultieme comfortfood. Vinden jullie ook niet?
Glutenvrije pannenkoekjes
Deze spek- en bananenpannenkoekjes maakte ik met tapioca, amandelmeel en kokosbloem. Daardoor zijn ze ook nog eens glutenvrij. Het beslag maakt ongeveer 6 (relatief kleine, maar wel dikke) pannenkoekjes. En ze vullen goed dus je hebt aan twee stuks voor je ontbijt genoeg.
Ze zijn het lekkerste als je ze serveert met nog eens extra veel vers fruit en natuurlijk ahornsiroop of honing.
Het was overigens vorige week pannenkoekendag. Blijkbaar. Ik mis dat soort dingen echt altijd. Kom ik er een week later achter dat het toen pannenkoekendag was. Heb je niet zoveel aan.
Ik verwonder me trouwens toch al over al die dagen die worden bedacht. ‘Ruim je bureau op-dag’, ‘dag van de single moeder’, ‘ dag van de brownies’ Nou ja die laatste verzin ik er nu even bij, maar zou me niet verbazen als die wel bestaat.
Dag van de spek- en bananenpannenkoekjes
Het lijkt me dan ook niet meer dan redelijk dat we vandaag uitroepen tot de dag van de spek- en bananenpannenkoekjes. Toch? Lijkt me ook meteen een prima reden om deze lekkere pannenkoekjes eens te proberen.
Kan ik het amandelmeel vervangen?
Ik vind amandelmeel heerlijk in pannenkoekjes maar ben jij allergisch voor noten dan kun je het amandelmeel vervangen voor chufa bijvoorbeeld of cassavemeel. Moet je dat toevallig wel in huis hebben.
Kan ik de spek- en bananenpannenkoekjes vegan maken?
Nou ja alles kan natuurlijk. Om te beginnen laat je dan uiteraard het spek weg. Voor de eieren gebruik je dan lijnzaad-eieren. Hiervoor meng je 1 el gemalen lijnzaad met 3 el water. Om vier eieren te vervangen dus 4 el lijnzaad en 12 el water. Dit laat je even een minuut of 15 staan tot het lijnzaad gaat geleren.
Voeg dit nu toe aan je beslag. Even een disclaimer: ik heb dit niet uitgeprobeerd maar zou in theorie moeten lukken!
Spek- en bananenpannenkoekjes
Ingrediënten
- 60 gr amandelmeel
- 40 gr tapioca
- 30 gr kokosbloem
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- 4 eieren
- 60 ml amandelmelk
- 1 el ahornsiroop
- snufje zout
- 3 plakjes ontbijtspek
- ½ banaan in plakjes
- Kokosolie om te bakken
Instructies
- Doe eerst de droge ingredienten (amandelmeel, tapioca, kokosbloem, specerijen en het zout) bij elkaar en mix dit even door. Klop dan de eieren los met de amandelmelk en ahornsiroop en voeg dit toe aan de droge mix.
- Klop het even door tot een stevig beslag.
- Verhit een koekenpan met de kokosolie en doe elke keer een schepje beslag in de koekenpan. Hou de pannnenkoekjes klein, dat maakt het makkelijk om ze om te keren.
- Zodra je het beslag in de pan hebt gedaan doe je 1 plakje ontbijtspek op de pannenkoek of wat plakjes banaan. Zo heb je uiteindelijk 3 pannenkoeken met spek en 3 met banaan.
- Natuurlijk kun je ze ook allemaal met banaan of allemaal met spek doen! De keus is aan jou.
- Serveer de pannenkoeken met vers fruit en geraspte kokos erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.