Snelle spitskoolsalade met kip
Spitskoolsalade met kip
Deze snelle spitskoolsalade met stukjes kip is heerlijk als lunch, maar ook zeker geschikt als avondmaaltijd. Maak ’s avonds wat extra en neem de rest de volgende dag mee als lunch. Het voordeel van spitskool is dat het goed te bewaren valt en niet meteen verlept als je het in de koeling laat staan.
Rauwe spitskool
Eigenlijk is het raar als je erover nadenkt maar spitskool had ik voorheen nog nooit rauw gegeten. Niet dat ik van mening ben dat je alles rauw moet eten. Zeker niet. Sommige voedingsmiddelen worden beter opgenomen als het eerst gekookt is. Kool is daar wel vaak een van.
Heb je snel last van je darmen na het eten van kool? Dan is het aan te raden om te kool eerst te koken of te roerbakken voor je het eet. Ik heb echter geen problemen met rauwe kool eet.
Deze snelle spitskoolsalade met kip kan prima fungeren als maaltijdsalade en/of als avondeten.
Maaltijdsalade
Het fijne is dat de salade ook goed tegen een stootje kan. Er zitten geen slappe bladgroentes in dus dat betekent dat je het de avond van tevoren klaar kunt maken om de volgende dag als lunch mee te nemen. Ideaal als je haast hebt.
Voor het maken van de salade begin je met het bakken van de kipdijfilet. Ik bak die altijd lekker krokant. Je kunt ook kipfilet gebruiken als je dat liever doet. Behalve bakken zou je de kip ook even gaar kunnen pocheren in bouillon (of pocheer eens in kokosmelk! Verrassend lekker!) en daarna uit elkaar trekken. Pulled chicken dus.
Voor de spitskoolsalade met kip gebruikte ik echter kipdij en bakte die krokant. Vervolgens sneed ik de spitskool in fijne reepjes. Dit kan overigens ook in een keukenmachine. Dat gaat wat sneller en hoef je niet alles met de hand te snijden.
Meng de spitskool met de wortelrasp en de stukjes bleekselderij en de tomaatjes.
De dressing voor de spitskoolsalade met kip, maak je door eenvoudig alle ingrediënten te mengen. Net als met koolsla is het handig om de dressing vast een tijdje in te laten trekken zodat de smaken goed kunnen mengen met de relatief harde groenten.
De salade kun je in de koeling tot twee dagen bewaren.
Probeer ook eens deze snelle roerbakschotel met Chinese kool en gehaktballetjes
Spitskool met kip
Ingrediënten
- 250 gr rauwe spitskool in dunne reepjes
- 50 gr geraspte wortel
- 2 stengels bleekselderij in plakjes
- 75 gr kerstomaatjes in halfjes of kwarten
- 200 gr kipdijfilet in blokjes
- 1 el kokosolie
- 50 gr walnoten gehakt
- 1 el bieslook
Dressing
- 2 el mayonaise
- sap van ½ citroen
- peper en zout
- 1 el bieslook
Instructies
- Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak hierin de kipblokjes gaar en goudbruin. Meng spitskool, wortel, bleekselderij, tomaatjes, walnoten en bieslook met elkaar en meng door.
- Maak de dressing door de ingrediënten hiervoor te mengen en serveer de spitskool met de kip en de dressing
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.