Deze heerlijke rogan josh curry is de moeite waard om te proberen. Heerlijk met rijst of bloemkoolrijst.

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl

Rogan Josh curry

Deze Rogan josh curry komt van oorsprong uit India. Ik vond het altijd best een gekke naam, want ‘Rogan Josh’ ? Dat klinkt toch als de nieuwste film van de X-man of ligt dat aan mij? Hoe het ook heet, de curry zelf is echt heerlijk. Het komt uit de Kashmir regio van India en is een van de bekendere curries.

Ouder worden

We waren maandag bij mijn ouders en om eerlijk te zijn word ik daar altijd een beetje depressief van… Man, man wat een aftakeling toch. Mijn ouders zijn allebei 80 jaar, natuurlijk een respectabele leeftijd maar mijn moeder heeft al ruim twintig jaar de ziekte van Parkinson en mijn vader wordt de laatste tijd in heel rap tempo heel slecht qua geheugen. Dementie wellicht, maar daar is nog geen duidelijkheid over. Ze willen eigenlijk zelf heel graag in een verzorgingstehuis/bejaardentehuis maar daar is geen plek. Mijn moeder valt vaak en breekt dan elke keer wel weer wat of haalt zichzelf open. Nou ja, ik zal jullie de details besparen maar het begint wel steeds een grotere zorg te worden.

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl

Ik heb nooit echt een super goede band met mijn ouders gehad. En daar zijn 1001 redenen voor maar dit gun ik – hoe dan ook – niemand. Als je zo oud moet worden… dan hoeft het voor mij echt niet. Het is dan ook een schrikbeeld… Hoe ouder ik zelf wordt hoe meer ik me realiseer dat gezondheid echt wel het grootste goed is. Dat is natuurlijk een open deur, maar soms wordt je met je neus op de feiten gedrukt.

Ondertussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor de 80e verjaardag van mijn pa volgende week…. Het moet een feestje worden maar ik vind er persoonlijk weinig feestelijks aan. En het feit dat er meer en meer bezuinigd wordt op ouderen zorg vind ik een zorgwekkend gegeven.

Wat moet je hiermee? Helemaal niks.. Maar ik moest het even kwijt… (de post dateert uit 2014. Inmiddels zijn mijn beide ouders overleden)

Curry

Dus… over naar leukere onderwerpen en dat is deze rogan josh curry. Is het curry seizoen; nou nee niet helemaal natuurlijk maar we hadden nog een kilo procureur in de vriezer liggen en het was tijd om daar iets lekkers mee te maken. Ik zag deze curry en dat werd hem dus… Heerlijk met bloemkoolcouscous of bloemkool puree en natuurlijk gewoon met rijst of aardappelpuree….

Slowcooker

Je kunt dit gerecht ook perfect maken in de slowcooker. In dat geval meng je alle ingredienten voor het gerecht bij elkaar in de kom van de slowcooker en je zet hem aan voor ongeveer 6-8 uur of tot het vlees mooi gaar is.

Check ook deze posts:

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl

Rogan Josh curry

5 van 2 stemmen

Rogan Josh – ik had het al vaker gehoord maar dacht dat het een merk was… Rogan Josh is echter een curry gerecht uit Kashmir India en er zijn vele variaties op. Deze variatie komt van Melissa Joulwan van het boek Well Fed.
clock
voorbereiding 20 minuten
bereiding 2 uur
totaal 2 uur 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1/2 tl gemalen kardamom
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 3/4 tl gemalen gember
  • 2 el paprika poeder
  • 2 tl chili poeder
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 4 tl gemalen komijn
  • 4 tl gemalen koriander
  • 2 tl zout
  • 1/2 el gemalen cayenne peper

Voor de curry

  • 1 kilo lam varken of rundervlees
  • zout en peper naar smaak
  • 1 el kokosolie
  • 2 medium uien in blokjes
  • 1 cup kokosmelk
  • 1 1/4 cup water

  • Doe alle specerijen bij elkaar in een smalle kom en meng dit door met een vork.
  • Snij het vlees in stukken en bestrooi dit ruim met peper en zout
  • Verhit een flinke pan of stoofpan en verhit de olie op medium vuur. Bak het vlees in gedeeltes rondom bruin.
  • Zodra het vlees bruin is voeg je de gehakte ui eraan toe en bak je dit tot de ui zacht begint te worden en een beetje bruin begint te kleuren.
  • Voeg de Rogan Josh specerijen toe aan de pan en roer tot alles geurt, dit zal iets van 30 seconden duren.
  • Giet de kokosmelk erbij en het water. Meng alles goed door, zet het vuur hoog en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag, doe je de deksel op de pan en laat je het geheel ongeveer 1-2 uur sudderen.
  • Zodra de tijd voorbij is en het vlees goed gaar, haal je de deksel van de pan en laat je het nog even door pruttelen zodat de saus wat dikker wordt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.