Simone's Kitchen

Rogan Josh curry en ouder worden

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl

We waren maandag bij mijn ouders en om eerlijk te zijn word ik daar altijd een beetje depressief van… Man, man wat een aftakeling toch. Mijn ouders zijn allebei 80 jaar, natuurlijk een respectabele leeftijd maar mijn moeder heeft al ruim twintig jaar de ziekte van Parkinson en mijn vader wordt de laatste tijd in heel rap tempo heel slecht qua geheugen. Dementie wellicht, maar daar is nog geen duidelijkheid over. Ze willen eigenlijk zelf heel graag in een verzorgingstehuis/bejaardentehuis maar daar is geen plek. Mijn moeder valt vaak en breekt dan elke keer wel weer wat of haalt zichzelf open. Nou ja, ik zal jullie de details besparen maar het begint wel steeds een grotere zorg te worden.

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl

Ik heb nooit echt een super goede band met mijn ouders gehad. En daar zijn 1001 redenen voor maar dit gun ik – hoe dan ook – niemand. Als je zo oud moet worden… dan hoeft het voor mij echt niet. Het is dan ook een schrikbeeld… Hoe ouder ik zelf wordt hoe meer ik me realiseer dat gezondheid echt wel het grootste goed is. Dat is natuurlijk een open deur, maar soms wordt je met je neus op de feiten gedrukt.

Ondertussen zijn we bezig met de voorbereidingen voor de 80e verjaardag van mijn pa volgende week…. Het moet een feestje worden maar ik vind er persoonlijk weinig feestelijks aan. En het feit dat er meer en meer bezuinigd wordt op ouderen zorg vind ik een zorgwekkend gegeven.

Wat moet je hiermee? Helemaal niks.. Maar ik moest het even kwijt…

Dus… over naar leukere onderwerpen en dat is deze curry. Is het curry seizoen; nou nee niet helemaal natuurlijk maar we hadden nog een kilo procureur in de vriezer liggen en het was tijd om daar iets lekkers mee te maken. Ik zag deze curry en dat werd hem dus… Heerlijk met bloemkoolcouscous of bloemkool puree en natuurlijk gewoon met rijst of aardappelpuree….

Rogan Josh curry | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Rogan Josh curry

Rogan Josh – ik had het al vaker gehoord maar dacht dat het een merk was… Rogan Josh is echter een curry gerecht uit Kashmir India en er zijn vele variaties op. Deze variatie komt van Melissa Joulwan van het boek Well Fed.
Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1/2 tl gemalen kardamom
 • 1/2 tl gemalen kruidnagel
 • 3/4 tl gemalen gember
 • 2 el paprika poeder
 • 2 tl chili poeder
 • 2 tl gemalen kaneel
 • 4 tl gemalen komijn
 • 4 tl gemalen koriander
 • 2 tl zout
 • 1/2 el gemalen cayenne peper

Voor de curry

 • 1 kilo lam varken of rundervlees
 • zout en peper naar smaak
 • 1 el kokosolie
 • 2 medium uien in blokjes
 • 1 cup kokosmelk
 • 1 1/4 cup water

Instructies

 • Doe alle specerijen bij elkaar in een smalle kom en meng dit door met een vork.
 • Snij het vlees in stukken en bestrooi dit ruim met peper en zout
 • Verhit een flinke pan of stoofpan en verhit de olie op medium vuur. Bak het vlees in gedeeltes rondom bruin.
 • Zodra het vlees bruin is voeg je de gehakte ui eraan toe en bak je dit tot de ui zacht begint te worden en een beetje bruin begint te kleuren.
 • Voeg de Rogan Josh specerijen toe aan de pan en roer tot alles geurt, dit zal iets van 30 seconden duren.
 • Giet de kokosmelk erbij en het water. Meng alles goed door, zet het vuur hoog en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag, doe je de deksel op de pan en laat je het geheel ongeveer 1-2 uur sudderen.
 • Zodra de tijd voorbij is en het vlees goed gaar, haal je de deksel van de pan en laat je het nog even door pruttelen zodat de saus wat dikker wordt.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

8 comments

 1. Wat een zorg… Ik hoop dat er snel een plekje vrijkomt voor ze! X

 2. Jeetje, wat een verhaal. Ik kan me voorstellen dat je ouders zo veel zorgen met zich mee brengen. Sterkte daarmee! De bezuinigingen in de zorg zijn verschrikkelijk volgens mij. Al heb ik er geen directe ervaring mee.

  De curry ziet er heerlijk uit, die gaat op mijn lijstje om uit te proberen:)

 3. Wat een verhaal. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat als je als oudere iets krijgt, je niet veel medische zorg meer moet verwachten. Tegen mijn moeder (76) werd gezegd, leer er die paar jaar nog maar mee leven. Inmiddels is zij in het buitenland succesvol behandeld en geniet ze nog steeds.

  • Het is toch idioot dat je daarvoor naar het buitenland moet? De zorg in belgie of in ieder geval de medische zorg in Belgie is volgens mij al een stuk beter als een paar kilometer verderop in Nederland. Maar ja… Fijn dat je moeder in ieder geval succesvol is behandeld!

 4. Soms lijkt het wel of er steeds minder mensen zijn die een goed contact hebben met moeder/ouders, jammer hoor ! Wel een heerlijk ‘troostrijk’ recept gegeven. Ik ga ‘m lekker in de vakantie maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.