Deze heerlijke runderstoofschotel met pompoen en donker bier, maak je desgewenst in een slowcooker of in een gewone stoofpan. Voor beiden heb ik de bereidingswijze vermeld.

runderstoofschotel met pompoen

Runderstoofschotel met pompoen

Ik hou van de herfst. En misschien hou ik nog meer van herfst eten. De tijd van regen, kou en gezellig binnen bij de open haard. En wat past daar nou beter bij als een ouderwetse stoofschotel. Deze runderstoofschotel met pompoen is gemaakt in de pan maar kan makkelijk ook in een slowcooker worden bereid. In dat geval heb je aan 6-8 uur genoeg om het vlees uit elkaar te doen vallen.

Runderstoofschotel met pompoen

Drie willekeurige ingrediënten

Ik maakte dit gerecht ooit als uitdaging voor een site waar je elke maand drie willekeurige ingrediënten kreeg. Van die drie ingrediënten moest je dan een gerecht maken. Een soort masterchef mysterybox in het klein als het ware. De ingrediënten in dit geval waren bier, pompoen en rund. Je snapt dus dat de relatie met een heerlijke runderstoofschotel snel was gemaakt. Let wel op welk bier je gebruikt. Hoewel bier altijd goed kan in een stoofpot (vind ik dan) is de smaak van het bier wel heel bepalend voor het eindresultaat van je stoofschotel. Een bitter bier zal een bitterder resultaat geven, een donker bier een ander effect als een licht bier.

Ik gebruikte een flesje Guinness en dat was heerlijk in deze combinatie maar experimenteer vooral naar hartelust voor jouw ultieme runderstoofschotel. Heb jij een favoriete combinatie? Of had jij iets heel anders gemaakt met bier, pompoen en rundvlees? Ik ben heel benieuwd om jouw ideeën te horen.

Hoe lang moet de runderstoofschotel met pompoen in de slowcooker?

Inmiddels heb ik de stoof een paar keer gemaakt, waaronder het meest in de slowcooker. In dat geval heb je bij mijn slowcooker, de keus uit high of low. Voor de high stand is het vlees in een uur of 6 gaar. Op low hou ik minimaal 8 uur aan. Het probleem met slowcookers is dat de bereidingstijden nog wel eens kunnen afwijken, maar 8 uur voor rundvlees moet zeker genoeg zijn. Check het vooral voor je alles uitzet. Het vlees moet zacht zijn en uit elkaar vallen.

Welk rundvlees gebruik je voor de runderstoof?

Je kunt magere runderlappen gebruiken of riblappen. Ik kies meestal voor het laatste. Daar zit wat meer vet aan en het vlees blijft daardoor ook in de slowcooker of in de braadpan lekker mals.

Runderstoofschotel met pompoen

Welke andere groentes kan ik in de stoofschotel doen?

Deze runderstoofschotel met pompoen is redelijk flexibel. In de slowcooker valt de pompoen helemaal uit elkaar als je die er meteen aan het begin in doet. De wortel blijft beter bij elkaar. je kunt de pompoen vervangen voor zoete aardappel. Die zal ook uit elkaar vallen.

Andere opties voor groentes zijn:

  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • topinamboer
  • Zoete aardappel
  • Gewone aardappel

Dit vind ik de lekkerste opties bij deze stoof, maar heb jij een andere groente dan kan dat natuurlijk ook. Een andere optie is om te kiezen voor het later toevoegen van bepaalde groentes. Dus wil je er – bijvoorbeeld – venkel in verwerken voeg die dan later toe. Daarvoor moet je natuurlijk wel in de buurt van de pan zijn.

runderstoofschotel met pompoen

Runderstoofschotel met pompoen en bier

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Deze heerlijke runderstoofschotel maak je in de slowcooker of in een goede stoofpan
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 3 uur
totaal 3 uur 15 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 350 gr runderlappen of ander stoofvlees
  • 30 gr boter
  • 4 kleine uien
  • 1/2 pompoen in blokjes
  • 200 gr wortels of andere stevige groente
  • 1 fles stout of ander donker bier
  • 5 kruidnagels
  • 1 stuk foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje

  • Snij het rundvlees in grove stukken van ongeveer 2 cm en bestrooi met zout en peper.
  • Doe de boter in een stoofpan en zodra het schuim van de boter af is voeg je het vlees toe. Bak het bruin in ongeveer 10 minuten. Snij drie van de uien grof en voeg bij het vlees. Bak mee voor ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de fles bier toe. Steek de kruidnagels in de overgebleven ui en doe die erbij. Je kunt hem heel laten. Hij valt toch vanzelf uit elkaar. Voeg dit samen met de foelie, laurier en kaneel toe aan het vlees mengsel.
  • Breng aan de kook, voeg peper en zout toe naar smaak. Doe het deksel op de pan en kook voor ongeveer 2 uur. Voeg de wortels toe en kook nog eens een half uur. Voeg de pompoen toe en kook nog weer een half uur. Check of het vlees uit elkaar valt en de pompoen gaar is,
  • Check tijdens het koken regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg waar nodig nog wat water, bier of bouillon toe
  • Je kunt aardappels eraan toe voegen en zo een eenpansmaaltijd maken of je kunt het serveren met aardappelpuree. Bestrooi met wat vers geraspte nootmuskaat. Dit gerecht wordt nog beter als je het een dag van tevoren klaar maakt.

Notities

Wil je dit gerecht in de slowcooker maken hou dan rekening met een totale tijd van ongeveer 7-8 uur op stand ‘low’. Ik check het meestal na een uur of 6 even. Is het vlees dan nog niet goed gaar dan laat ik het nog een tijdje staan. Meestal doe ik dan de wortels en de pompoen ergens halverwege erbij. Het is geen ramp om het meteen erin te doen maar de kans is vrij groot dat de pompoen uit elkaar is gevallen. Wortel blijft meestal wel heel.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 304kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 22g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 70mg | Natrium: 159mg | Kalium: 1197mg | Vezels: 5g | Suiker: 12g | Vitamine A: 23021IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 95mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Meer recepten met de slowcooker

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.