Runderstoofschotel met pompoen en bier
Deze heerlijke runderstoofschotel met pompoen en donker bier, maak je desgewenst in een slowcooker of in een gewone stoofpan. Voor beiden heb ik de bereidingswijze vermeld.
Runderstoofschotel met pompoen
Ik hou van de herfst. En misschien hou ik nog meer van herfst eten. De tijd van regen, kou en gezellig binnen bij de open haard. En wat past daar nou beter bij als een ouderwetse stoofschotel. Deze runderstoofschotel met pompoen is gemaakt in de pan maar kan makkelijk ook in een slowcooker worden bereid. In dat geval heb je aan 6-8 uur genoeg om het vlees uit elkaar te doen vallen.
Drie willekeurige ingrediënten
Ik maakte dit gerecht ooit als uitdaging voor een site waar je elke maand drie willekeurige ingrediënten kreeg. Van die drie ingrediënten moest je dan een gerecht maken. Een soort masterchef mysterybox in het klein als het ware. De ingrediënten in dit geval waren bier, pompoen en rund. Je snapt dus dat de relatie met een heerlijke runderstoofschotel snel was gemaakt. Let wel op welk bier je gebruikt. Hoewel bier altijd goed kan in een stoofpot (vind ik dan) is de smaak van het bier wel heel bepalend voor het eindresultaat van je stoofschotel. Een bitter bier zal een bitterder resultaat geven, een donker bier een ander effect als een licht bier.
Ik gebruikte een flesje Guinness en dat was heerlijk in deze combinatie maar experimenteer vooral naar hartelust voor jouw ultieme runderstoofschotel. Heb jij een favoriete combinatie? Of had jij iets heel anders gemaakt met bier, pompoen en rundvlees? Ik ben heel benieuwd om jouw ideeën te horen.
Hoe lang moet de runderstoofschotel met pompoen in de slowcooker?
Inmiddels heb ik de stoof een paar keer gemaakt, waaronder het meest in de slowcooker. In dat geval heb je bij mijn slowcooker, de keus uit high of low. Voor de high stand is het vlees in een uur of 6 gaar. Op low hou ik minimaal 8 uur aan. Het probleem met slowcookers is dat de bereidingstijden nog wel eens kunnen afwijken, maar 8 uur voor rundvlees moet zeker genoeg zijn. Check het vooral voor je alles uitzet. Het vlees moet zacht zijn en uit elkaar vallen.
Welk rundvlees gebruik je voor de runderstoof?
Je kunt magere runderlappen gebruiken of riblappen. Ik kies meestal voor het laatste. Daar zit wat meer vet aan en het vlees blijft daardoor ook in de slowcooker of in de braadpan lekker mals.
Welke andere groentes kan ik in de stoofschotel doen?
Deze runderstoofschotel met pompoen is redelijk flexibel. In de slowcooker valt de pompoen helemaal uit elkaar als je die er meteen aan het begin in doet. De wortel blijft beter bij elkaar. je kunt de pompoen vervangen voor zoete aardappel. Die zal ook uit elkaar vallen.
Andere opties voor groentes zijn:
- Knolselderij
- Pastinaak
- topinamboer
- Zoete aardappel
- Gewone aardappel
Dit vind ik de lekkerste opties bij deze stoof, maar heb jij een andere groente dan kan dat natuurlijk ook. Een andere optie is om te kiezen voor het later toevoegen van bepaalde groentes. Dus wil je er – bijvoorbeeld – venkel in verwerken voeg die dan later toe. Daarvoor moet je natuurlijk wel in de buurt van de pan zijn.
Runderstoofschotel met pompoen en bier
Benodigdheden
- Slowcooker of braadpan
Ingrediënten
- 350 gr runderlappen of ander stoofvlees
- 30 gr boter
- 4 kleine uien
- 1/2 pompoen in blokjes
- 200 gr wortels of andere stevige groente
- 1 fles stout of ander donker bier
- 5 kruidnagels
- 1 stuk foelie
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
Instructies
- Snij het rundvlees in grove stukken van ongeveer 2 cm en bestrooi met zout en peper.
- Doe de boter in een stoofpan en zodra het schuim van de boter af is voeg je het vlees toe. Bak het bruin in ongeveer 10 minuten. Snij drie van de uien grof en voeg bij het vlees. Bak mee voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg de fles bier toe. Steek de kruidnagels in de overgebleven ui en doe die erbij. Je kunt hem heel laten. Hij valt toch vanzelf uit elkaar. Voeg dit samen met de foelie, laurier en kaneel toe aan het vlees mengsel.
- Breng aan de kook, voeg peper en zout toe naar smaak. Doe het deksel op de pan en kook voor ongeveer 2 uur. Voeg de wortels toe en kook nog eens een half uur. Voeg de pompoen toe en kook nog weer een half uur. Check of het vlees uit elkaar valt en de pompoen gaar is,
- Check tijdens het koken regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg waar nodig nog wat water, bier of bouillon toe
- Je kunt aardappels eraan toe voegen en zo een eenpansmaaltijd maken of je kunt het serveren met aardappelpuree. Bestrooi met wat vers geraspte nootmuskaat. Dit gerecht wordt nog beter als je het een dag van tevoren klaar maakt.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Meer recepten met de slowcooker
Hoi!
Dit leek mij een heerlijk recept. Alleen ik denk dat ik iets niet goed heb gedaan. Na een uur sudderen was al het vocht verdampt. En daardoor het vlees een beetje aangebrand. Heb ik er niet genoeg bier in gedaan of had er water bij gemoeten? Ik ben niet zo`n koker dus ik snap het niet…
He Manon! Ah dat is vervelend natuurlijk! Heb je wel de deksel op de pan gelaten? Het is altijd wat lastig met dit soort gerechten maar inderdaad als het droogkookt dan is het zaak extra vocht toe te voegen. Dat kan bier zijn of water of bouillon. Na een uur alles verdampt is wel heel snel ook hoor. Met elke stoofschotel is het handig om af en toe even te kijken of er nog genoeg vocht in zit. En aanvullen waar nodig. Ik zal het er nog een keer extra bijzetten in de beschrijving!
Pingback: 37 Stoofpotrecepten Voor De Koude Winterse Dagen
Pingback: Weekly whereabouts #187: gala, Pippa op ballet en herfstvakantie | Wandernan
Simone, vanavond maken we deze voor vrienden. Zin in! Als het lekker is krijg je maandag credits in de whereabouts ;-).
Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt!
Heerlijk! We hebben ervan gesmuld. Wat een toprecept!
Ah leuk om te horen Nanda! Blij dat het in de smaak is gevallen!
Hallo,
Ik wil dit gerecht een dag van tevoren alvast maken, is het dan verstandig om ook al de pompoen en de wortel er in te doen, of is dat beter op de dag zelf? Groeten, Kim
He Kim. Nee hoor. Je kunt gewoon alles er al in doen. Krijgt alleen maar meer smaak als je het een dag eerder maakt!
Pingback: 37 Stoofpotrecepten Voor De Koude Winterse Dagen
Dit gerecht heeft ons goed gesmaakt en geïnspireerd! We hebben het gemaakt met 500gram hertenachterbout in 2x2cm stukken. De foelie was niet beschikbaar bij de lokale AH en heb ik vervangen door 1 theelepel gemalen foelie. Als stout gebruikte ik een halve liter Guinness, dat bleek achteraf wat te veel (in de slowcooker) want de saus/jus was erg dun. Als ik het opnieuw zou maken zou ik hooguit 300cc nemen en de boel aan het eind wat binden met een stukje ontbijtkoek.
He André! Ja dat is een goed idee om het te binden met wat ontbijtkoek. Ik heb het gemaakt dus kan goed dat het dunner blijft in de slowcooker. Goede tip!
Wat een leuk recept, ik ga dit graag proberen en dan het rund vervangen door hertenachterbout en dan overnacht de slowcooker in.
Ik heb nog wel een vraag over de pompoen, ik kan niet zoveel met de term “halve medium pompoen”, hoeveel gram is dat ongeveer?
He Andre, ja dat is wel lekker vaag he… 🙂 Ga uit van ongeveer 350-450 gram pompoen (schoongemaakt gewicht)
Hi Simone,
Voor hoeveel personen is bovenstaand gerecht?
Hoi Tessa,
Ongeveer voor 2-3 personen.
Groetjes
Simone
Paar weken terug dit recept al gemaakt. Het viel erg in de smaak. Heerlijk met wat aardappel puree 🙂
Lekker Manon! Denk dat ik het ook binnenkort maar weer eens ga maken!