Simone's Kitchen

Runderstoofschotel met pompoen en bier

Topper voor in de slowcooker

Ik hou van de herfst. En misschien hou ik nog meer van herfst eten. De tijd van regen, kou en gezellig binnen bij de open haard. En wat past daar nou beter bij als een ouderwetse stoofschotel. Deze runderstoofschotel met pompoen is gemaakt in de pan maar kan makkelijk ook in een slowcooker worden bereid. In dat geval heb je aan 6-8 uur genoeg om het vlees uit elkaar te doen vallen.

Runderstoofschotel met pompoen

Ik maakte dit gerecht ooit als uitdaging voor een site waar je elke maand drie willekeurige ingrediënten kreeg. Van die drie ingrediënten moest je dan een gerecht maken. Een soort masterchef mysterybox in het klein als het ware. De ingrediënten in dit geval waren bier, pompoen en rund. Je snapt dus dat de relatie met een heerlijke runderstoofschotel snel was gemaakt. Let wel op welk bier je gebruikt. Hoewel bier altijd goed kan in een stoofpot (vind ik dan) is de smaak van het bier wel heel bepalend voor het eindresultaat van je stoofschotel. Een bitter bier zal een bitterder resultaat geven, een donker bier een ander effect als een licht bier.

Ik gebruikte een flesje Guinness en dat was heerlijk in deze combinatie maar experimenteer vooral naar hartelust voor jouw ultieme runderstoofschotel. Heb jij een favoriete combinatie? Of had jij iets heel anders gemaakt met bier, pompoen en rundvlees? Ik ben heel benieuwd om jouw ideeën te horen.

Probeer ook eens deze runderstoofschotel

Runderstoofpot met pompoen en bier
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
3 uur
Totale tijd
3 uur 15 min
 
Servings: 4 personen
Ingredienten
  • 350 gr. runderlappen of ander stoofvlees
  • 30 gr boter
  • 4 kleine uien
  • 1/2 pompoen
  • 200 gr wortels of andere stevige groente
  • 1 fles stout of ander donker bier
  • 5 kruidnagels
  • 1 stuk foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • suiker naar smaak
Instructies
  1. Snij het rundvlees in grove stukken van ongeveer 2 cm en bestrooi met zout en peper.
  2. Doe de boter in een stoofpan en zodra het schuim van de boter af is voeg je het vlees toe. Bak het bruin in ongeveer 10 minuten. Snij drie van de uien grof en voeg bij het vlees. Bak mee voor ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de fles bier toe. Steek de kruidnagels in de overgebleven ui en doe die erbij. Je kunt hem heel laten. Hij valt toch vanzelf uit elkaar. Voeg dit samen met de foelie, laurier en kaneel toe aan het vlees mengsel.
  4. Breng aan de kook, voeg peper en zout toe naar smaak. Je kunt er eventueel een klein beetje suiker bij doen. Doe het deksel op de pan en kook voor ongeveer 2 uur. Voeg de wortels toe en kook nog eens een half uur. Voeg de pompoen toe en kook nog weer een half uur. Check of het vlees uit elkaar valt en de pompoen gaar is,

  5. Check tijdens het koken regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit en voeg waar nodig nog wat water, bier of bouillon toe

  6. Je kunt aardappels eraan toe voegen en zo een eenpansmaaltijd maken of je kunt het serveren met aardappelpuree. Bestrooi met wat vers geraspte nootmuskaat. Dit gerecht wordt nog beter als je het een dag van tevoren klaar maakt.
Receptnotities

Wil je dit gerecht in de slowcooker maken hou dan rekening met een totale tijd van ongeveer 7-8 uur op stand ‘low’. Ik check het meestal na een uur of 6 even. Is het vlees dan nog niet goed gaar dan laat ik het nog een tijdje staan. Meestal doe ik dan de wortels en de pompoen ergens halverwege erbij. Het is geen ramp om het meteen erin te doen maar de kans is vrij groot dat de pompoen uit elkaar is gevallen. Wortel blijft meestal wel heel.

Meer recepten met de slowcooker

Bewaren

Delen is fijn!

19 comments

  1. Avatar

    Paar weken terug dit recept al gemaakt. Het viel erg in de smaak. Heerlijk met wat aardappel puree 🙂

  2. Avatar

    Hi Simone,

    Voor hoeveel personen is bovenstaand gerecht?

  3. Avatar

    Wat een leuk recept, ik ga dit graag proberen en dan het rund vervangen door hertenachterbout en dan overnacht de slowcooker in.

    Ik heb nog wel een vraag over de pompoen, ik kan niet zoveel met de term “halve medium pompoen”, hoeveel gram is dat ongeveer?

  4. Avatar

    Dit gerecht heeft ons goed gesmaakt en geïnspireerd! We hebben het gemaakt met 500gram hertenachterbout in 2x2cm stukken. De foelie was niet beschikbaar bij de lokale AH en heb ik vervangen door 1 theelepel gemalen foelie. Als stout gebruikte ik een halve liter Guinness, dat bleek achteraf wat te veel (in de slowcooker) want de saus/jus was erg dun. Als ik het opnieuw zou maken zou ik hooguit 300cc nemen en de boel aan het eind wat binden met een stukje ontbijtkoek.

  5. Pingback: 37 Stoofpotrecepten Voor De Koude Winterse Dagen

  6. Avatar

    Hallo, 
    Ik wil dit gerecht een dag van tevoren alvast maken, is het dan verstandig om ook al de pompoen en de wortel er in te doen, of is dat beter op de dag zelf? Groeten, Kim

  7. Avatar

    Simone, vanavond maken we deze voor vrienden. Zin in! Als het lekker is krijg je maandag credits in de whereabouts ;-). 

  8. Pingback: Weekly whereabouts #187: gala, Pippa op ballet en herfstvakantie | Wandernan

  9. Pingback: 37 Stoofpotrecepten Voor De Koude Winterse Dagen

  10. Avatar

    Hoi!

    Dit leek mij een heerlijk recept. Alleen ik denk dat ik iets niet goed heb gedaan. Na een uur sudderen was al het vocht verdampt. En daardoor het vlees een beetje aangebrand. Heb ik er niet genoeg bier in gedaan of had er water bij gemoeten? Ik ben niet zo`n koker dus ik snap het niet…

    • Simone van den Berg

      He Manon! Ah dat is vervelend natuurlijk! Heb je wel de deksel op de pan gelaten? Het is altijd wat lastig met dit soort gerechten maar inderdaad als het droogkookt dan is het zaak extra vocht toe te voegen. Dat kan bier zijn of water of bouillon. Na een uur alles verdampt is wel heel snel ook hoor. Met elke stoofschotel is het handig om af en toe even te kijken of er nog genoeg vocht in zit. En aanvullen waar nodig. Ik zal het er nog een keer extra bijzetten in de beschrijving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos