Een van mijn favoriete poké bowls is met warm gerookte zalm. Hoe je deze poke bowl met zalm in elkaar zet zie je hier. Je kunt makkelijk variëren met de toppings!

Poke bowl met zalm

Poke bowl met warm gerookte zalm

De poké bowl vind ik echt met stip een van de lekkerste én makkelijkste gerechten om te maken als je geen zin hebt om te koken en even snel wat gezonds op tafel wilt zetten.

Het is mijn ultieme snelle maaltijd. Want ja dit kost je echt niet meer dan een paar minuten. En die zijn voor het koken van de eieren. Kind kan de was doen.

Die zalm

Die zalm ontdekte ik dus pas recent. Het is kant- en klaar gerookt maar niet zoals je normaal ziet met plakjes gerookte zalm. Dit is een moot filet die warm gerookt is en zo ontzettend lekker! Bij de Plus verkopen ze het van Gijs en bij de Albert Heijn heb ik het ook al een keer meegenomen.

Standaard doe ik meestal komkommer, mango en bietjes op de poke bowl, maar ik wilde dit keer wel eens iets anders. Dus koos ik voor doperwtjes, wortel, mango (dat blijf ik erg lekker vinden bij een poke bowl met zalm) die gerookte zalm en wat sesamzaadjes en tuinkers voor erover.

Poke bowl met zalm

Saus

En bloemkoolrijst natuurlijk! Je kunt hier ook sushi rijst voor gebruiken als je daar de voorkeur aangeeft, maar ik ben meer van de bloemkoolrijst. Lekker extra groentes. En het maakt deze poke bowl met zalm extra gezond.

Je kunt er natuurlijk ook heel makkelijk mee variëren. Dus wil jij liever geen doperwtjes eten bijvoorbeeld? Vervang het dan door stukjes gebakken courgette bijvoorbeeld of gebruik een andere groente in de poke bowl met zalm. De keuze is reuze.

Om de saus voor de poke bowl met zalm te maken gebruik ik als basis mayonaise en dat vul ik aan met bijvoorbeeld appel cider azijn, sriracha of ik gebruik sweet chili saus. Net waar ik zin in heb. In beide gevallen lekker. Ook mixen met chipotle is heerlijk.

Moet ik de bloemkoolrijst bakken?

Dat kan, maar is niet noodzakelijk. De rest van het gerecht is ook koud dus ik geef de voorkeur aan rauwe bloemkoolrijst. Vind je dat niks, dan kun je het ook heel goed even kort opbakken. Breng dan wel op smaak met wat peper, zout en eventueel kruiden.

Waar kan ik de zalm mee vervangen?

Wil je op de poke bowl met zalm wat anders dan zalm dan kun je hiervoor in de plaats gekruiden tempeh blokjes nemen of bijvoorbeeld stukjes krokant uitgebakken kip. Je kunt er ook voor kiezen om hier rauwe zalm of rauwe tonijn te gebruiken. Zorg dat die heel vers zijn in dat geval. Geef bij je visboer aan dat je het rauw gaat eten.

Welke groenten kan ik goed gebruiken?

Ik vind het lekker om wat verschillende texturen te gebruiken op de poke bowl. Dus iets knapperigs als komkommer, edamame, wortel, radijs of tomaatjes in combinatie met wat zachtere groentes zoals biet of doperwtjes.

Kan ik de poke bowl bewaren?

Dat kan maar in dat geval zou ik wel de bloemkoolrijst vervangen voor sushi rijst. De reden hiervoor is dat bloemkool, eenmaal tot rijst gemalen, snel gaat verkleuren. Niet meteen maar na een dag is het echt niet lekker meer. Bovendien gaat het nogal stinken als je het mee gaat nemen. Vinden je collega’s vast minder fijn. Dus of vers meenemen en later verwerken of vervangen voor gewone of sushi rijst.

Poke bowl met zalm

Poke bowl met zalm

5 van 3 stemmen
GangHoofdgerecht

Deze heerlijke poke bowl maak je met warm gerookte zalm
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr warm gerookte zalm
  • 300 gr bloemkoolrijst
  • 75 gr doperwten
  • 100 gr geraspte wortel
  • 200 gr mango in blokjes
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 el tuinkers geknipt
  • 2 eieren

Saus

  • 4 el mayonaise
  • 1 el smaakmaker naar keus sweet chili saus, appelcider azijn ed.

  • Zet de eieren op in een pannetje met water en kook tot ze naar wens zijn. Ik hou van half zacht maar laat ze langer of korter koken naar wens. Giet af en laat schrikken. Pel de eieren.
  • Blancheer de doperwten even kort
  • Neem twee kommen en verdeel hier de bloemkoolrijst over. Bekleed met de geraspte wortel, mango blokjes, doperwten en de zalmfilet.
  • Pel de eieren en snij doormidden. Serveer de eieren op de bowl.
  • Maak de saus door de mayonaise te mengen met de smaakmaker naar keuze en serveer dit bij de bowl met de sesamzaadjes en de geknipte tuinkers erover.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 571kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 33g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 230mg | Natrium: 366mg | Kalium: 1496mg | Vezels: 9g | Suiker: 22g | Vitamine A: 10529IU | Vitamine C: 132mg | Calcium: 159mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze gerechten met zalm

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.