Simone's Kitchen

Hete bliksem met zoete aardappel en speklap

Hete bliksem is typisch zo’n ouderwetse stamppot die vroeger regelmatig werd gegeten maar tegenwoordig niet meer zo heel vaak op het menu staat. En dat is jammer, want deze stamppot van appel en aardappel of zoals hier met zoete aardappel is heerlijk! Daarom vandaag mijn favoriete recept van hete bliksem.

Hete bliksem met zoete aardappel

Hete bliksem

Als ik aan hete bliksem denk, dan moet ik een heel eind terug naar het begin van mijn carrière in de verpleging. We hebben het over begin tachtiger jaren. Ik woonde voor het eerst op mezelf in de zusterflat en koken was iets wat ik letterlijk nog nooit gedaan had. Gelukkig was mijn buurvrouw in de zusterflat, Jacqueline, een liefhebber van koken en zij leerde me het een en ander van het maken van diverse gerechten.

Een van de eerste dingen die ik leerde koken was hete bliksem. In die tijd aten we het met gewone aardappel en een plak gebakken kaas. Waanzinnig lekker vond ik het. De kaas rolden we door ei en door sesamzaadjes en bakten die vervolgens in een hete pan. De truc was natuurlijk om die kaas niet te lang te laten bakken maar door het ei en de sesamzaadjes bleef dat redelijk bij elkaar.

Met zoete aardappel

Natuurlijk kun je nog steeds een hete bliksem maken met gewone aardappel, maar met zoete aardappel is dit recept ook heerlijk. En misschien zelfs nog wel lekkerder. Bovendien is het weer eens wat anders dan de standaard zuurkoolstamppot of andijviestamppot.

Ik heb de hete bliksem hier heel eenvoudig gehouden met slechts 3 ingredienten, maar je kunt er natuurlijk ook nog lekker uitgebakken spekjes aan toevoegen. Behalve die speklap kun je die gebakken kaasplak ook eens proberen. Trust me, het is er eentje die je graag keer op keer wilt maken!

Het lekkerste is het om de appel mee te koken met de zoete aardappel. De appel wordt dan wat zachter maar achteraf toevoegen is ook een optie. Wat ook een leuke variatie is, is de appel bakken met wat kaneel en honing in een apart pannetje en het daarna door de zoete aardappel te doen.

Ik serveer de hete bliksem hier met een lekker krokant uitgebakken stukje speklap. Ik hou van speklapjes, mits natuurlijk goed gebakken.

Hete bliksem met zoete aardappel
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Hete bliksem met appel en speklap

Heerlijke hete bliksem maar dan met zoete aardappel
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2-3 zoete aardappels
  • 2-3 appels friszuur, in blokjes
  • Peper en zout
  • 4 speklappen
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Doe deze in een pan met water en breng aan de kook.
  • Je kunt er voor kiezen om de appel ook mee te koken en dat dan met de zoete aardappel te stampen. Maar de blokjes appel achteraf toevoegen kan ook.
  • Laat het geheel ongeveer 15 minuten koken of tot de zoete aardappel gaar is. Giet af en gebruik een stamper om het tot een grove puree te stampen.
  • In de tussentijd bak je de speklappen in de olijfolie met peper en zout uit tot krokant en goudbruin.
  • Serveer de hete bliksem met de speklappen.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: appel, zoete aardappel

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 693kcal, Koolhydraten: 35g, Eiwit: 11g, Vet: 57g, Verzadigd vet: 20g, Meervoudigd onverzadigd vet: 6g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 27g, Cholesterol: 72mg, Natrium: 95mg, Kalium: 663mg, Vezels: 6g, Suiker: 14g, Vitamine A: 16090IU, Vitamine C: 7mg, Calcium: 44mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.