Glutenvrije stoofpeercake
Een paar weken geleden maakte ik een cake met stoofperen en kreeg de vraag of ik daar ook een glutenvrije versie van wilde maken. Dus hier is ie! Deze glutenvrije stoofpeercake is minstens net zo lekker als de gewone versie.
Glutenvrije stoofpeercake
In deze glutenvrije stoofpeercake zit lekker veel amandelmeel. Ik ben dol op amandelmeel maar heb je een notenallergie dan kun je dat ook heel eenvoudig vervangen voor chufameel. Geen idee wat chufa is? Dat leg ik je hier uit in dit artikel over chufa. Het is een prima vervanging voor amandelmeel dus ideaal als je niet van amandel houdt of er niet tegen kunt.
Stoofpeer
Je kunt natuurlijk prima zelf stoofpeertjes maken voor dit recept, maar heb je daar nou toevallig geen zin in of heb je nog een voorraad kant- en klaren stoofpeer, dan is dat goed nieuws. Je gebruikt namelijk kant- en klare stoofpeertjes voor deze glutenvrije stoofpeercake. Het gaat zowel in het beslag als ook aan de bovenkant. Dat ziet er leuk uit, maar heeft ook echt een functie.
Door de stoofpeer blijft de cake bovendien lekker smeuïg dus ideaal om een of twee dagen van tevoren te maken.
Glutenvrij bakken
Vaak vind ik glutenvrij bakken op een of andere manier bijna makkelijker dan niet glutenvrij. Om de eenvoudige redenen dat het lijkt dat het iets minder nauw luistert met hoeveelheden. Natuurlijk moet het kloppen maar je hoeft er niet voor te zorgen dat gluten zich ontwikkelen of iets dergelijks. Je mengt heel eenvoudig de natte ingrediënten met elkaar. In een andere kom meng je de droge ingrediënten en die twee voeg je vervolgens samen.
Roer de blokjes stoofpeer erdoor (niet te groot want dan zinken ze allemaal naar de bodem) en stort in je bakvorm. Ik koos hier voor een rechthoekige bakvorm maar je kunt natuurlijk ook een ronde of vierkante vorm gebruiken. Wel is het fijn dat de rechthoek wat groter is zodat het niet te hoog wordt. Dat kan wel maar de cake is op zich best machtig. Een wat lagere cake vind ik in dit geval dus prettig.
Heerlijk met slagroom
De glutenvrije stoofpeercake is vervolgens heerlijk om zo te eten maar ook heel geschikt om te serveren met slagroom. Zo lekker!
Glutenvrije stoofpeercake
Benodigdheden
- 1 bakvorm van 20 x 30 cm
- Bakpapier
Ingrediënten
- 4 grote eieren kamertemperatuur
- 80 ml kokosolie gesmolten en afgekoeld
- 60 ml verse citroensap
- 125 gr kokosyoghurt
- 300 gr amandelmeel
- 90 gr arrowroot
- 25 gr bakbananenmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zeezout
- 200 gr suiker kokosbloesemsuiker of gewone
- rasp van 1 citroen
- 400 gr stoofpeertjes bereid
- 1 el amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een platte schaal goed in. Bekleed met bakpapier.
- Doe alle natte ingrediënten in een kom bij elkaar en klop goed door. Roer alle droge ingrediënten door de natte met een rubberen spatel. Snij een aantal stoofpeertjes in stukjes en roer dit door het beslag heen. Ongeveer 250 gram.
- Doe het beslag over in de klaarstaande vorm en beleg de bovenkant met stoofpeertjes. Strooi het amandelschaafsel erover.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.
- Laat volledig afkoelen op een taartrek en serveer met slagroom of extra poedersuiker voor erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.