In de winter staan er vaak verschillende soorten kool op het menu in Nederland. Volgens mij zijn wij echt een land waar veel stamppot gegeten wordt en van huis uit aten wij altijd boerenkool en zuurkool stamppot, dus vandaar waarschijnlijk mijn link met winterkost. Ik dacht ik ga mij eens verdiepen in de verschillende soorten kool.

Anti oxidanten en vrije radicalen wat zijn het en wat doen ze?

Alles over kool

Kool is een plantensoort en komt uit de kruisbloemenfamilie. Deze heeft verschillende eetbare soorten. Zoals bijvoorbeeld witte kool, savooiekool, bloemkool, broccoli, maar ook spruitjes horen hier bij. Van oorsprong komt kool voor in de kuststreken van Zuid- en West Europa en groeit daar op kalkrijke bodems. De groente werd voor het 1e millenium v Christus waarschijnlijk al gecultiveerd. En in de klassieke oudheid waren er al verschillende koolsoorten bekend.

Groene kool

Groene kool of savooiekool is een van de oudste koolsoorten, die van oorsprong uit het Middellandse Zee gebied komen. Hij is vernoemd naar de Franse regio Savoye. Savooiekool bestaat uit drie soorten: witte kool of groene spitskool, groene savooiekool en gele savooiekool. De gele savooiekool komt bijna niet meer voor. De groene kool wordt voornamelijk geteeld in Noord Holland en nog een klein gedeelte in Limburg. De herfstteeltoogst is van september tot november en de winterteelt van december tot en met maart. Waarbij mijn gevoel voor wintergroente dus klopt.

Witte kool

Witte kool bestaat uit twee soorten: de ronde witte kool en de spitse witte kool, ook wel spitskool. Witte kool wordt gekweekt om zo te eten, maar ook voor de bereiding van zuurkool. Ook voor witte kool zijn verschillende teeltwijzen zodat er het gehele jaar door witte kool verkrijgbaar is.

Zuurkool

Zuurkool wordt dus gemaakt van witte kool die gefermenteerd wordt door de inwerking van melkzuurbacteriën. De witte kool wordt fijngesneden in een pot gedaan en onder een laagje water gezet. Luchtdicht afgesloten gaat de kool gisten en zetten de melkzuurbacteriën, de suikers en zetmeel in de kool om in melkzuur. Dit duurt zo’n 3 tot 8 weken. Op de site van Weckonline kun je lezen hoe je zuurkool maakt.

Bloemkool

Bloemkool is een kool die bestaat uit ongedifferentieerde bloemknoppen. Bloemkool is te vinden in een witte, groene, oranje of paarse kleur. Zodra de kool begint te groeien moet de kool door de bladeren worden afgedekt anders verkleurt hij geel, en dat ziet er minder smakelijk uit. Bloemkool is een veelzijdige groente en is ook een van de meest gegeten groente. Je kunt bloemkool koken, maar het is ook geschikt om rauw te eten. Of geroosterd met een beetje olie in de oven. Er zit geen zetmeel in, maar heeft wel hetzelfde “mondgevoel” dus wordt het gebruikt als vervanger van rijst of aardappelen in een koolhydraatarm dieet.

Broccoli

Broccoli is het pittige groene zusje van de bloemkool. Ook broccoli is een stronk met bloemknoppen. Broccoli is net zo veelzijdig als bloemkool. Je kunt het koken, maar rauw eten is eigenlijk beter en vooral gezonder. Zodra je broccoli kookt verliest het zijn goed eigenschappen. Broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar en ligt tegenwoordig ook al als broccolirijst in het koelvak van de supermarkt.

Spruitjes

De meeste mensen zijn geen vrienden met deze kleine kooltjes. Ze groeien aan de spruitkool die een meter hoog kan worden. De okselknoppen van deze plant zijn de spruitjes. Spruitjes laten een sterke geur achter als je ze bereidt. Dat komt omdat ze zwavel uit de grond opnemen en bij het kookproces laten ze dat weer los. Kook een scheutje melk of een gepelde ui mee, dan heb je minder last van de geur. Vroeger werden ze bij ons thuis flink doorgekookt en daardoor heb ik ze jaren niet gegeten. Nu weet ik dat ze best lekker zijn, als je ze op een andere manier bereidt en vooral niet te gaar laat koken. Hoe kleiner de spruitjes, des te zoeter dat ze zijn.

Gezonde groenten

Tijdens mijn onderzoek las ik overal over de gezonde eigenschappen van kool. In alle koolsoorten vind je veel vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen hebben een gunstige invloed op de functies in je lichaam. Bijvoorbeeld de spijsvertering of de cel vernieuwing. Bij broccoli lees ik zelf een gunstig effect bij Alzheimer. Dat is natuurlijk een mooie bijkomstigheid maar één ding is zeker, met de juiste bereiding zijn alle koolsoorten erg lekker en voor iedereen een gezonde toevoeging bij de maaltijd.

Alvast wat recepten met kool erin?

Delen is fijn!