Hoe voorkom je een lekkende darm en darmproblemen

Op mijn vraag op de facebook groep over welk onderwerp eerst aan bod moest komen kwam vrij overtuigend uit dat de meesten interesse hadden in een artikel over je darmen. Er komt nog een tweede artikel hierover nadat ik de darmworkshop heb gedaan eind van het jaar.

De gezondheid van je darmen

Mijn darmen zijn nu niet meteen het toonbeeld van gezondheid. Ik heb snel last van een opgeblazen gevoel en pijnlijke krampen. Ik heb snel last van obstipatie of juist van diarree. Het hoe en waarom daarvan heeft te maken met meer dan alleen je darmen. Het begint uiteindelijk allemaal in je mond en vervolgens is je hele spijsverteringskanaal belangrijk.

Buitenkant

Het klinkt misschien een beetje gek maar je spijsverteringskanaal is het enige gedeelte van je lichaam dat aan de binnenkant zit maar contact heeft met de buitenkant. Het zogeheten Milieu exterieur.

Pas de laatste tijd wordt meer en meer duidelijk dat de gezondheid van je darmen en de gezondheid van je darmflora van cruciaal belang is voor je algehele gezondheid en met name je immuunsysteem.

Functies van je spijsverteringskanaal

Maar eerst even de basis: wat zijn de functies van je spijsverteringskanaal?

  • Immuunorgaan
  • Peristaltiek om de voedselbrij voort te bewegen
  • Vertering
  • Absorptie
  • Productie van darmhormonen
  • Uitscheiden van afvalstoffen

We focussen ons voor nu even op de darmen en dan met name op de dunne darm. Want dat is vaak waar het nodig verkeerd gaat. Niet dat het in de dikke darm allemaal rozegeur en manenschijn is, maar we moeten ergens beginnen.

Kijk jij wel eens in de pot?

Wij hebben thuis zo’n plons wc en eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo fijn. Het is namelijk lastig te zien hoe mijn ontlasting eruit ziet als het hop meteen verdwijnt. Makkelijker met schoonmaken dat geef ik toe, maar ik ben altijd blij als ik in de studio (waar wel een vlakke wc is) een grote boodschap moet doen. Kan ik even kijken wat de stand van zaken is. Onderstaand een overzicht van de bristol stool chart. Het idee is dat je ontlasting in categorie 3 of 4 valt. Dat is de normale. Alles wat daar buiten valt is niet optimaal.

En behalve dat het in de 3 of 4 categorie zou moeten vallen mag het ook niet plakken of blijven drijven. En is het liefst regelmatig. Bij een normale stoelgang hoef je niet te persen tot je rood aanloopt en/of aambeien aan het produceren bent.

Is dit alles niet het geval dan is dat een signaal dat er iets niet optimaal is. En je spijsvertering hulp nodig heeft.

stool chart

Vertering

Uiteindelijk is het zo dat je nog zo gezond kunt eten maar als al dat eten niet goed opgenomen wordt doordat je darmen niet lekker in hun vel zitten, dan is al dat gezonde eten zo maar voor niks. Of misschien niet helemaal voor niks, maar je haalt er niet het maximale uit. Dat is jammer. Of zoals Nienke van De Poepdokter zegt “Je maakt dan eigenlijk hele dure poep.”

Kauwen is het eerste onderdeel van je spijsvertering. Kauw je niet goed of klok je in 2 seconden een halve liter aardbeiensmoothie naar binnen dan doe je vertering geen plezier. Je speekselklieren moeten aan het werk om de vertering van koolhydraten op te starten. Bovendien zorgt kauwen ervoor dat je eten kleiner wordt. Makkelijker op te nemen dus. En het zorgt ervoor dat de enzymen en je darmflora er makkelijker bij kunnen.

Lekkende darmen

Misschien heb je er wel eens van gehoord. En dacht je vervolgens ‘ wat is dat nou weer voor onzin?’ maar de lekkende darm of leaky gut is een verschijnsel dat sterk in opkomst is. Niet in het minste door onze slechte voedingkeuzes. En nee het is niet zo dat je darm letterlijk lek is en alles net zo hard weer in je buikholte terecht komt. Gelukkig niet. (dat is overigens een geperforeerde darm maar daar hebben we het nu niet over)

In het plaatje hieronder zie je een voorstelling van een lekkende darm. Je darm is bekleed met darmcellen. Deze staan allemaal een stukje van elkaar af maar worden bij elkaar gehouden door een soort handjes: de tight junctions. In een gezonde darm werken de tight junctions samen om alle goede bacterien binnen te houden en de slechte – waar nodig – naar buiten te gooien. Je immuunsysteem verwerkt die slechte bacterie dan verder.

De gezondheid van je darmen:lekkende darm voorstellen

Als je een allergie hebt of je hebt bijvoorbeeld een coeliakie dan kan de kwaliteit van die tight junctions achteruit gaan en gaan ze open staan. Bij iemand met vergevorderde coeliakie zijn de darmcellen vaak onherstelbaar beschadigd. Als je tight junctions dus open staan laten ze niet alleen slechte bacterien door (en daar dan teveel van) maar ook allerlei andere dingen zoals brokjes voedsel. Je immuunsysteem maakt vervolgens overuren want al die vreemde dingen in je bloem zorgt ervoor dat alle alarmbellen afgaan.

Ontstekingen

Je lichaam heeft als reactie tegen indringers een ontsteking. Denk maar eens aan een klein wondje in je vinger. Dat kan ook snel een beetje rood worden en gaan kloppen, waarna het geneest. Dat is de manier van je lichaam om indringers tegen te gaan. Maar als dat er teveel worden ontstaan er dus allerlei mini-ontstekingen in je lichaam. Deze ontstekingen worden in verband gebracht met allerlei minder leuke gevolgen, zoals allergieën (denk aan hooikoorts, eczeem, astma)

Wat voor klachten?

De klachten die je kunt hebben van een lekkende darm zijn enorm divers maar bevatten onder andere:

  • Darmklachten, buikpijn
  • Vermoeidheid
  • Chronische ontstekingen
  • voedselallergieen
  • verminder afweersysteem
  • auto-immuunziektes
  • jeuk, vermoeidheid
  • huidproblemen, acne, eczeem

Je snapt misschien dat iets waar je jaren over hebt gedaan om het af te breken niet ineens weer blakend gezond is. Je darmwand heeft tijd nodig om te herstellen en als je elke keer rommel naar binnen werkt dan gaat dat heel erg lastig worden. Gezonde voeding is dus noodzaak en dan vooral veel groente en fruit en veel vezels!

Vermoed je dat je last hebt van een lekkende darm dan is een bezoek aan een darmtherapeut misschien een aanrader, maar je kunt in ieder geval beginnen met je voeding aan te pakken. Dat betekent dat je het beste kunt kiezen voor hormoonfactorvoeding/paleo. Vermijd in ieder geval geraffineerde voeding zonder vezels. Beperk gluten en zuivel.

En ook niet onbelangrijk: vermijd stress want dat heeft ook een negatieve invloed op je darmen.

Supplementen die goed zijn voor je darm: magnesium, zink, glutamine, vitamine d3. Maar wil je supplementen gaan slikken dan is het handig om de hulp van een deskundige in te roepen. Ga niet klakkeloos slikken.

Wil je meer weten over je darmen en hun werking dan is het boek De poepdokter een absolute aanrader!

Delen is fijn!