Vezels daar kun je lekker van poepen

Toen ik opgroeide had ik natuurlijk wel eens van vezels gehoord, maar verder dan ‘dat het goed voor de stoelgang was’ kwam ik eigenlijk niet. Je wist dat je veel brood moest eten want daar zaten ze in. Dat was de wijsheid die mijn ouders me meegaven en jarenlang nam ik dat gewoon maar aan. Ik had geen reden om te twijfelen aan hun wijsheid. Het was pas jaren later dat ik erachter kwam dat vezels oneindig veel belangrijker zijn dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Of misschien moet ik zeggen dat we erachter kwamen dat onze darmen veel belangrijker zijn dan alleen de verwerker van het eten.

Hoe zorg je dat je voldoende vezels eet | simoneskitchen.nl

Darmen zijn vaak een goede graadmeter van je gezondheid en een belangrijk onderdeel van de hele spijsvertering. En vezels zorgen ervoor dat je darmen happy blijven. De aanbevolen dagelijks hoeveelheid  is voor mannen 38 gram per dag en voor vrouwen 25 gram per dag. Hoeveel halen we daarvan? Vaak niet meer dan een mager grammetje of 8 tot de helft. Dat hangt natuurlijk ook allemaal samen met het feit dat we massaal te weinig groente en fruit eten. En ja je raadt het al; de beste vezels vind je in groente en fruit.

Twee soorten

Je kunt vezels grofweg onderverdelen in twee soorten. Fermenteerbare of oplosbare vezels en niet fermenteerbare of onoplosbare vezels. Beiden zijn belangrijk maar in het algemeen kun je zeggen dat de oplosbare vezels voeding voor de micro organismen in je darmen zijn en dat de onoplosbare vezels zorgen voor bulk en het masseren van je darmen oftewel het bevorderen van een goede stoelgang.

Het eten van genoeg vezels is meerdere malen gelinkt aan het voorkomen of verbeteren van diverse welvaartziektes waaronder hartaandoeningen, diabetes (type II) en diverse soorten kanker (met name van de darm, lever en pancreas)

Zorgen voor voldoende kwalitatieve voeding voor de micro organismen in je darm helpt bovendien voor het goed opnemen van alle bio-actieve stoffen. Het zorgt voor een betere regulatie van je bloedsuiker niveaus en helpt je immuunsysteem te verbeteren.

Bronnen van vezels

Vezels komen exclusief voor in plantaardige producten. Je zult wellicht een beetje vezel vinden in vlees of vis, maar je eet geen steak als je meer vezels wilt eten toch? De meeste vezels vind je in groente, fruit, granen en peulvruchten. Kijk je naar de hoeveelheid vezels en andere waardevolle stoffen dan zijn groente en fruit de betere keuze hier.

Hoe verhoog je de inname van vezels

  • Eet meer groente en fruit! Het is eigenlijk zo simpel als dat. Groente bij elke maaltijd eten is een goed idee, maar als je op dit moment niet heel veel vezel eet dan is het handig om dit langzaam op te bouwen. Doe je dat niet dan heb je kans dat al die vezels ineens zorgen voor obstipatie. Laat je darmen rustig wennen aan een grotere hoeveelheid vezels. En zorg dat je genoeg water drinkt!
  • Als je bakt gebruik dan volkoren meel of een andere meelsoort met veel vezels
  • Eet chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en sesamzaad. Door de slijmvormende werking van deze producten (probeer maar eens chia pudding te maken of zet lijnzaad in een beetje water!) zijn ze extra goed voor je darmen. Ze bevatten oplosbare vezels die erg goed zijn voor je darmen. Let wel op dat je bv lijnzaad dan het beste gemalen kunt eten. Gebruik je ze heel dan poep je ze aan de andere kant zo weer uit. Malen zorgt ervoor dat je darmen bij de oplosbare vezels kunnen komen.
  • Schil appels, aardappels en peren niet. Een hoop van de vezel bevindt zich in de schil.
  • Eet avocado! Ik vond deze persoonlijk wel verrassend want je verwacht toch niet meteen van de avocado dat er veel vezel in zit. Maar een halve avocado bevat al 5 gram vezel. Nog een goede reden om avocado te eten dus. Kun je mooi eens in het avocado archief duiken.

Over het algemeen zal een paleo dieet meer vezels bevatten aangezien de focus ligt op hele en onbewerkte voedingsmiddelen waarvan de nadruk ligt op groente.

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende vezels eet?

Lees ook: Is melk echt de beste oplossing tegen osteoporose?

Delen is fijn!