koolhydraatarm eten

Wat is koolhydraatarm eten?

Koolhydraatarm eten is een manier van eten waarbij je de hoeveelheid koolhydraten die je eet beperkt tot een bepaald getal per dag (de hoeveelheid komen we zo nog op). De koolhydraten die je wel eet zijn van goede bronnen zoals zoete aardappels, aardappel, knolsoorten en wat fruit. Dat betekent dat ook dingen als pasta, brood, koekjes en ijs niet onder een koolhydraatarm dieet vallen. Het is ook niet zozeer een dieet maar meer een manier van leven waar je je goed bij voelt. Geen calorieen tellen maar letten op welke voedingsmiddelen je naar binnen schuift.

Waarom zou je koolhydraatarm willen eten?

De low carb methode is enorm in opkomst en dat kun je zien aan allerlei afleidingen daarvan: paleo is in de basis ook een low carb dieet, atkins kennen we natuurlijk allemaal wel maar ook moderne afslankguru’s zoals Jasper Alblas gebruikt het koolhydraatarme eetpatroon om zijn klanten te laten afvallen. 

In onze huidige maatschappij eten we in het standaard voedingspatroon allemaal veel te veel bewerkte koolhydraten: koekjes, snoepjes, chips, hamburgers, pasta, brood, crackers… en de lijst gaat eindeloos lang door. Al die koolhydraten zorgen ervoor dat je lichaam insuline gaat aanmaken om de glucose te verwerken.

Alle koolhydraten – of het nou tafelsuiker is of een patatje – wordt door het lichaam omgezet in glucose. Teveel glucose zorgt voor een stijging van je bloedsuiker gehalte. Insuline komt in actie om die bloedsuiker weer onder controle te krijgen. Een gedeelte van de glucose wordt opgeslagen in de lever als glycogeen, een ander gedeelte in de spieren en wat overblijft wordt in de vetcellen opgeslagen als… vet. Inderdaad, een teveel een koolhydraten gaat direct op je heupen zitten. Je lichaam heeft maar een beperkte hoeveelheid wat het kwijt kan als opslag en daarna gaat het onherroepelijk naar de vetcellen.

Lowcarb2

Niet wat je wilt dus.

Omdat de opslag maar beperkt is heeft het geen zin om enorme hoeveelheden koolhydraten naar binnen te werken met het idee dat je er energie van krijgt. Dat is maar gedeeltelijk zo en zoals ik hierboven al aangaf wordt de rest omgezet in vet. 

Ons lichaam is van oudsher gebouwd om vet te verbranden en was gewend aan kleine hoeveelheden koolhydraten die werden binnengehaald via wat seizoensfruit dat werd gevonden of wat knollen. De rest van de energie werd geleverd door eiwitten en vetten. Onze belangrijkste bron van energie is dus vet en geen koolhydraten. Tot 10.000 jaar geleden gebruikten we vet als energiebron.

Het beperken van die koolhydraten is dus een goed idee als je gewicht wilt verliezen, maar ook als je dat niet wilt is het minderen van bewerkte koolhydraten en suiker een goed idee.

Koolhydraten als energiebron

Een voedingspatroon waarin je voornamelijk koolhydraten heet, produceert enorme hoeveelheden insuline en zorgt dat je vet metabolisme niet doet wat het doen moet. Resultaat is dat je waarschijnlijk een paar kilo teveel hebt en continue meer wilt eten. Want door het produceren van veel insuline krijg je de bekende middagdip na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Gevolg is dat je weer wilt gaan eten en de vicieuze cirkel is geboren.

Een overdosis aan koolhydraten zorgt er bovendien voor dat je lichaam ontstekingsgevoeliger is en zorgt voor vrije radicalen in je lichaam, versnelt het ouderdomsproces en kan zorgen voor tal van gezondheidsproblemen. 

21 dagen

Je kunt je lichaam in 21 dagen leren om over te schakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding door je voedingspatroon aan te passen. Zorg dat je dagelijkse inname van koolhydraten 150 gram of minder is en eet hoge kwaliteit eiwitten en vetten. Welke vetten je moet eten?

Gezonde vetten uit avocado’s, kokosolie, olijfolie en grasgevoerde dieren. Ja ook verzadigde vetten zijn gezonde vetten. Niet gezonde vetten zijn sterk bewerkte plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, soja olie en alle vetten die gebruikt worden in de bewerkte voedingsmiddelen die je in de winkel terugvindt (koekjes, chips, snoepjes enz.), transvetten, dingen als margarine en dergelijke.

Het mooie van op deze manier eten is bovendien dat je nooit honger hoeft te hebben en dat je afvalt als je af moet vallen maar niet afvalt als dat niet de bedoeling is. Je lichaam leert als het ware zichzelf weer reguleren.

In de komende tijd ga ik nog meer informatie geven over het veranderen van je voedingspatroon en hoe je dat het beste aan kunt pakken. Of check dit lekkere koolhydraatarme ontbijt recept.

Eerder schreef Melissa al een stuk over koolhydraatarm eten met tips hoe je ermee kunt beginnen!

Delen is fijn!