Ben je ooit in Philadelphia geweest dan heb je wellicht kunnen proeven van de beroemde philly cheesesteak sandwich. Gelukkig is het heel makkelijk om deze lekkernij thuis te maken!

Philly cheesesteak sandwich

Philly cheesesteak sandwich

Jaren geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de philly cheesesteak. En dat was op de Reading Terminal Market in Philadelphia. Natuurlijk wist ik al wel dat een cheesesteak hetgene was wat we zeker moesten proberen in Philadelphia. Dus bestelden we er eentje bij een tentje waar zo ongeveer de langste rij stond.

Een keuze maken is nog best een dingetje, want behalve verschillende toppings kun je kiezen voor verschillende soorten kaas. Amerikaanse kaas dan wel en dat zei ons niet zo veel. Dus werd het een vrij standaard versie van de Philly cheesesteak. Mogelijk niet de beste keuze, maar gelukkig is dit eenvoudige sandwich recept ook heel makkelijk thuis na te maken.

Homemade steak sandwich

Het enige wat je nodig hebt om zelf een lekkere cheesesteak sandwich te maken is goed vlees, kaas, ui en champignons. Die ui en champignons zijn overigens optioneel, maar maakt de sandwich wel echt nog lekkerder.

Welke kaas gebruik je voor een philly cheesesteak?

Eigenlijk is hier geen slecht antwoord mogelijk. Je gebruikt kaas waar jij blij van wordt. Voor mij is dat oude kaas. Ik ben fan van een lekker pittige oude cheddar. Liefst eentje die nog wel mooi wegsmelt, maar je kunt ook een jong belegen nemen of een andere kaas naar wens. Je kunt zelfs van die foute cheddar plakjes nemen die eigenlijk geen cheddar zijn. En die we hier op de foto hebben gebruikt. (don’t ask)

Philly cheesesteak

Ribeye

Voor deze philly cheesesteak gebruikten we een ribeye, maar je kunt ook een entrecote gebruiken of eenvoudigweg een biefstuk. Belangrijk is vooral om het vlees niet te lang te bakken. Medium rare is het lekkerste maar ook hier geldt weer dat je het kunt bakken zoals je zelf het lekkerste vindt.
Tom ging op vlees.nl even op zoek gegaan naar welk soort vlees ik het beste kan gebruiken en hier kwam hij uit op een mooi stukje rib eye. Dus dat hebben we gebruikt voor deze cheesesteak.

Houten plank met afgebakken broodjes

Pistoletje of stokbrood

In Philadelphia kregen we onze philly cheesesteak geserveerd op een slap broodje. Dus dat zal waarschijnlijk wel de originele manier zijn om dit te serveren. Echter vind ik het lekkerder om een knapperig broodje te gebruiken dus ik maakte mijn versie met een afbak stokbroodje.

Een pistoletje is ook een prima keuze. Of – dat kan zeker ook – een zacht broodje. Ik vind het dan echt wel snel een zompig geheel worden. Ik vermoed dat ze in de US toch andere broodjes gebruiken. Niet een zacht puntje want dat is geen succes.

Philly cheesesteak

Veel kaas

Deze versie van de Philly cheesesteak maakte ik met – niet kaasliefhebber – Tom, en bevat dus naar mijn mening niet de goede en niet genoeg kaas. Doe er dus lekker veel kaas op vooral. Want het heet natuurlijk niet voor niks een CHEESEsteak. Ik bedoel maar.

Na bakken uiteraard meteen opeten!

Of maak eens een lekker broodje bal met pindahartje.

Philly cheesesteak

Philly Cheese Steak sandwich

5 van 1 stem
GangLunch
KeukenAmerikaans

De traditionele sandwich met kaas en vlees uit Philadelphia in een Nederlands jasje
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 250 gram ribeye
  • 100 gram kastanjechampignons in dunne plakjes gesneden
  • 0.5 stuk rode paprika in blokjes gesneden
  • 100 gram ui in halve ringen gesneden
  • 100 gram pittige cheddar in plakjes
  • 1 stuk stokbrood afbak
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd ondertussen de ribeye in mooie, dunne reepjes (tip: leg de ribeye eerst even 20 min in de vriezer. Hierdoor kun je nog dunnere reepjes snijden)
  • Fruit de ui, champignons en paprika even kort in een koekenpan met wat boter en olie. Leg ondertussen het afbakbrood in de oven en zet de timer op 8 minuten.
  • Haal de gefruite groente uit de pan en roerbak vervolgens de reepjes ribeye in twee a drie minuten mooi bruin.
  • Haal na 8 minuten het stokbrood uit de oven en snij deze overdwars doormidden. Beleg het stokbrood met de plakjes kaas en leg hierop de reepjes vlees. Leg vervolgens de groentemix eroverheen en sluit af met de bovenkant van het brood er weer op te leggen.
  • Leg het stokbrood nog 1 tot 2 minuten in de oven tot de kaas lekker gesmolten is.

Notities

Voor nog meer creatieve ideeën of nuttige informatie met en over vlees, ga je naar vlees.nl Hier ga je zeker vinden wat je zoekt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 765kcal | Koolhydraten: 68g | Eiwit: 50g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 12g | Cholesterol: 116mg | Natrium: 1156mg | Kalium: 826mg | Vezels: 4g | Suiker: 9g | Vitamine A: 366IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 413mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Dit is een samenwerking met vlees.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.