Portobello is een paddestoel waar je alle kanten mee op kunt. Hij is vrij neutraal van smaak, waardoor hij met veel combinaties ongelooflijk lekker is. Dat maakt het extra makkelijk om ook eens gevulde portobello te maken. Een perfect voorgerecht voor tijdens een feestelijk diner. Alhoewel de portobello ook als vega gerecht een topper is, maakte ik deze keer de gevulde portobello met gehakt.

Gevulde portobello met gehakt

Gevulde portobello

De portobello is een ideaal kameraadje in de herfst. Hij kan fungeren als een soort burger bijvoorbeeld en je kunt hem erg goed vullen met allerlei lekkers. Hier maakte ik een eenvoudige variant waarbij de gevulde portobello verzien wordt van pittig gebakken gehakt, maar je kunt het goed aanvullen met ingrediënten van jouw voorkeur.

Gesmolten kaas

Eet je bijvoorbeeld wel kaas dan kun je de gevulde portobello bestrooien met wat lekkere kaas en dit even kort laten gratineren in de oven voor je het serveert. Het is wel essentieel dat je de portobello goed laat uitlekken. Niks vervelender dan een natte inhoud van je paddenstoel.

Net als alle paddenstoelen laat ook een portobello veel vocht los, maar doordat je hem in zijn geheel gebruikt is het wat lastiger te laten verdampen. Goed laten uitlekken is dus het advies. Je kunt het van tevoren klaarmaken en tijdens je diner op het laatste moment weer opwarmen in de oven.

Een eenvoudig gerecht met de reuzechampignons is bijvoorbeeld ook deze Griekse burger

Gevulde portobello tijdens het kerstmenu

Zondag deel ik een compleet (paleo) kerstmenu met je waar deze gevulde portobello ook deel van uitmaakt. Dus check de site vooral zondag even voor het volledige menu!

Werkwijze voor de gevulde portobello

Volg de stappen hieronder voor de perfecte gevulde portobello:

  • Maak de portobello schoon met een borsteltje of een stukje keukenpapier
  • Haal eventueel de stam uit het midden weg voor meer ruimte om te vullen
  • Bak de portobello op laag vuur in een koekenpan tot de paddenstoel mooi gaar is.
  • Laat op de kop goed uitlekken op een stuk keukenpapier en dep eventueel nog na
  • Vul met vulling naar keuze en serveer meteen

Hoe kan ik de gevulde portobello vegan maken?

Allereerst natuurlijk door het gehakt weg te laten. Je kunt het heel eenvoudig vervangen door vegetarisch gehakt maar nog lekkerder is het om de portobello te vullen met allerlei paddenstoelen. Bak deze op hoog vuur tot mooi goudbruin en gaar. Meng met wat gehakte tijm, peper en zout.

Gevulde portobello

Gevulde portobello met gehakt

4 van 3 stemmen
GangVoorgerecht
KeukenFeest

Deze gevulde portobello zijn een makkelijk en snel kerstvoorgerechtje!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 portobello paddenstoelen
  • 150 gr gehakt
  • ½-1 el harissa afhankelijk van hoe pittig je het wilt
  • Peper en zout
  • 25 gr cashewnoten geroosterd, gehakt
  • 1 el vers gehakte peterselie
  • 1 el kokosolie

  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak hierin de portobello’s aan beiden kanten even tot ze een beetje gaan slinken. Je ziet vanzelf wanneer ze gaar zijn.
  • Haal uit de pan en laat even met de binnenkant naar beneden uitlekken op bakpapier. Er komt altijd enorm veel vocht uit een portobello en dat is zonde van je gerechtje
  • Rul ondertussen het gehakt met de harissa en peper en zout.
  • Leg de portobello’s op bordjes en schep het gehakt erin.
  • Top dit met de cashewnootjes en de vers gehakte peterselie en serveer meteen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 9g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 6g | Cholesterol: 27mg | Natrium: 59mg | Kalium: 448mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 93IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.