Simone's Kitchen

Stoofvlees van Hugo

We zitten inmiddels alweer in december en eindelijk wordt het weer wat kouder.
Voor mij altijd het perfecte moment om wat vaker een speciaal bier te kopen. Kijk, deze Dude wil natuurlijk het hele jaar door wel zijn biertje drinken, maar dan hebben we het toch vaak over een pils of een lekker blond biertje.
Mijn favoriete blond bier is die van Leffe en daarom besloot ik om vorige week van dezelfde meesterbrouwers eens een sixpack Bruin bier mee te nemen.
Tot mijn grote verrassing kreeg ik een kadootje bij mijn biertjes; een boek met in de hoofdrol, je raadt het al, bier.

Nu heb ik wel wat meer kookboeken in de kast staan en ik heb er zelfs een paar waar ook gerechten met bier in worden genoemd, maar een boekje dat alleen maar gaat over bier in de keuken, die had ik nog niet.
Zelf ben ik ver gevorderd in het koken met bier. Zo in de trant van: pijpje bier in de linkerhand en roerend in de pannen met de rechterhand.
Buiten waaide de wind om het huis en ik trok een flesje bruin bier open en ging ik met het kookboek op schoot er eens lekker voor zitten.
Bij het doorbladeren van het ‘Leffe Kookboek’ werd ik enthousiast en bedacht me ook gelijk dat ik eigenlijk helemaal niet zo vaak bier in mijn gerechten verwerk.
Ik voelde alvast een goed voornemen voor het nieuwe jaar opkomen; meer met bier doen in de keuken.
Joh, wat kunnen voornemens toch vervelend zijn, he?

Wat ik leuk vind van dit kookboek is dat ze naast bierpairing (welk bier drink je bij welk gerecht?) ook veel recepten hebben waar bier een voorname rol in speelt.
De diepere gedachte achter welk soort bier bij welk gerecht past komt bij Fiona de Lange vandaan, een dame die in Nederland waarschijnlijk het meeste weet van bier.
En deze stoere tante is ook volleerd biersommelier.
Het maken van de recepten neemt Hugo van 24Kitchen voor het grootste deel voor zijn rekening.
De Belgische bierbrouwer zorgde ervoor dat dit duo de koppen bij elkaar stak voor mooie gerechten, met als resultaat dat ik nu trek heb in bier Γ©n in een gerecht met bier.
Naast lekkere stoofrecepten zag ik ook verrassende twists op klassieke recepten (coq au bière bijvoorbeeld) en tips en trucs om het juiste bier voor naast een gerecht te kiezen.
Kortom, ik vind het kookboekje een aanwinst in mijn kookboekenkast en hij was nog gratis ook. Da’s helemaal mooi meegenomen.

En als ik jou was zou ik proberen om ook dit boekje in handen te krijgen, echt leuk en zelfs leerzaam.
Zoals eerder gezegd: kun je het krijgen wanneer je zes flesje Leffe bier koopt.
Dit kan sowieso bij hopt.nl en ook bij veel supermarkten.

Met dit koude en kille weer is er natuurlijk weinig lekkerder dan een stoofschotel en daar kun je ook heel goed bier in verwerken.
Dus heb ik Hugo’s stoofvlees gemaakt met de Leffe bruin waarvoor ik aanvankelijk naar de winkel was gegaan (en waarvan ik al lekker had kunnen proeven).

Hugo vindt het vast niet erg dat ik dit winterse comfort food met jullie deel, dus bijgaand het recept.

 

Hugo's Stoofschotel met Leffe Bruin

Heerlijk malse stoofschotel met de zoete tonen van bruin bier
Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 2 uur 40 min
Totale tijd: 3 uur
Porties: 4 personen

IngrediΓ«nten

  • 1 kg runderlappen in blokjes gesneden
  • 1 winterpeen in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 30 gr boter
  • 3 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin

Instructies

  • Meng in een schaal het rundvlees met peper, zout en bloem
  • Smelt de boter in een stoofpan of andere pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook. Doe de blokjes rundvlees erbij en roer even om voor ongeveer een minuut. Doe dan de peen, laurier, kruidnagel en tijm erbij en bak het vlees mooi bruin terwijl je blijft omroeren
  • Wanneer het vlees is dicht geschroeid, giet je de appelstroop en het bier erbij en breng je het opnieuw aan de kook. Hierna het vuur laag zetten en de deksel op de pan, zodat alles lekker kan sudderen
  • Controleer regelmatig of de stoof niet te droog wordt en anders giet je een scheutje runderbouillon erbij. Laat de schotel lekker stoven voor twee uur. Hoe langer hoe beter, uiteraard. Vergeet niet om af en toe even door te roeren.
  • Serveer de malse stoofschotel met lekkere frieten of romige aardappelpuree
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: bier, rundvlees, stoofschotel

 

Delen is fijn!

8 comments

  1. Avatar

    Simone, ik mis in de beschrijving wanneer je de bloem erbij doet. Ga het van de week gelijk maken maar dan in de Instant Pot.Β 

  2. Avatar

    Alles in huis, morgen maken voor het weekend.
    Een beetje van Hugo en een beetje van mezelf πŸ˜€
    Zit me er nu al op te verheugen, ik ga even verder
    kijken hier op de site. De ontbijtquiche ga ik ook maken.

  3. Avatar

    Hallo Simone,
    Vandaag deze stoofschotel gemaakt in de slowcooker. Heerlijk recept!
    Meteen veel gemaakt, dus nog 2 porties voor in de vriezer.
    Bedankt voor het recept.
    Groetjes Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!