Simone's Kitchen

Mango mousse – makkelijk kerstdessert

Makkelijk kerstdessert met mango | simoneskitchen.nl

Snel en makkelijk kerstdessert

Elk jaar weer neem ik me voor om niet te gaan lopen stressen als het tijd is om na te denken over het kerstdessert. Of het kerstmenu in zijn geheel. En het eerste wat bij mij in de planning komt, is standaard het dessert.

Ik hou van ingewikkelde en grote desserts zoals bijvoorbeeld de pavlova met noten (helemaal niet ingewikkeld overigens maar wel wat meer werk), maar ik vind het ook fijn als ik niet helemaal in de stress hoef te schieten doordat er veel last minute dingen zijn.

Makkelijk mangomousse kerstdessert

Mango mousse

Deze mango mousse kun je al van tevoren klaar maken. De smaken zijn heel vriendelijk voor iedereen. Ik ken althans weinig mensen die geen mango lusten. Dus zowel geschikt voor kinderen, als voor volwassenen.

We waren naar de Beverwijkse bazaar geweest en na een praatje met de groenteman bood hij ons een hele kist met mango aan voor € 1,-. Dat was natuurlijk te mooi om te laten liggen, dus wij met de mango’s naar huis,

Makkelijk mango kerstdessert | simoneskitchen.nl

Rijpe mango’s

Nou heb je voor deze mango mousse rijpe mango’s nodig en geen keiharde dus dat kwam mooi uit. Die kist met mango was natuurlijk zo goedkoop met goede reden. Ze moesten snel opgemaakt worden. Nu kun je met mango meer doen dan alleen deze mousse maken. Je kunt bijvoorbeeld ook deze mango cheesecake maken of een lekkere mango chutney, om maar wat te noemen.

Heb je geen dragonfruit dan is er geen man overboord. Je kunt voor de mango mousse ook goed alleen mango gebruiken. Let wel op dat het fris blijft. Hele rijpe mango wil nog wel eens wat zuurs missen. Vandaar dat ik er graag wat limoen of citroen door doe. Dat maakt het net even wat frisser.

Makkelijk kerstdessert | simoneskitchen.nl

Kloppen van de eiwitten voor de mango mousse

De mango mousse wordt luchtig door het kloppen van de eiwitten. Het is dus belangrijk dat je de eiwitten er voorzichtig doorheen vouwt, zodat ze hun luchtigheid behouden.

Hoewel het geserveerd wordt in een glas doe ik er toch 2 blaadjes gelatine door voor de stevigheid. Dat is niet genoeg om het te jelly-achtig te maken maar wel net genoeg voor wat stevigheid.

Laat de mousse liefst een paar uur in de koeling opstijven, al is het niet meteen noodzakelijk. Kun je niet wachten dan is het per direct eetbaar, maar het wordt nog beter als je het even laat staan.

Ideaal dus voor een kerstdessert want je kunt het gerust uren van tevoren klaar maken! En zeker tijdens de kerstdagen telt gemak voor twee!

Kokosmelk

In de mango mousse zit slagroom, maar wil je de kokossmaak wat meer naar voren brengen dan kun je dit ook maken met kokosroom (uit blik) In dat geval verwarm je de kokosmelk tegen het kookpunt aan en los je hier de gelatine in op.

Wil je liever een vegan versie van een mango mousse?

Print recept Pin recept
3 van 3 stemmen

Mango mousse met kokos

Een heerlijk en supersnel kerstdessert
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 50 gr gemalen kokos
  • 2 el suiker
  • 1 eiwit

Voor de mousse

  • 3 grote rijpe mango
  • 1 dragonfruit of een paar passievruchten
  • sap van 1 limoen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml slagroom
  • 2 eiwitten
  • 85 gr suiker

Topping

  • Granaatappelpitjes
  • gemalen kokos

Instructies

  • Doe de kokos en de suiker bij elkaar in een bakje en roer goed door elkaar.
  • Doe het eiwit in een ander bakje en klop dit even los.
  • Dip elk glas eerst in het eiwit en daarna in het kokos-suiker mengsel. Laat opdrogen.
  • Maak de mousse door de mango’s schoon te maken en het vlees in een blender te doen. Voeg hier de dragonfruit of passionfruit bij en het sap van de limoen. Pureer alles en doe dan in een zeef om alle pitjes eruit te halen.
  • Week je gelatine blaadjes in lauw water voor ongeveer 5 minuten. Verhit de slagroom op het vuur tot het bijna kookt, voeg hier de uitgeknepen gelatine aan toe en roer tot het opgelost is. Voeg dit toe aan het mango mengsel.
  • Klop de eiwitten stijf, voeg hier de suiker aan toe en mix tot het glanzend is en stijve pieken heeft. Vouw dit voorzichtig door je mango mengsel.
  • Giet in de glazen en laat opstijven in de koelkast.
  • Decoreer met wat granaatappel pitjes en gemalen kokos of met kokosnoot slagroom
Gang: Dessert
Keuken: Hollands
Trefwoord: dessert, mango, mangomousse

Voedingswaarde

Calorieën: 253kcal, Koolhydraten: 34g, Eiwit: 4g, Vet: 13g, Verzadigd vet: 8g, Cholesterol: 34mg, Natrium: 48mg, Kalium: 247mg, Vezels: 3g, Suiker: 31g, Vitamine A: 1487IU, Vitamine C: 38mg, Calcium: 28mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.