Kokos lamington’s (paleo proof) en verbouwingsperikelen

Kokos lamington | simoneskitchen.nl

Twintig jaar…

Misschien heb je het meegemaakt: dat tijdperk dat elke vloer beuken was en elke keuken vanillegeel met beuken deurtjes en aanrecht… Nou wij komen uit die tijd… πŸ™‚ Toen Tom en ik ons huidige huis kochten 20 jaar geleden was dat hartstikke hip. Maar na een jaar of tien ben je met dat vanillegeel en beuken echt wel klaar. Dus lieten we onze keuken 5 jaar geleden opnieuw inrichten en was de planning om de woonkamer als volgende aan te pakken. In het kader van ‘time flies’ moest dat blijkbaar vijf jaar duren voor het eindelijk zover was!

Kokos lamingtons | simoneskitchen.nl

Elk jaar een ander huis

Ooit, toen ik nog vrijgezel was, verhuisde ik vaak. Heel vaak. Soms meerdere keren per jaar. Ik hou van verandering, maar Tom is er allergisch voor. Het feit dat we nu al 20 jaar in dit huis wonen is een absoluut record voor mij. En het liefste zou ik de boel oppakken en ergens anders gaan wonen. Niet omdat ons huis niet fijn is maar gewoon omdat ik die verandering heerlijk vindt. Het feit dat die verbouwing steeds werd uitgesteld lag niet aan mij. Dat mag dan misschien duidelijk zijn! Maar na veel gepraat als Brugman was zelfs Tom ervan overtuigd dat die beukenvloer Γ©cht niet meer kon en dat die bruine kasten echt weg moesten.

Maar o wat wordt het mooi! Ik zal binnenkort een voor en na foto plaatsen als alles af is. Het schilderen is gebeurd, alle kasten zijn weg (Joechee!) en het wachten is nu op de nieuwe vloer. Die moooooi wordt en – bijkomend voordeel – ook heel erg geschikt is als ondergrond voor foto’s. Sterker nog: je hebt hem al een keer langs zien komen als ondergrond bij een recept. Drie keer raden welk recept dat was!

Kokos Lamington’s

Lamington’s zijn een soort cakejes die blijkbaar uit Australie komen van oorsprong. Je hebt ze misschien wel eens langs zien komen bij Masterchef Australie. Deze versie is van Irena Macri van Eat Drink Paleo en is gluten- en zuivelvrij. En heel erg lekker! Ik heb geen idee hoe de oorspronkelijke versie smaakt aangezien ik die nooit gemaakt heb, maar door het amandelmeel en de kokos is deze in ieder geval een winnaar. Wel even werk om te maken maar het resultaat is de moeite waard!

Kokos lamington's

Ingredients:

Voor de cake:

  • 150 ml kokosolie, gesmolten
  • 4 el ahornsiroop
  • 1 tl vanille extract
  • 3 hele eieren
  • 1 tl bakpoeder (neem glutenvrij als je er allergisch voor bent)
  • 60 gr kokosmeel
  • 80 gr amandelmeel

Voor de choco en kokos icing

  • 150 ml kokosolie
  • 50 gr cacao poeder
  • 2 el ahornsiroop of honing
  • 1 tl vanille extract
  • 3 el kokosmelk of amandelmelk
  • 120 gr geraspte kokos

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 165 ˚C
  2. Vet een bakvorm in van 20 bij 30 cm en bekleed met bakpapier.
  3. Combineer de kokosolie met de ahornsiroop en vanille. Meng goed en zet apart. Weeg je amandelmeel en kokosmeel.
  4. Klop de eieren met een mixer in een andere kom voor een minuut of vijf of tot het mengsel dik en schuimig is geworden. Terwijl je langzaam klopt voeg je het kokosolie mengsel toe.
  5. Voeg bakpoeder, kokos- en amandelmeel toe aan de natte ingredienten. Vouw alles erdoor met een spatel tot alle ingredienten goed gemengd zijn.
  6. Giet het mengsel in je klaarstaande bakvorm. Bak in de oven voor 20-25 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt. Haal je bakpapier eruit, keer voorzichtig om op een rek en haal het bakpapier er helemaal af.
  7. Zodra de cake is afgekoeld, verwijder je de lelijke kantjes en snij de cake in vier gelijke repen.
  8. Maak de chocolade icing door de kokosolie, cacaopoeder, vanille, kokosmelk en ahornsiroop te mengen in een kom. Klop goed door tot het een glad mengsel is. Wil het niet samenkomen voeg dan een beetje extra kokosmelk toe.
  9. Neem een bord en bestrooi dit met de geraspte kokos.
  10. Smeer een dunne laag chocolade icing op een kant van je cake repen. Plak elke keer twee repen op elkaar met de gesmeerde kant tegen elkaar aan. Snij ze in stukken op het formaat dat je wilt.
  11. Gebruik twee vorken om elke keer een stuk cake in je choco mengsel te dippen. Laat even uitlekken op de vorken en rol dan door je kokosmengsel. Zet apart op een rek om uit te druipen.
  12. Zet eventueel 10 minuten in de koelkast indien nodig en serveer bij kamer temperatuur.
  13. In de koelkast zijn ze een paar dagen houdbaar.

Hou je van lekker eten? Dan ben je hier aan het goede adres..

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - ook gratis mijn 10 tips om je foodfotografie te verbeteren. Via de nieuwsbrief houden we je op de hoogte van nieuwe recepten en foodfotografie nieuws!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

2 comments

  1. Dit soort blogpost van jou vind ik het leukst. Even laten weten wat er in je leven gebeurt, of waar je mee bezig bent. Dat is jou stijl en wat jou blog eigen maakt, houden zo πŸ˜‰ De cakejes zien er ook heerlijk uit πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *