Voor de nieuwste uitdaging van The Daring Kitchen gingen we aan de slag met het maken van mergpijpjes. Afgezien van het feit dat het best wat werk is om ze zelf in elkaar te zetten was het weer meer dan de moeite waard!

mergpijpjes

Mergpijpjes zelf maken

Het basisrecept voor de mergpijpjes komt bij Laura’s Bakery vandaan en vooropgesteld dat Laura er natuurlijk een veel mooier mergpijpje van maakte dan Charlotte en ik. We maakten er – kort gezegd – best een beetje een zooitje van. Maar het eindresultaat had daar niet onder te lijden. Dus goed om te weten dat je de mergpijpjes gerust kunt serveren, ook al zijn ze niet helemaal picture perfect.

Maken van de biscuit

Om de mergpijpjes te maken begin je met het maken van de biscuitlaag. Die strijk je uit over een bakplaat of een bakvorm van ongeveer 20 x 30 centimeter. Het bakken hiervoor duurt ongeveer 20 minuten. Het biscuit is gaar zodra lichtbruin en het iets terugveert als je er op drukt. Bij ons was het een tikkie te hard gegaan maar uiteindelijk kwam ook dat weer goed.

Ik wilde eerlijk gezegd een vulling maken met mascarpone en lemoncurd, maar toen ik boodschappen ging doen goot het van de regen. En bij thuiskomst bleek ik een paar dingen te zijn vergeten. Teruggaan die regen in zag ik niet zitten dus ik bedacht een alternatieve vulling met de Griekse yoghurt die nog in de koeling stond. Scheelt ook weer calorieën trouwens, al is dit sowieso een calorie-bommetje dus die paar maakt ook niet meer uit. In dat geval is mascarpone wel makkelijker. Dat is dus zeker een optie.

Maken van de vulling

Voor het maken van de vulling voor de mergpijpjes gebruikte ik dus uitgelekte yoghurt. Dat is wel een belangrijke stap als je de yoghurt gebruikt, anders is het te nat. Goed laten uitlekken dus en dan mengen met lemoncurd en poedersuiker. De vulling smeer je vervolgens over een helft van de biscuit. Op de andere helft doe je extra lemoncurd. Die twee helften leg je op elkaar met de vulling naar binnen toe. Je kunt het nu laten koelen in de koelkast zodat het iets steviger wordt.

Mergpijpjes zelf maken

Snijden, rollen en dippen

Nu komt eigenlijk het lastigste gedeelte van het maken van de mergpijpjes. Ze moeten namelijk gesneden worden. Niet te hard drukken, anders druk je de vulling eruit. Vervolgens moet je de marsepein zo dun en lang mogelijk uitrollen. Dat was bij ons ook een tikkeltje ongelijk maar niet getreurd. Ik hou van marsepein dus een beetje extra vonden wij niet zo erg. Het rollen van de marsepein om de cake vond ik best lastig. Of nou ja het rollen op zich niet zo maar wel het netjes vouwen over de zijkanten.

Zoals je kunt zien aan de bovenstaande foto’s is mijn roltechniek nog niet helemaal perfect. Het dippen verdoezelt wel veel maar niet alles natuurlijk. Sommige mergpijpjes waren nogal groot uitgevallen, anderen hadden een mooier formaat. Laura geeft als tip om de zijkantjes niet met marsepein te bekleden en gewoon alleen in de chocola te dippen. Dat maakt het zeker makkelijker en wat minder met een overdaad aan marsepein. Dus dat zou ik de volgende keer zeker doen.

Zelf mergpijpjes maken

Meedoen met de Daring Kitchen?

Wil jij de volgende keer ook meedoen met een Daring Kitchen challenge? Meld je dan hier aan voor de speciale nieuwsbrief. Alle voorgaande Daring Kitchen challenges vind je hier terug.

mergpijpjes
Print recept Pin recept
No ratings yet

Zelf mergpijpjes maken

Deze overheerlijke mergpijpjes met lemon curd zijn even wat werk om te maken, maar zo lekker!
Voorbereidingstijd: 30 min
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 8 mergpijpjes

Benodigdheden

  • Bakblik van 20 x 30 cm
  • Deegroller

Ingrediënten

  • 3 eieren medium
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maïzena

Vulling

  • 100 gr Lemoncurd + extra om in te smeren
  • 300 gr dikke Griekse yoghurt uitgelekt gewicht is 150 gr
  • 30 gr Poedersuiker

VOOR DE DECORATIE

  • 500 gram marsepein
  • 180 gram pure chocolade
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C (onder- en bovenwarmte). Doe je Griekse yoghurt in een zeef bekleed met een stuk kaasdoek en laat dit goed uitlekken. Je kunt dit ook al de dag van tevoren in de koeling zetten.
  • Je begint met het maken van je biscuit. Doe hiervoor de eieren, suiker en vanille in een keukenmachine en mix tot licht en schuimig. Laat het 10 minuten draaien op middelhoge stand.
  • Voeg nu de bloem en de maizena toe en spatel dit voorzichtig door je eiermengsel heen. Zorg dat je de lucht er niet helemaal uitklopt. Meng het goed.
  • Neem je bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Strijk de biscuit hierover uit tot een laag van ongeveer 1 a 2 centimeter. Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de biscuit gaar en goudbruin is. Het moet zachtjes terugveren als je er op drukt.
  • Laat de cake afkoelen onder een schone theedoek.
  • Maak nu je vulling. Meng de uitgelekte yoghurt met 100 gr van de lemoncurd en poedersuiker. Mix dit goed door en zet tot gebruik in de koeling.
  • Snijd het afgekoelde biscuit in een rechthoek van 18x30cm. Snijd deze vervolgens doormidden in twee rechthoeken van 15x18cm. Besmeer nu een van de helften met je yoghurt-lemoncurd mengsel.
  • De andere helft besmeer je met lemoncurd en je plaatst de twee helften nu op elkaar met de vullingen naar elkaar toe. De vulling van zowel de yoghurt als de lemoncurd zit nu dus in het midden. Zet je gevulde biscuit in de koeling om iets op te stijven. De resterende yoghurt zet je ook in de koeling.
  • Bestuif nu je aanrecht met wat poedersuiker en rol de marsepein uit tot een lange lap van minimaal 20 centimer breed en 60 centimeter lang. De biscuit haal je uit de koeling en dit snij je in stukken van 9 x 5 centimeter. Gebruik hiervoor een kartelmes zodat je niet teveel druk hoeft te zetten en de vulling er weer uit perst.
  • Smeer de lap marsepein in met de resterende lemoncurd en deel de lap in de lengte doormidden. Je hebt nu twee lange lappen van ten minste 60 cm in lengte en ten minste 10cm in breedte. Snijd een klein stukje van de onderkant van de lap af, zodat je een recht beginpunt hebt voor het rollen. Rol ieder gevuld stukje biscuit strak in de marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Snijd het marsepein per mergpijpje van de lange lap af, zodat je zeker bent dat je voldoende marsepein om ieder cakeje hebt zitten.
  • Nu komt de truc. Vind je het rollen te lastig, vouw dan alleen marsepein om de boven- en zijkanten van het mergpijpje, je laat de onderkant dan kaal. Zodra de chocolade over de uiteinden zit, ziet niemand het tot je ze optilt. Ook een tip als je niet zoveel marsepein wilt eten. Doe je dit niet dan vouw je de marsepein aan de uiteinden over de cake heen. Bijna alsof je een kadootje inpakt. Je krijgt dan wel echt veel marsepein.
  • Voor de laatste stap smelt je de chocolade au bain marie. Haal van het vuur en laat even wat afkoelen.
  • Dip nu de uiteindes van de mergpijpjes in de chocola en laat ze uitharden op een stuk bakpapier.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Hollandse
Trefwoord: bloem, chocola, marsepein
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 694kcal, Koolhydraten: 96g, Eiwit: 16g, Vet: 30g, Verzadigd vet: 9g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g, Transvet: 1g, Cholesterol: 63mg, Natrium: 174mg, Kalium: 320mg, Vezels: 3g, Suiker: 77g, Vitamine A: 98IU, Calcium: 94mg, Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!