Ben jij fan van lof? Dan wil je deze versie met gegrilde witlof met bacon vast een keertje uitproberen. Als het er nog weer voor is, kun je het ook prima op de barbecue bereiden.

geroosterde witlof met bacon

Gegrilde witlof met bacon en ei

Witlof is zonder meer een van mijn favoriete groentes. Ik gebruik het in salades, witlof met ham en kaas of zoals hier als gegrilde witlof. Dit is een perfect zomergerecht en terwijl ik dit tik begint de zomer op zijn eindje te raken, maar er zijn genoeg mensen die de hele winter ook barbecuen. Dus ik zeg waarom niet eens dit gerecht maken.

Wil je geen vlees eten dan kun je het natuurlijk ook heel makkelijk vega maken door de bacon weg te laten. Vervang het bijvoorbeeld door wat knapperig gebakken nootjes. Op die manier heb je toch het krokante maar zonder het vlees.

Niet te groot

Wel belangrijk om te zorgen dat de stronkjes niet al te groot zijn, anders worden ze niet goed gaar. Heb je alleen maar grote witlof stukken dan kun je dat oplossen door ze bijvoorbeeld even voor te koken of snij de stronkjes witlof in vieren.

De gegrilde witlof serveer je vervolgens met het uitgebakken spek (of de nootjes) en het verkruimelde ei erbij. Serveer met de dressing eroverheen. Het is een heerlijk bijgerecht bij de barbecue of gewoon als onderdeel van de avondmaaltijd.

geroosterde witlof met bacon

Gegrilde witlof met bacon en ei

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenGezonde keuken

Een andere manier om witlof te eten met dit lekkere recept voor gegrilde witlof met bacon en ei
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 2 stronkjes witlof
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 4 gekookte eieren

Dressing

  • 2 el olijfolie
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 el citroensap
  • Peper en zout

  • Snij de witlofstronkjes doormidden en gril deze op niet al te hoog vuur tot gaar en er goudbruine grilrandjes ontstaan. Zijn de stronken erg groot, dan is het handig om de lof in kwarten te snijden.
  • Bak in een koekenpan de plakken ontbijtspek uit en laat even uitlekken.
  • Serveer de lof op een bord met het verkruimelde spek en verkruimelde ei.
  • Maak de dressing door de ingredienten hiervoor te mengen. Serveer over de lof heen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 261kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 12g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Transvet: 0.04g | Cholesterol: 327mg | Natrium: 166mg | Kalium: 165mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 510IU | Vitamine C: 11mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.