Een heerlijk vullende cheeseburger ovenschotel met een kaassaus op basis van cashewnoten (zonder kaas dus) en met alle smaken die je verwacht bij een cheeseburger maar dan zonder de kaas en zonder het broodje.

Cheeseburger ovenschotel

Cheeseburger ovenschotel

Deze cheeseburger ovenschotel met bacon heb ik al een tijdje op de plank liggen en het leek me dat het eens tijd werd om jullie te verblijden met dit lekkere ovengerecht. Ik ben sowieso al fan van een goede ovenschotel. Zeker in deze tijd van het jaar vind ik het heerlijk en (meestal) ook lekker makkelijk.

Deze ovenschotel kost iets meer tijd om te maken omdat je een kaassaus maakt op basis van cashewnoten. Op zich is het supersnel om in elkaar te draaien en heb je een goede highspeed blender dan is het ook zo gepiept. Maar het beste is wel om de cashewnoten minimaal een nacht te laten weken. Het kan absoluut ook zonder maar met weken worden ze net wat romiger.

Voorbereiden

Dit is ook een makkelijk gerecht om te gebruiken als meal-prep gerecht, want je kunt het nagenoeg helemaal klaarmaken en daarna of invriezen of in de koelkast voor een paar dagen bewaren. Voor de ovenschotel zelf bak je eigenlijk alle ingrediënten apart aan in een koekenpan. Het afbakken van de cheeseburger ovenschotel is vervolgens vrij snel klaar en binnen 15 minuten staat het vervolgens op tafel.

Lekker om er dan nog wat verse kruiden overheen te strooien en wat plakjes augurk om het cheeseburger gevoel te perfectioneren.

Wil je een wat meer burgergevoel dan kun je ook eens deze portobello burger proberen of deze lekkere kipburger.

Cheeseburger ovenschotel

Cheeseburger ovenschotel

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Alle smaken van een cheeseburger maar dan zonder de kaas en zonder de burger… 🙂
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 40 minuten
totaal 40 minuten

8 personen

Materiaal

  • Ovenschotel

Ingrediënten

Kaassaus

  • 200 gr cashewnoten
  • 60 ml citroensap ongeveer 2 citroenen
  • 120 ml water
  • 60 ml olijfolie
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 3 el gistvlokken

Overige ingredienten

  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 rode paprika fijn gesneden
  • 150 gr paddenstoelen fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook gesneden
  • 5-6 plakken ontbijtspek
  • 500 gr rundergehakt
  • ½ tl gerookte paprika
  • ½ tl uienpoeder
  • Zeezout en zwarte peper
  • Homemade ketchup
  • 4-5 augurken in dunne plakjes

kaassaus

  • Voor de kaassaus doe je alle ingrediënten in een high speed blender en draai glad. Heb je een goede blender dan hoef je de cashewnoten niet te weken. Heb je die niet, week ze dan minimaal 30 minuten in heet water.

Voor de ovenschotel

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Verwarm een grote koekenpan op medium vuur en bak hierin het ontbijtspek bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar wat van het baconvet.
  • Verlaag de temperatuur tot medium en voeg de ui, paprika en champignons toe. Bak dit voor 2-3 minuten tot zacht, voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Bestrooi het geheel met zout en peper.
  • Haal de groente uit de pan en voeg dan het gehakt toe. Bestrooi dit met peper, zout, gerookte paprika en uienpoeder. Rul het gehakt tot gaar en bruin. Haal dan van het vuur.
  • Doe je gehakt door de groente en voeg dit toe aan je ovenschaal. Hierbovenop komt het kaasmengsel.
  • Verkruimel hierover de bacon en bak het in de oven voor 10-15 minuten.
  • Om te serveren doe je de gesneden augurken over de bovenkant.
  • Bewaar in de koeling voor maximaal 3 dagen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 384kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 17g | Vet: 31g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 44mg | Natrium: 363mg | Kalium: 487mg | Vezels: 2g | Suiker: 3g | Vitamine A: 469IU | Vitamine C: 24mg | Calcium: 30mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.