Beenham met vijgen dadel dressing | simoneskitchen.nl

Welkom in weer een wondere week van de Dude Food Keuken.
Waarschijnlijk ook voorlopig de laatste keer dat we ongehinderd manneneten kunnen maken en onze stoere mannenschouders fatsoenlijk kunnen bewegen in de Dude Food keuken.
Waarom, vragen jullie je af? Omdat de misses in deze eerste week van december al staat te briesen en te stampvoeten bij de ingang van de keuken met… dozen vol met Kerstversiering!
Voor hen die de wekelijkse DudeFood Dinsdag pas sinds kort volgen: De Misses is de algemene term voor dat vrouwelijke wezen waarmee jij jouw mannengrot deelt, of zij die deze grot zo nu en dan bezoekt.
Ook wel vrouw of vriendin genoemd. En wanneer zij dan zo rondloopt in jouw mannengrot, ook al is het voor de eerste keer, dan zie je De Misses zo rondkijken en alleen maar een geluid maken, zo van: “Hmm… hmm.”.

Ham met vijgen dadel glazuur | simoneskitchen.nl


Dit geluid is een universeel geluid dat heel veel betekenissen kan hebben, bijvoorbeeld: “Hmm, hopeloos, die Star Wars poster aan de muur.” Of: “Hmm, een cactus op de vensterbank. Dat is het eerste dat eruit gaat als ik erin kom.”
Kortom; het restylen van jouw vertrouwde mannengrot is al begonnen bij de eerste. ‘hmm’ van De Misses, alleen hebben wij Dudes het vaak pas veel later door; op het moment dat het veel te laat is

En juist in de decembermaand maakt die aangeboren bijschildklier die De Misses laat denken dat zij een gevierd binnenhuisarchitecte is, de nodige overuren. De kleuren wit, rood, groen, zilver en goud moeten ineens de overhand gaan nemen in huis. En overal worden slingers opgehangen met lampjes. Lampjes van maximaal een centimeter doorsnee, dus totaal niet praktisch.
Ze geven amper licht en als je iets wilt lezen, moet je alsnog de huiskamerverlichting op hoog zetten.

En dan komt het ergste: De Misses vraagt of je niet even wilt meehelpen. Vaak gebeurt het ludiek, zo op een manier van: “Kun je deze slinger even voor me ophangen?”
En voor je het weet sta je de hele middag op een wankel keukentrapje dat je ook nog eens zelf door het huis moet verplaatsen.
Om nog maar te zwijgen over zaken als: “Ja, ik weet wel dat ik had gezegd dat het daar leuk hing, maar haal het er toch maar af en hang het aan de andere kant van de kamer.”
Ook regelmatig is het verzoek om te helpen meer een gebod: “De kratten met Kerstspullen moeten naar beneden. Ik ga vanmiddag beginnen. Oh ja, je moet dan wel even helpen met de kratten uitpakken en de Kerstboom opzetten.”

Beenham met sticky glazuur | simoneskitchen.nl

Ik vind dat meehelpen met het huis versieren in Kerstsfeer nooit leuk. Het voelt een beetje het als feestvarken zijn op het offerfeest, zeg maar.
Om hier onderuit te komen, stel ik vaak voor om iets lekkers en ‘Kersterigs’ te koken, wanneer de grote uitpak en restyle woede begint.
Dus wanneer het mij begint te dagen, dat de Kerstspullen van zolder gehaald gaan worden: zeg ik gelijk: “Zal ik anders een lekker beenhammetje maken?”
En vervolgens verdwijn ik de eerstvolgende paar uur in de keuken.

Maar nu het mooiste: Ik heb een geweldig en super eenvoudig recept voor een heerlijk beenhammetje dat smaakt alsof er uren tijd en liefde inzit!
Niet verder verklappen en gewoon dit hammetje gaan maken wanneer De Misses het huis wil gaan aankleden.

Beenham met vijgen dadel dressing | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Beenham met een glazuur van vijgen dadel

Wij gebruikten hiervoor een relatief goedkoop beenhammetje van de supermarkt. Als je dit met een echt goede kwaliteit beenham doet wordt ie natuurlijk nog lekkerder!
Wij gebruikten hiervoor de vijgen dadel azijn maar heb je deze niet dan kun je ook een andere zoete azijn hiervoor gebruiken (denk balsamico-achtig)
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 beenham zonder zwoerd van ongeveer 500 gram
 • 5 el vijgen dadel azijn
 • 1 el Dijon mosterd
 • 1 el honing
 • peper
 • zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 C.
 • Maak de glazuur door de vijgen-dadel azijn, de mosterd en de honing met elkaar te combineren en goed samen te mengen.
 • Bestrooi de beenham rijkelijk met zout en peper en bestrijk vervolgens met de glazuur.
 • Bak goed aan in een koekenpan en zorg dat de beenham rondom bruin is. Schuif hem dan in de voorverwarmde oven en laat 40 minuten braden. Haal elke tien minuten de ham eruit en bestrijk nogmaals met de glazuur of als er veel vocht en glazuur in de pan ligt kun je het er overheen gieten.
 • De kerntemperatuur van de beenham moet minimaal 68 C zijn. Haal hem er dan uit en laat een kwartiertje rusten voor je hem aansnijdt.
 •  
 • Tadaa! Meer is het niet, maar wel onwijs lekker! Zalig met wat mooie groenten of gewoon op een stuk goed brood.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Kijk ook eens naar deze beenham met geroosterde groente!

Delen is fijn!