Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

De definitie van larderen:
I.) rijkelijk voorzien van
II.) het doorrijgen van mager vlees of wild met reepjes spek om uitdroging tijdens het braden te vermijden

Alweer even geleden was ik uitgenodigd voor een bijeenkomst over… Tja, waar ging het eigenlijk ook weer over? Ik weet het echt niet meer, maar wat me nog wel steeds bij staat, zijn de andere gasten die ook uitgenodigd waren.

Het was iets waarbij een BN’er ook aanwezig zou zijn en de Misses had me gevraagd of ik asjeblieft mee wilde gaan. En soms en voor één, hooguit twee keer, per jaar geef ik dan gehoor aan haar verzoek. Bij het binnenkomen van de zaal begreep ik onmiddellijk weer waarom ik dit niet meer dan maximaal twee keer per jaar doe. Want wat een geflipt volk loopt er toch rond op zo’n bijeenkomst, zeg!
Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

Ik was de drempel van het gebouw nog niet over en verdronk bijna in een mensenmassa die zich allemaal in de meest actuele mode hadden gehuld. De enkeling die dit niet had gedaan en zo zogezegd, non conformistisch door een weg door het leven baande, hadden de meest protserige en foute kleurschakeringen bij elkaar gezocht, waardoor je het idee had dat er een reclamebord van de allerfoutste Flexa kleuren van het jaar 2003 rond liep. Wat me dan wel weer opviel was dat die ‘enkelingen’ wel weer allemaal dezelfde wanstaltige kleuren droegen. Tot zover het non conformisme.

Zelf had ik me gehouden aan de Dude Dresscode, dus een spijkerbroek en spijkerjasje en voelde me als een jeansvlag op een modieuze modderschuit.
Ik baande me een weg door de gefriseerde baarden van de vele hipsters die hier rondliepen en gleed zo nu en dan uit over het kinhaar van een ‘dude’ die zijn baardgroei wel heel serieus (lees: lang) nam.
De dames in het gezelschap hadden achteloos de nieuwste Chanel of Dior kleedjes om hun vege lijf gehangen en liepen ongemakkelijk rond op te hoge Prada schoentjes.
Iedereen deed zijn uiterste best om welopgevoed over te komen en dat lukte aardig. Ze gaven mij tenminste het idee dat ze zo netjes opgevoed waren, dat ze nog met mes en vork uit hun neus zouden eten.

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

En dan de gesprekken die ik om me heen hoorde; links en rechts vlogen de verhalen over investeringen en aankopen om me heen. De tonnen vlogen me om de oren. En de ene had het altijd beter of groter mee gemaakt. Om dit te laten merken en nog mooier te maken werden de verhalen opgeblazen met superlatieven of schijnbaar geestige anecdotes. Larderen noemen ze dat met een mooi woord.
Nou, er werd wat afgelardeerd in deze ruimte, hoor. Als mevrouw Chanel vertelde dat ze van manlief een Posrsche had gekregen, lardeerde lady Dior dat zij die ook al had voor de boodschappen. En er vorige week nog één bij had gekregen, omdat die meer ruimte had voor de dozen Crystal champagne.
Je kon hier wel horen waar het geld zit. Geld is trouwens net als vet: Er is van allebei genoeg, maar het zit altijd op de verkeerde plek.

Na een kwartier van dit gezwets aanhoren had ik er alweer genoeg van, dus ik vluchtte met gezwinde spoed naar buiten en haalde op m’n gemak aan de overkant een koffie. Ik had even genoeg lardering gehad. Wat een apekool, zeg!
Hoewel? Apekool? Larderen? Daar kan ik misschien dan weer wel iets leuks mee in de Dude Food Keuken.
Al die opgeklopte prietpraat zette me aan het denken en bracht me een recept voor gevulde kool uit de oven gelardeerd met spek.
En zo wordt weer eens bewezen dat een recentelijk overleden, maar legendarische Amsterdammer, toch gelijk had, toen hij zei: “Ieder nadeel heeft zijn voordeel.”

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Gevulde koolrolletjes

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

 • 1 chinese kool
 • 500 gr gehakt HoH
 • 250 gr champignons klein gesneden
 • 2 zoete puntpaprika’s in kleine blokjes gesneden
 • 1 bosje peterselie fijn gehakt
 • 2 el roomkaas
 • 2 el ras el hanout kruiden
 • 150 gr geraspte kaas
 • 18 repen ontbijtspek

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C en breng een pan met water en wat zout aan de kook. Rul het gehakt in een koekenpan met een klontje boter en roer hier de ras el hanout kruiden
 • Bak in een tweede koekenpan de champignons en paprika tot ze zacht zijn.
 • Pluk de buitenste, grote bladeren van de Chinese kool en blancheer ze voor 1-2 min in het kokende water. Laat ze hierna uitlekken
 • Pak een grote mengkom en doe hier de gehakt, paprika/champignons, 2 eetlepels peterselie en de roomkaas in. Meng goed door elkaar.
 • Pak een flinke eetlepel van de gehaktmix en leg deze op een blad Chinese kool. Rol vervolgens de kool om het mengsel en draai hier ontbijtspek in de lengte en breedte van het rolletje omheen. Leg het rolletje in een ovenschaal en herhaal dit tot het mengsel op is.
 • Bestrooi de gevulde koolrolletjes rijkelijk met de geraspte kaas en zet dan de ovenschalen voor een minuut of tien in de oven.
 • Voor een krokant kaaskorstje (lekker!) zet je de oven de laatste 5 minuten op grillen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!