Perfecte frietjes zijn gewoon iets waar ik blij van word. Ik bedoel, wie houdt er nou niet van knapperige frietjes? En dan natuurlijk met een lekkere klodder mayonaise (of satesaus als dat meer je ding is)

Perfecte frietjes

Zelfgemaakte perfecte frietjes maken

Hoe dol ik ook ben op frietjes, ik maak ze eigenlijk niet zo vaak. De reden daarvoor is dat ik niet zo’n fan ben van mijn friteuse. Ik heb gewoon een hekel aan de geur van frituren, maar het eindresultaat is zo lekker dat ik af en toe toch die pan tevoorschijn haal om zelf patat te maken. Ook het maken van de perfecte frietjes kost tijd. Het is niet iets dat snel klaar is. Natuurlijk kun je gaan voor de diepvriesfrietjes die kant-en-klaar in de vriezer van de meeste supermarkten liggen, maar er is iets volkomen bevredigends aan zelfgemaakte knapperige frietjes van scratch.

Het begint allemaal met de aardappel

De allereerste regel van een goed frietrecept is om te beginnen met een goede aardappel. Het beste resultaat krijg je met bintjes of een vergelijkbare aardappel. Deze bevatten minder vocht en zullen een krokanter resultaat geven. Gebruik geen vastkokende aardappelen of nieuwe aardappelen. Je wilt een licht kruimige aardappel (niet te kruimig want dan vallen ze uit elkaar)

Eenmaal gesneden leg je de friet in een grote kom met koud water en voeg je een beetje citroensap toe om verkleuring te voorkomen. Als ze allemaal gesneden zijn, spoel je ze af onder koud water en zorg je ervoor dat het water helder is. Dat betekent dat het meeste overtollige zetmeel en suikers uit de aardappelen verdwenen zijn. Giet de aardappelen af en laat ze in één laag drogen op keukenpapier. Zorg ervoor dat ze geen restjes water bevatten, anders spettert de hete olie zodra je de frietjes toevoegt. Je snijdt de aardappelen dus in kleine frietjes. We weten allemaal hoe ze eruit zien, toch? Hoe dunner je ze snijdt, hoe knapperiger de frietjes worden omdat er minder zetmeel is aan de binnenkant van de frietjes.

Perfecte frietjes

Voorbakken

Als ze eenmaal droog zijn, is het tijd voor de eerste frituur. Welke olie het beste is, is een persoonlijke voorkeur. Ik bak mijn frietjes graag in geurloze kokosolie. Die heeft een hoog rookpunt en is perfect om op hoge temperaturen mee te bakken. Een alternatief is arachideolie of canolaolie of een andere plantaardige olie. Ik verwarm mijn olie tot een temperatuur van 130˚C en bak de frietjes in batches voor. Zorg ervoor dat je pan niet te vol is. Je kunt dus het beste in gedeeltes bakken. Haal ze met een schuimspaan uit de frituurpan.

Eenmaal gebakken leg je ze weer op een bakplaat bekleed met keukenpapier in een enkele laag. Zo koelen ze sneller af en bespaar je tijd.

Jeugdsentiment

simone

Als kind al kon ik mateloos genieten van een lekker frietje. Op vakantie gingen we altijd naar Noordwijk of Katwijk en kregen we regelmatig (maar niet te vaak) een bakje met patat. Wat is er nu lekkerder dan een knapperig zout frietje met romige mayonaise. Echte mayonaise dan wel. Fritessaus? Daar maak je mij niet blij mee!

Tweede bakbeurt – dubbel frituren

Nu is het tijd voor de tweede bakbeurt. Daarvoor moet je de olie op een hogere temperatuur brengen. Die zou 180˚C moeten zijn en de tweede keer moeten je frietjes perfect krokant en goudkleurig zijn. Leg ze weer op een met keukenpapier bekleed vel en bestrooi ze meteen met zout. De olietemperatuur is hier cruciaal, want te hoog en de frietjes zullen snel verbranden en niet gaar worden aan de binnenkant en te laag en ze zullen zompig worden en niemand houdt van zompige frietjes toch?

Op deze manier hou je heerlijke frietjes over.

Ik heb een paar jaar geleden in Londen driedubbel gebakken frietjes gegeten en ik werd verliefd op hoe knapperig ze waren. Met gemak de lekkerste friet die ik ooit heb gegeten. Maar om eerlijk te zijn vind ik twee keer gebakken genoeg voor het perfecte frietje. Anders wordt het zo’n langdurig proces. En het is al heel wat werk om het op de juiste manier te doen. Maar perfecte frietjes hebben tijd nodig! Wil je het toch proberen dan kun je natuurlijk eens die driedubbel gebakken variant uitproberen.

Aardappelpartjes

Hoewel ik dol ben op frietjes kun je hetzelfde proces ook gebruiken met aardappelpartjes. Wat je ook heel goed kunt doen zodra je de tweede keer hebt gebakken, is er wat kruiden overheen strooien. Denk aan wat uienpoeder of knoflookpoeder of – nog beter – parmezaanse kaas. Of gebruik wat gerookt paprikapoeder bovenop. Dat laatste vind ik ook heerlijk.

Je kunt overigens deze manier niet gebruiken voor zoete aardappel frietjes. Die zijn compleet anders qua zetmeel gehalte en structuur. Daarover later meer!

Ook het bereiden van verse friet in een air fryer heb ik nog niet eerder gedaan, maar dat ga ik binnenkort zeker proberen. Natuurlijk kun je de frietjes serveren met alles wat je lekker vindt. Ik kies meestal voor mijn zelfgemaakte mayonaise, maar elke andere saus is heerlijk. Pindasaus is ook een grote favoriet hier. Een vegan mayonaise kan natuurijk ook.

Welke friteuse voor de perfecte friet

Dat is een goede vraag; ik gebruik eigenlijk geen echte friteuse. Ik heb een stoofpan die ik gebruik om te frituren. Een goede gietijzeren koekenpan werkt net zo goed. Ik vind dat net zo goed werken als weer een keukenapparaat dat ik voor niets anders gebruik dan frituren. En dat doe ik toch niet zo vaak. Het helpt wel om een thermometer te hebben zodat je de temperatuur van de olie kunt controleren. Ook tijdens het bakken is het belangrijk om de olie op de juiste temperatuur te houden.

Perfecte frietjes

Waarom week je de aardappelen in water?

Zoals gezegd zorgt het weken van de aardappelen in water ervoor dat het overtollige zetmeel vrijkomt en dat ze niet verkleuren.

Waarom zijn mijn frietjes niet knapperig?

Voor de perfecte friet is het belangrijk om alle stappen te volgen. Dus eerst weken, dan uitlekken en drogen, dan ga je verder met de eerste batch frituren op de lagere temperatuur van 266˚F en daarna laat je ze weer afkoelen en ga je verder met de tweede fry. Als ze nog steeds niet knapperig zijn, heb je misschien een stap overgeslagen of ze niet voldoende laten afkoelen. Zorg ervoor dat je ze in één gelijkmatige laag laat afkoelen en controleer ook of de olie de juiste temperatuur heeft. Of misschien heb je de verkeerde aardappelen gebruikt om ze te maken.

Kan ik overgebleven frietjes opnieuw opwarmen?

Ja, dat kan. Dat kun je het beste 5-10 minuten in een oven van ongeveer 200˚C doen. Spreid ze uit op een bakplaat in een enkele laag en bak ze ongeveer 5-10 minuten in de oven. Dan zijn ze weer klaar voor gebruik! Het is geen goed idee om ze opnieuw in de frituurpan te doen, want dan worden ze waarschijnlijk te donker en te gaar. Opnieuw opwarmen in een airfryer kan natuurlijk ook.

Perfecte frietjes

Perfecte frietjes

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Zelf frietjes maken is wel even werk maar ook meer dan de moeite waard!
Check the recipe in English
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • Paar grote aardappels
  • paar liter olie om te frituren
  • zeezout

Hoe maak je zelf patat

  • Je hoeft de aardappels niet eens te schillen. Goed schoon boenen, doorsnijden in de gewenste maat. Afspoelen onder koud stromend water, afdrogen met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan of wok met een thermometer tot 130˚ C
  • Bak ze in kleine hoeveelheden tegelijk voor ongeveer 5 minuten. Stort uit op een grote bakplaat en laat afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende batch.
  • Zodra alles klaar is herhaal je het process maar nu met olie op 180˚ C. Frituur ze tot de friet goudgeel en gaar is en stort uit op een plaat met keukenpapier, bestrooi met zout en genieten maar!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.