Ben jij net als ik fan van de ovenschotel? Dan heb ik hier 7 van mijn favoriete ovenschotels voor je op een rijtje gezet. Het fijne van een ovenschotel is ten eerste natuurlijk dat het makkelijk is om van tevoren te bereiden. Je kunt alles al klaar zetten en tegen de tijd dat je wilt gaan eten is het een kwestie van de oven verwarmen, schotel erin en dan maar wachten op het resultaat.

7 x de lekkerste ovenschotels

Iemand zei een tijd geleden dat ze geen oven had. En er ook geen een nodig had. Nu wil ik niet zeggen dat een oven een essentieël onderdeel is van een keuken, maar ik zou serieus niet zo blij worden zonder oven. Het is misschien wel met stip een van de meest gebruikte apparaten hier in huis.

Niet alleen is een oven superhandig als je dingen wilt voorbereiden maar alles wordt ook gewoon nog net even wat lekkerder als je er een krokant korstje overheen hebt zitten. Liefst met kaas, maar eet je geen kaas dan zijn er andere manieren om dat korstje alsnog te krijgen. Denk daarbij eens aan het toevoegen van bijvoorbeeld pecannootjes of andere noten. Super lekker en ook krokant!

Welke ovenschaal?

Welke ovenschaal moet je nu gebruiken voor ovenschotels? Eerlijk gezegd heb ik een idiote hoeveelheid verschillende ovenschotels. Voor sommige gerechten is een rechthoek handig, voor anderen weer een ronde schotel. Het ligt dus heel erg aan je gerecht.

Moet ik de ovenschaal invetten?

Tja, dit is een beetje een gewetensvraag. Ik vergeet het namelijk standaard bijna altijd en heb daar nog nooit heel veel hinder van gehad. Misschien is het belangrijk om te bedenken wat je in de ovenschaal doet. Pasta zonder saus zal ongetwijfeld meer gaan plakken dan iets vettigs als kaas. In geval van twijfel is invetten natuurlijk altijd beter.

Hier geef ik je mijn 7 favoriete ovenschotels op een rij.

Kipcitroen ovenschotel

Crispy citroenkip met witte wijnsaus

Een heerlijke en makkelijke ovenschotel. De truc bij deze ovenschotel is om ervoor te zorgen dat het velletje van de kip boven de vloeistof uit blijft steken. Op die manier heb je het knapperige van het velletje plus het romige van de rest van de schotel

Vegetarische lasagna | simoneskitchen.nl

Vegetarische lasagne

Een heerlijke vegetarische lasagne die vol zit met groente. Wil jij meer groente eten dan zit je met deze vega lasagne zonder meer goed. Lekker met pijnboompitjes er overheen.

Romige broccoli ovenschotel

Romige broccoli ovenschotel (paleo, whole30)

Deze romige broccolischotel verdient niet de hoofdprijs als het aankomt op looks, maar qua smaak zit je helemaal goed. Gewoon proberen!

Pasta met bacon en pompoen | simoneskitchen.nl

Pasta ovenschotel met pompoen en bacon

Een heerlijk ovengerecht met pompoen, bacon en pasta. En natuurlijk met een lekker knapperig korstje van kaas. Wie houdt daar nou niet van?

Zoete aardappelschotel

Zoete aardappelschotel met groene kool en kip

Weer eentje in de categorie lekker veel groente. Ik gebruikte hier groene kool, maar je kunt desgewenst ook kiezen voor boerenkool als die in het seizoen is.

Broccoli met kaassaus uit de oven | simoneskitchen.nl

Broccoli met krieltjes uit de oven

Een heerlijke en makkelijke ovenschotel! Dit super eenvoudige recept is een familie klassieker

Gehakt ovenschotel

Gehakt ovenschotel met wortelgroentes

Ondanks dat alles wordt klaargemaakt in 1 enkele ovenschaal kun je niet al te ver van de oven vandaan want elke 10 minuten moet er weer wat bij gedaan worden. Natuurlijk kun je ook andere groentes gebruiken of er voor kiezen om – bijvoorbeeld – de biet al van tevoren te garen. Dat scheelt tijd, maar echt veel werk is het niet.

Delen is fijn!